Lessig és a zárt formátumok.

Olvasom a Boing Boing-on, hogy Lawrence Lessig, a nagy CC advocate feltett a netre egy narrációval ellátott slideshow-t a Google Printről és a fair use-ról – Quicktime-ban. Namost, kérdem én, hogy tudja egy olyan ember, aki nem használ proprietary szoftvert (e halmaznak elég nagy a metszete Lessig olvasótáborával), megnézni ezt a slideshow-t? Sehogy. (Mplayerrel, mondja erre Blint, de az mplayer is csak a win32codecs csomaggal karöltve tudja ezt, márpedig az már non-free… Blint erre már csak a Csubakka védelmet tudja bevetni, ezúttal eredménytelenül. És megelőzendő a kritikát, a Lessig blog kommentjei között emlegetett swf konvertum se megoldás, a fenti okokból, bár kétségtelenül hasznos próbálkozás.)

Elgondolkodtam tehát, hogy Lawrence Lessig, a CC advocate miért használ nemszabad szoftvert eszméi terjesztésére. A választ a blogján találtam meg: mert nem talált más megoldást.

Márpedig az nem létezik, hogy erre az igen egyszerű feladatra (adott egy slideshow, alá akarsz beszélni és kiküldeni valami videoformátumba) nincs szabad (free as in free speech) megoldás! Segítsünk Lawrence-nek és találjunk neki! Ötletelj a kommentekbe! (Hú, de nem vagyok jó az ilyen felhívásokban.)

Szóval kommentelj, ha ötleted. (Ha ötlet van, komment van.)

5 hozzászólás “Lessig és a zárt formátumok.” bejegyzéshez

  1. powerpoint. lol. na jó komolyan:
    css+xhtml+jsavascript?
    dhtml és anigif?
    s.m.i.l.?
    ooo prezentaciócsináló?

  2. tudsz alá hangot felvenni? ki tudod exportálni az eredményt mondjuk MPEG-be?

  3. Slájdsó ooo-val, hangfelvétel dd if=/dev/dsp of=hagfelvétel.au, ooo-ból pngkre konvertálás, az egészet mencoderrel összekutyulás. Vagy azzal a videovágós programmal amiről vagy te vagy Karlsruhe áradozott.
    Nem próáltam ki, de én így csinálnám. Illetve lehet hogy a slájdsót animgifben állítanám elő, mert az animgif jó;)

  4. animgif jó és most már szabad is! :)
    további előnye, hogy még az a hülye miniszteri biztos vagy államtitkár vagy mi is kitehetné a weboldalára a prezentációt, tood aki egyszer áradozott az animgifről :)

  5. ja, magwas, érdemben hozzászólva: valszeg én is így csinálnám, de ahhoz, hogy egy Lessig jellegű arc is tudjon ilyet csinálni, ahhoz kéne egy Gnome vagy KDE frontend, ilyesmi. ilyen, valaki?

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.