Nyílt forrású Ralink driverek a házban.

Ekkora mázlit, I say. Múlt héten az asztali gépembe vásároltam végre wifi zsugát (strukturált hálóm ugyanis nincs, ugyebár), a kiválasztás a két szokásos kritérium alapján zajlott: legyen natívan támogatott Linux által (elsődleges feltétel), és legyen olcsó.

Pillanatnyi elmezavar folytán viszont a kinézett Atheros chipes zsuga helyett sikerült vennem egy Ralink RT2500 alapú eszközt, ami (akkori tudomásom szerint) csak ndiswrapperrel és Windowsos trájberrel működik. Már éppen kezdtem volna a “vegyétek vissza plíz” projektet a bolt felé, amikor véletlenül rátévedtem a Ralink RT2500 Linux Howto-ra, és megpillantottam a legfrissebbet, 2006. október 31-éről:

Important Update

Ralink has put their source code under the GPL. The rt2x00 Open Source Project has picked up the code and is in the process of developing a stable and feature rich Linux driver for wireless 802.11b and 802.11g cards that are based on the Ralink rt2400 and rt2500 chipsets.

A Ralink tehát a jelek szerint felismerte, hogy mekkora királyság a nyílt forrás, mint fejlesztési modell, és megtették a legjobb lépést, amit tehettek: megnyitották a driver forrását. Bigup nekik azért, én pedig nem szórakozok a visszacseréléssel, hanem életre lehelem a GPL-es drivert – a RT2x00 oldal tanúsága szerint másnak már sikerült.

2 hozzászólás “Nyílt forrású Ralink driverek a házban.” bejegyzéshez

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.