Találtam magyar online zenebolt, és tetszik.

Ritkán kattentok hirdetésre, de a dalok.hu jó kezdeményezésnek tűnik, a Mentha csinálja (for the record: hivatalosan 2006. június 18-a óta), 119 forint egy dal, ami teljesen vállalható ár, de vannak problémáim:

  • A meghallgatható részletek meghallgatásához RealPlayer kell. 2006-ban. Emberek, ez csak nekem tűnik anakronisztikusnak?
  • A letölthető fileok 192 kbps mp3 formátumban vannak. Most tekintsünk el attól, hogy miért nem ogg, de 192 kbps… És megintcsak: 2006-ban? Én 512 kbps-en szoktam tömöríteni a zenéimet (komolyzenét még így se érdemes), a 192 kbps-t maximum rádiótól nézem el.
  • Kevés az elérhető/megvásárolható zene. (Pozitívum viszont, hogy az a kevés az minőségi előadó (na jó: a jó része minőségi), nem a T-csoporttól megszokott ratyipop-fiúzenekaros vonal: Kaláka, Gryllusék, Djabe, stb.)

Fundamentális probléma viszont nincs a dologgal: bankkártyával és sms-sel is tudok fizetni, az mp3-akba épített vízjelen kívül más DRM-mel nem sújtanak minket (és ezt meg is említik, tehát policy szintű a dolog, bigup!), a site dizájnja is rendben van (na jó, lehetne esetleg csak a neveket listázni kép nélkül, de még az is lehet, hogy lehet, csak én vagyok béna), úgyhogy most fogom magam és regisztrálok és letöltök sok Djabét meg kis jazzeket.

Társadalmi szempontból nézve a dolgot pont ez az az előadói réteg, akinek az ilyen siteokat kitalálták: viszonylag kevés embert megmozgató, viszont jó előadók, akiknek így sokkal egyszerűbb eljuttatni a zenéjüket a közönségükhöz, mint CD-t nyomatni belőle. És mondom, 119 Ft/dal az nagyon baráti.

(Note: a Mentha ezért a postért semmit nem fizetett nekem, ha ismerem is bármelyik résztvevőjét a projektnek, nem tudok róla. Egyszerűen rátaláltam a sitera és tetszik, ezért terjesztem. A post írása során állatokat nem ért bántódás.)

5 hozzászólás “Találtam magyar online zenebolt, és tetszik.” bejegyzéshez

  1. A 192 kbps nem véletlenül lett ipari sztenderd a zeneterjesztésben.
    Igaz 2005 eleje óta HQ VBR az mp3 scene új kódolási irányelve, de átlagban az is csak 200-210 kbps-et produkál.

    De lip ha nem tetszik akkor nincs mese, el kell indítani a FLAC alapú zenedisztró oldalt és akkor lehet mindent normális szabványú, lossless (minőségromlás nélküli – veszteségmentes) tömörítéssel adni, dupla áron mondjuk és akkor ott tartunk, hogy egy album CD árban van megint.

    Btw 512 kbps az ogg (vagy vmi lossless), nem? Mivel az mp3 plafonja 320.

  2. ja télleg, az mp3-aim 320 kbps-en nyomják. az ogg egyébként max ~500 (498?)?

    nem látom át a problémát abban, hogy jó minőségben tolják a zenét. ha fel akarom dobni aMule-ra, a 192k-s mp3-at is fel fogom (de nem fogom, mert lusta vagyok), akkor hadd élvezzem már a tipikusan minőségibb zenéket jó minőségben.

    még egy gondolat: a 119 forint (vagy 1200/CD) az pont az az ár, amiért CD-minőségű zenét lehetne cserébe adni, tekintve, hogy ugye a CD gyártási költsége nincs benne. tehát az ár legitimálná a minőséget.

    és ennek fényében akkor feltenném a kérdést: dw, szerinted miért “nem véletlenül” lett a 192 kbps standard?

  3. ja, még egy: azért azt is látod ugye, hogy a FLAC az nem pont 320 kbps mp3, sőt, még csak nem is 500 kbps ogg… :)

  4. Legjobb tudomásom szerint a menta.hu Kalákáék webbizéje :-)

  5. lip, a 192 azért lett annyi, mert ez nyújtja a legjobb méret/minőség arányt.

    aztán ahogy szélesedett a sáv és nőtt a tárterület meg fejlődtek a zipscriptek ;) úgy jött a VBR.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.