Van ez a leírás az oprendszerekről, hogy melyik mire hasonlít a való világban, és a Linux ott valami olyasmiként szerepel, hogy egy nagy ház, amit közösen építenek a lakók, folyamatosan, és egyre jobb lesz, meg minden, de előfordulhat, hogy egy nap arra ébredsz, hogy az ágyad elől valaki elbontotta a padlót. Hát valami ilyesmi történt most velem, többszörös hibát követtem el, hogy a faszán működő rendszert tegnap frissítettem, kivételesen anélkül, hogy megnéztem volna, mi minden is frissül. (Plusz a Firebird-Thunderbird párost le-, illetve vissza cseréltem Mozilla-ra, ami szintén felemás eredményt hozott.) Az IceWM-em olyan kiba csúnya lett, hogy okiznom kell, valami eltört az X fontjai körnéykén, és ettől az eddig szolíd és gusztusos betűk az ablakkezelőben itt-ott (címsor, óra, ilyesmi) most valami hihetetlenül gusztustalan 14 pixeles (kurvanagy) bold helvetica fontok lettek. (Az óra nem bold, de az meg attól ronda, úgy néz ki, mint egy kaszáspók, vagy egy anorexa manöken.) És egyszerűen képtelen vagyok visszaváltoztatni őket, pedig a fontbeállítások jók. Csinál még egy érdekes dolgot az IceWM, amit meg se próbálok leírni (majd a Linux listára összeszedem magam, bár az is egy elég reménytelen hely mostanában), mindenesetre kurva frusztráló (ilyen, hogy a Meta-R, szar helyeken “windows” gomb mostantól nem egyszerűen CTRL+ALT, hanem sokkal több, kell a fasznak, rettenetes). Kialakult itt kb. 3 év alatt egy rutinom a cucc használatában (a konfigom mióta is, 2001 óta lehet változatlan), egy szokásrendszer, amivel gyorsan és olajozottan tudok dolgozni, erre most tessék, át kell szoknom, hogy egyszerűen működjön a dolog. Ez azért felbasz. (Persze, az ember ne használjon unstable-t.) Szóval most aztán várom az újabb frissítést (mert persze új alverzió első változata volt ez, ráadásul CVS), hogy visszategyék a padlót.
(A padlómotívumról eszembe jut a MaNcs-ban olvasott Szüret-szöveg, amit az ELTE-n csíptek meg: “A teremben kérjük az evés, ivás és padlfelszedés mellőzését.” Valami ilyesmi. Az ELTE-n, értem?)
Más (belföldi híreink): olvasok itt körbe-körbe, és mindenkinek az fáj, hogy mindenhol a 16 év körüliek uralják a terepet. Tök igaz, tegnap Sark, és valóban, senki régi arc (illetve a korrektség kedvéért: 2 azért ott volt), csupa műraszta (műdivat, és részemről a műrészvét gyerekek, tudom, milyen szar; de biztos ti is élvezni fogjátok utána a kopaszságot, mint én), műpia (Kinley, ásványvíz, brrr), műsatöbbi. (Ja, a plakáton műsor. Ezért meg műbocs.)
Nekem eddig szerintem csak a Moszkva tér presszóban volt ilyen flessem, de ott el is húztak a kicsik éjfélkor. Bulizni? Aludni? Ki tudja. Kit érdekel. Pedig ha hallották volna, hogy miről beszélgettünk…