Nyomtató para.

Mondjuk, hogy nyomtatóvásárlás előtt állsz. Mondjuk, hogy van egy Epson Stylus C86-os nyomtatód, de annak a minősége (“Up to 5760 x 1440 optimized dpi using RPM™ on various media”, meg “DuraBrite”, lol) neked nem elég.

Alapvetően fotókat szeretnél csilivili minőségben nyomtatni, de néha becsúszik egy-egy fekete-fehér, horribile dictu színes fejléces doksi, ajánlatok, üzleti levelezés, ilyesmi.

Mondjuk, hogy ismered egy félmillió forintos színes lézernyomesz (Xerox Phaser 6250) minőségét hisz van az ofiszban, de természetesen nincs ennyi pénzed. Neked kb. 50-80 ezer forintod van erre, bár maradjunk inkább annyiban, hogy megpróbálsz ebben a range-ben maradni.
Tudod, hogy létezik sokféle nyomtató, technológia oldalról, mármint: a “szimpla” tintasugaras, a száraztintás, a fóliás, a lézer – sejted, hogy neked egy professzionálisabb tintasugaras, esetleg száraztintás lehetne költségvetésileg a járható út.

De fingod sincs, hogy melyiket válaszd.

Végül a bloggerszcénához fordulsz és megkérded:

Te mit tennél a fenti helyzetben?

5 hozzászólás “Nyomtató para.” bejegyzéshez

  1. én megvenném a mostani nyomtatódat.. Ha ezzel beljebb vagy…

  2. Nem vennék fotónyomtatót. Keresek céget, amelyik kémiai eljárással küldi a képet file-ból, miután megvágtam, meg-gimpeltem stb.
    Vagy: vágás, gimp után valamelyik ilyen célú automata. Pl. MOM aljában.
    Üdv:
    a földhözragadt attty

  3. attty-t otletet tamogatom. en is mindig valami sufni fotoboltban nyomtatok fotokat 50-100 / darabe’

  4. Szólsz a tesódnak, hogy nyomtassa ki a cuccot egy félszobányi plotteren. Ízi-pízi.

  5. Vigyázat! Ismét hosszú komment.

    Ha alapvetően fotokat akarsz nyomtatni, akkor két lehetőség áll előtted.

    Az egyik egy megfelelő tintasugaras nyomtató. Ez nem sokban tér el a jelenlegi felállástól, a mostaninál nagyobb felbontású nyomtatót (főleg ezen az áron) úgysem találsz. A lényeges különbség a patronok számában lehet. A tiedben jelenleg 4 van, de ma már 10 patronosat is gyártanak. Azok persze meglehetősen drágák, de egy 6-8 patronos simán belefér a költségvetésedbe. Nagy lehet a különbség, ugyanis a 4 patronos, sok színt csak ditheringgel tud előállítani, míg több patronból ki is lehet keverni a színeket. Ha emelett döntesz, akkor szerintem maradj az Epsonnal (vagy más piezo technologiás nyomtatónál, esetleg Canon), mert sokkal olcsóbb patronokat használ és gyorsabb is. Lehet, hogy a HP olcsóbb valamivel, de ez az első patron cserénél visszajön (6patron epson: 15e HUF vs. 6patron hp: 30e HUF). És akkor még csak egy csere volt.
    (Most megnéztem a Canonokat az egyik boltban és bár nincs sok, de azért érdemes számításba venni őket is. Bár a 9600 x 2400 -es felbontás valszeg csak valami kamu, vagy valami interpoláció és a patronok is drágábbak.)
    A tintasugaras előnye, hogy csak egy gép kell, gyors és A4-esig tudsz nyomtatni. Hátránya viszont, hogy drágább (olyan 80e környékén van most egy 8 patronos, amit én ajánlanék) és ha sokat használod akkor még drágább.
    Itt jegyezném meg, hogy még mielőtt valami drága gépet vennél, előbb vegyél valamilyen igazán jó minőségű fotópapírt a nyomtatódba (amit még elbír) és próbáld meg azzal milyenek lesznek a képek. Nagyon sok múlik a papíron.

    A másik lehetőség egy kicsit komplikáltabb.
    A fotok nyomtatásához vegyél egy hőszublimációs nyomtatót, a szöveghez, meg valami feketefehér lézerest. Tudom, hogy merésznek hagzik a dolog, de érdemes végig gondolni.
    A hőszubos gépek pontosan olyan képet fognak adni, mint amit a már említett fotokioskok (“Pl. MOM aljában”). Sőt azokban a gépekben is ilyen működik. Egy ilyet most már kb 30 ezerért megkapsz.
    A szöveghez pedig tudom ajánlani pl az én HP LaserJet 1020-emet. Csendes, gyors és precíz. Szövegek nyomtatásához kitűnő. Ez is kb 30 körül van. Igaz hogy ezzel szines fejlécet nem fogsz nyomtatni, de vehetsz mellé egy szett filctollat. De igazából az is elég ha a megtartod a jelenlegit és veszel mellé egy hőszubosat.
    Persze a helyzet nem ilyen egyszerű. Bár a ezek a gépek, télleg szép képet adnak, ami majdnem olyan lesz mintha profi levilágító géppel csinálnád, nem túl drágák és kicsik is (sőt magaddal viheted őket, mondjuk egy hosszabb nyaralásra, gép se kell mellé), de jelenleg még csak egy képméretben tudnak nyomtatni (általában 10X15cm, de van nagyobb is), lassúak (egy kép kb egy perc) és nem tudnak szöveget nyomni, vagyis kell mellé egy másik gép is.
    (megjegyzés: ne tévessezn meg ezeknél a gépeknél a 300X300dpi-s felbontás, azt természetesen nem a 5760×1440-nel kell összehasonlítani)

    Najó ismét sikerült rövidet kommentelnem, úgyhogy abba is hagyom.
    Még annyit, hogy én a hőszubosat választanám, mert olcsóbb, ha van már egy nyomtatód szöveghez és mert nagy nyomatot, amit mondjuk az ember falra kitesz, vagy ajándékoz, úgyis profi helyen kell csináltatni. Viszont leellenőrizheted otthon kicsiben, hogy milyen is lesz majd a kép nagyban (Istenem, hányszor csalódtam már, amikor a photoshopban megálmodott képek teljesen máshogy néztek ki előhívás után … tudom tudom icc és monitor kalibráció)

    b.

    ps: a júniusi Digitális Fotó magazinban lesz egy cikk a hőszubos gépekről, ha nem sürgős azt még várd meg (nekem jár, és biztos el fogom olvasni)

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.