Solaris 10 Open Source.

Készült egy interjú Jonathan Schwartz-cal, a Sun elnökével és COO-jával, amiből több érdekes dolgot emelnék itt ki. (Jonathan blogját egyébként már említettem korábban, a sokmagos Sparc kapcsán.)
Szóval több érdekes dolog. Egyrészt figyeljük meg, hogy a srácot a blogja alapján interjúvolják meg. A blog, mint hivatalos média, és egyre inkább az lesz. A másik dolog az, hogy tényleg, bazmeg, megcsinálták: a Solaris 10 nyílt forrású lesz, a Sun a támogatásra helyezi a hangsúlyt, amivel valószínűleg már nemszar TCO-ket lehet majd elérni egy teljesen Solaris alapokon nyugvó rendszerrel. És hát ez nem Windows, nem GNU/Linux – ez Solaris. A Sun stratégiai döntéseit elég sokszor kritizálták korábban – hogy maga alatt vágja a fát (pl. egy tipikusan cross platform környezet, a Java megalkotásával), hogy bár technikailag nagyon ott vannak, a rossz döntéseik miatt mégis zsákutca az egész. Hát, most talán sikerül egy elég jó hullámot elcsípniük, ez mindenkinek csak jót tenne. (Az lenne a legkisebb baj.)
A harmadik dolog a hangvétel, meg persze a tartalom: zseniáis. Nem marketing bullshit. Egy fiatal, technically minded ember válaszol, értelmesen. Idézetek tőlem:

“So, ISVs that want to be able to make enhancements or modifications to their products or the base operating system will have the freedom to do so … the freedom to innovate.”

Is there anything preventing you from making all of Solaris open-source? Nothing at all. And let me repeat that. Nothing at all.”

How can the Liberty Alliance achieve its goals and Microsoft and Sun work together toward interoperability if Microsoft isn’t a member of the Liberty Alliance? You might want to ask Microsoft that question. But I think at the end of the day, interoperating with a standard doesn’t necessarily mean that you’ve got to join the standards organization.”