Headcam: Samsung VP-X110L

Headcam (magyar oldalakon “sport camcorder”) vásárlása előtt (és mögött) állok. Ennek első lépéseként majdnem megvettem egy Samsung VP-X220L-t, aztán mivel FLaci szólt, hogy ismerősnek van eladó VP-X110L-je sok extrával (sok pótakksi, memóriakártya), majdnem azt. Előtte megkaptam tesztelni kicsit, ami nem ártott, mert így most jól elodáztam a megvásárlását. (Még nem mondtam le róla teljesen.)

Mielőtt bármit is mondanék, íme a tesztvideó:

Igen, az eszköz 1:58-nál kikapcsolt. Csak úgy. Én meg raktam neki (mostanában reggelente valamelyest alárendelem a sebességet az irodában kibírható bűzzel létezésnek), a seggem még most is izzad, hogy jól nézzen ki a felvételen ahogy jövök, erre kikapcsolt 1:58-nál. Lehet, hogy a fejkamera eleme merült le (a másik tuti nem, egész éjszaka töltöttem), de az is lehet, hogy valami véletlenül megnyomódott – az eredmény szempontjából mindegy is. Viszont realizáltam, hogy jelenlegi céljaimhoz hajlandó vagyok beáldozni a 22 kHz-es sztereó hangot és a fejegység nélküli üzemmódban rendelkezésre álló 10x optikai zoomot (a fejkamera fix zoommal operál) annak az oltárán, hogy

  • egy egységben kelljen csak figyelnem az elem státuszát, és
  • egy egység legyen, ne kelljen drótokkal szarakodni.

A választás végül az Oregon Scientific ATC2K modellre esett. Kisebb a felbontása (640×480), a színei a jelek szerint kb. ugyanolyanok (középjó-középszar, 2007-ben ez a szint), mint a VP-X110L-nek, a hangja 8 kHz mono (célnak megfelel, a menetszél így is hallatszik), viszont csak egy egység van, ami két AA elemmel üzemel, vízálló, és nem utolsósorban 129 EUR (szállítással együtt most 141 EUR lett nekem, még így is kb. harmadannyi, mint a Samsungok), 2 GB SD-kártya belefér, vagyis 1 órás filmet simán felveszek (ha youtube-ra optimalizálok, akkor többet is), így hát ez maradt, ATC2K-tulajdonos leszek, remélhetőleg minél hamarabb.

Ha az ATC2K bejön, még az is lehet, hogy veszek még egyet, és bekamerázom a bringa különböző pontjait, ki tudja. Ha pedig nagyon nem jön be, még mindig beeshet egy kombinált camcorder-headcam megoldás.

Technikai info 1: az ATC2K-t Európából is be tudod rendelni, én a német webshopon keresztül vettem meg.

Technikai info 2: az Oregon Scientific eleve szimpatikus cég ezzel a szöveggel a site-ján, a flash intro alatt: “If you refuse to download Flash Player, click HERE to go on”. Refuse to download, még szép, hogy refuse, köszi srácok.

11 hozzászólás “Headcam: Samsung VP-X110L” bejegyzéshez

  1. az mekkora jóság, mikor a madarak felreppennek.

  2. nagyonnagy :)

    a menetszél meg ne érdekeljen, kell alá valami zúzda :)
    amúgy ha lenne ennyi elkölthető forintom (+sd kártya) akkor simán vennék én is, egyrészt szórakozásból, másrészt közlekedésre veszélyes egyedek lefilmezése céljából.

  3. van valami specialis oka, hogy miert nemetorszagbol rendelted is miert nem usabol? masreszt mennyit igertek szallitasi hataridonek?

  4. ha omerikából rendelem, vámot kell fizetnem rá, ami anyagilag is, átfutási időileg is szopoóág, ráadásul az EU-ból rendelt stuffot sokkal könnyebb elszámolni. (nekem: mert csináltam már.)
    szállítási határidő: németországba valami 3 nap volt, úgyhogy most már lassan jöhetne ide is. (DHL-lel küldik, úgyhogy nincs Posta-para.)

  5. utánanéztem és olvastam ennek a kütyünek. a képe nagyon hullámzó, lásd
    http://www.youtube.com/results?search_query=atc2k
    és bár sok hasznos info van a kommentekben itt:
    http://helmetcameracentral.com/2006/11/06/oregon-scientific-atc2k-atc-2000-helmet-camera/
    de senki nem tudja, mi az oka a hullámzásnak. állítólag a rögzítés sokat számít. amiben lehet valami, mert a bringás srác videóin nem csinálja:
    http://fixie-king.dk/video/video_test.htm
    ami kéne még rá, az valami csillapítás, meg nagylátószög, eztnézzed:
    http://www.helmetcamreview.com/Videos/ATC2KvsVio.wmv
    de a vio 300 tallér és még fel sem veszi :/
    az se ártana, ha nem lenne minden totál sötét abban a pillanatban, hogy az égbolt is bekerül a képbe, de hát 100 dollárért…

    ami viszont neked érdekes lehet, az az, hogy sokaknak kikapcsolt, lévén elmozdul benne a kártya…

    most rendeljek vagy ne? :/

  6. becher:
    1. én is utánaolvastam, de láttam nem hullámzó képeket is, és az szerintem talán adatátviteli hiba lehet (jó SD talán megoldja).
    2. a kártyaelmozulásra Power Tape lesz a megoldás, de erről is tudtam :)

    alapvetően úgy vagyok vele, hogy ilyen olcsón megér egy próbát. várd meg, amíg meglesz az enyém, aztán kölcsönadom, meg tesztelgetjük, ilyesmi, és legfeljebb nem veszünk többet.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.