Lehet.

Szintén egyre gyakoribb beszéd- és írásbeli — khm — sajátosság a “lehet, hogy” kapcsoalt egyszerűsítése így: “Lehet nem lesz hely.”

Helyesen persze (mondja a józan ész meg a fül): “Lehet, hogy nem lesz hely.”

Kérdés persze, hogy miért más a “lehet nem lesz hely”, mint az “attól tartok, nem lesz hely”, most a vesszőhibától eltekintve. Mert elvielg az utóbbi is: “attól tartok, hogy nem lesz hely.” Közben meg mégis jobban hangzik. Miért?
Nyelvész, nyelveszeskedj.

6 hozzászólás “Lehet.” bejegyzéshez

  1. Kérdezd meg Dájvid Megintlesz Phil haverját, tuti elmagyarázza Neked a frankót. :-)

  2. Minden nyelv természetes sajátossága a folyamatos rövidülés. Ha nagyon kell, nevezd korcsosulásnak.

  3. OFF:
    A korcsosulást több mit erősnek érzem, mert ezzel feltettük, hogy a nyelvek képesek romlani, sőt vannak elromlott nyelvek. (Kérdés persze, hogy mi a nyelv funkciója, mert ha például kommunikációs / emfatikus szerepe van, akkor baromi nehéz romlott nyelvet találni.)

    ON:
    A hogy kötőszó úgy általában “hajlamos a törlődésre”, így a helyesség-helytelenség kérdése nem merül fel. Marad az, hogy nyelvi divattal – már ha van ilyen – állunk szemben. Ebben az esetben pedig az egyéni nyelvérzék, ami jobban vagy rosszabbul hangzónak ítéli meg a különböző szerkezeteket.

    Lehet, ha ilyet hallanék, nem is zavarna. ;)

  4. szvsz ez a jelenség egyáltalán nem új. legalábbis vidéki kiskocsmákban hetvenes öreguraktól is lehet időnként hallani ilyeneket:
    “lehet kifogyott a hordó” meg “lehet nem jön a Pista”
    szerintem nem is zavaró egyébként, de ez már ízlés dolga ;)

  5. sztem se újdonság. + sok ilyet hallani erdélyiektől is. én szeretem is így használni, csak vesszővel. viszont az friss jelenség (pl. mindenféle médiamunkások körében (hol másutt?)), h teljesen felesleges bónusz “hogy”-okat pakolnak olyan helyekre, mint:
    – “valószínűleg, hogy”
    – “természetesen, hogy”
    – “nyilvánvalóan, hogy”.
    nekem ettől áll égnek a hajam.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.