Algopyrin.

Mekkora baromság az, hogy csak receptre lehet majd Algopyrint (izé, bocs, Algoflexet – vagy azt nem?) kapni? “Csókolom, háziorvos néni, fáj a fejem, tessen nekem adni recept.” E?
Jul most mondja, hogy — mint háború előtt — hiánycikk lett az Algopyrin. Mindenki felvásárolja, pedig nekünk is megvolt ez a master plan, hogy veszünk 10-20 dobozzal, és akkor nem kell majd háziorvoshoz mászkálni. Mert mi marad az Algo uralom után? Saridon? Kisfaszom. Teli van koffeinnel, ammeg nekem nem az igazi, lévén a vérnyomásom időről időre a veszélyes tartományban (fönt).

A kérdés tehát:

  1. Algoflexre is vonatkozik-e ez a baromság?
  2. Ha igen, létezik-e koffeinmentes fejfájás-csillapító?

13 hozzászólás “Algopyrin.” bejegyzéshez

  1. csak orvosgyerek okoskodik, nem kell teljesen hinni neki, de azért:

    Szal’ a para azzal van, hogy az algopirin hatóanyaga, a metamizol-nátrium durva dolgokat csinál, ha túladagolják. Az Algoflexnek annyi köze van az Algopyrinhez, hogy mindkettő nevét az “algo”, fájdalmat jelentő latin szóból képezték, semmi más :) Az előbbiben ibuprofen van, és amennyire én tudom, azt kisebb kiszerelésben árulni fogják. Meg a paracetamol alapú cuccokat is, abból is van bőven választék, amiben nincs mellette koffein — pl. maga a Paracetamol tabletta. Szóval nem kell elveszve érezni magad, vannak sokkal jobb cuccok az Algopyrinnél (nekem legalábbis az már szart sem ér), és nem csak a minden picsával telenyomott, agyonreklámozott dolgok. Kérdezd meg a gyógyszerészed, de komolyan, ehhez legalább ért, ha már az értelmes sebességű kiszolgáláshoz és egy pénztárgép használatához általában nem :)

  2. Algoflexre sztem nem, mert abban ibuprofen (az egyetlen hatóanyag, amire nem vagyok allergiás, és ami hatásos is) van, és nem az a cucc, amit betiltottak. Tuti meghalnék, ha nem lehetne kapni…

  3. Most gonosz leszek. Csak bennem merült fel a gondolat, hogy azért lesz csak receptre kapható, hogy akkor fizessünk vizit díjat?
    Gonosz voltam.

  4. a meglatas jogos, es messze nem csak benned merult fel, hanem minden ellenzeki felszolalo ezt hangsulyozta az elmult par napban :)

    szerintem azert kozelebb jar ahhoz az igazsag (bar nyilvan amit te mondasz is benne van, jol jon a pluszpenz), hogy ezek a kurvaregi gyogyszerek, amiket csak megszoktak az emberek, de valojaban vannak mar sokkal biztonsagosabbak naluk. valami elvileg a temaban tapasztalt embert hallottam megnyilatkozni ugy nemreg, hogy az aszpirint peldaul manapsag mar be sem lehetne jegyeztetni a mellekhatasai miatt… es ebben van valami. nem a fajdalomcsillapito lesz en bloc venykoteles, hanem par megadott hatoanyagu cucc. aztan az meg mar engem messze nem erdekel, hogy epp ibuprofentol, metamizul-natriumtol vagy epp paracetamoltol leszek kevesbe masnapos :)

  5. Nama’rmost, mint 50 é;vvel ezelőtt gyógyszertant tanult.
    Mindegyik a’ltalatok felsorolt voltvanlesz.
    Mindegyiknek megvan a maga súlyos mellékhatása ha tul gyakran aka’r az “orvos által javasolt” adagban. Nem is aka’rmilyenek> az Algopyrin pl. lea’llithatja a csontvelő fehérvérsejt-termelését, ami ugyebár a védekezés megszűntét jelenti, s bár átalában ez visszafordul szinte magától, vagy meg lehet provokálni, de közben nagyjából azt az izolált gyógykezelést igényli, mint a transzplantáltak. Az aszpirin gyomorvérzést bir provokálni. A paracetamol a vesét károsithatja stbstbstb. Minden gyógyszerben ott a veszély, nem véletlen, hogy olyan hosszu a mellékhatáslista, azok potenciálisan valóban, bár kis százalékban, de aki bekapja, annak 100%!!!!!

    Igen, lehet vizitdij is, a háziorvosok bevétele államilag megroggyant- és gyógyszerlobbi- ami mindig is volt, akár másik gyárat, akár a saját kevésbé költségesen előállithatót és olcsóbban piacra dobottat szokás ócsárolni. Aztán piacról ki, majd UGYANAZT a kombinációt más néven drágábban be.
    Igy van ez.
    Mérséklet. Éppen annyi kaja, és lájtos, ami elegendő, éppen annyi pia, ami elegendő és másnap nem fejfáj, a jelenlegi mozgás átlagosan 10x-esével, és nem lesz fejfájvérnyomáskiugrásizületgyomorhasfájáshasmenegetéshányinger stb sorolhatnám a pszichoszomatikát :-)sőt megfázásinfluenza is alig…
    És vizitdij ide, várakozás oda, évente legalább 1x általános szűrővizsgálat (labor is!) és a visszatérő panaszt orvoshoz vinni!!!!
    Ez van…

  6. Ja és hogyan tudod az évente 1x-it a Te korodban (18 fölött, 60 alatt) megoldani?
    Menj vért adni! dupla haszon :-)

  7. apám a gyártónál dolgozik, anyám meg az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél ahol ezt a döntést hozták. a dolog lényege az hogy ha nem teszik vénykötelessé akkor ki kell vonniuk a piacról különféle mellékhatások miatt amik miatt már jónéhány országban csakugyan be is tiltották. na most ez ugye a gyártónak nem érdeke, tehát kezdeményezték az eljárást az OGYI-nál ahol vénykötelessé tették. ennyi.

    ettől még apám és anyám se örül neki és ők is vettek belőle maguknak jónéhány dobozzal hogy legyen otthon és nekem is ezt tanácsolták ;)

  8. 50 éve gyógyszert tanult?? Akkor hány éves volt?

  9. Vegyél Panalgorint Algopyrin helyett. A hatóanyagösszetétel _teljesen_ ugyanaz (összehasonlítottam a kettő dobozát), csak másik gyártó készíti (egy pécsi gyógyszergyár). Gondolom a védett márkanév miatt hívják máshogy.

    Ja, és olcsóbb is, mint az Algopyrin. :)

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.