APEH klarifikáció.

Tájékoztató a fordított adózás alkalmazásáról az általános forgalmi adó rendszerében, ránk is vonatkozó részlet:

A fordítottan adózó ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások vonatkozásában felmerült, hogy mit kell ingatlannak tekinteni. Ingatlan alatt a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (továbbiakban: Ptk.) szerinti ingatlant kell érteni, tehát a földterületet, a felépítményt, valamint ezek alkotórészét, vagyis az ezekkel tartósan oly módon egyesített dolgokat, hogy az elválasztással a dolog vagy elválasztott része elpusztulna, illetőleg az elválasztással értéke vagy használhatósága számottevően csökkenne.

A Ptk. kommentár értelmében a földrészletnek az épület, a növényzet és egyéb építmény (kerítés, akna) lehet alkotórésze. A növényzet addig alkotórész, amíg el nem válik a földtől, így a termés a leszedéssel, a fa a kivágással önálló dologgá válik. Azokat a dolgokat is a föld alkotórészének kell tekinteni, amelyek mint növedékek utólag keletkeztek. Ennek értelmében a földben gyökerező fa a földnek ilyen növedéke és mindaddig alkotórésznek minősül, amíg a földtől el nem választják.

Így tehát ingatlan karbantartásnak, illetve fenntartásnak minősülnek a kertészeti szolgáltatások is (pl. fűnyírás, fametszés). A kéményseprési szolgáltatás szintén ingatlanhoz kapcsolódó karbantartási tevékenységnek minősül.

A villanyvezetékek, szerelvények szintén alkotórésznek minősülnek, amelyek nem választhatók el az épülettől. Ezáltal a villanyszerelés, illetve ennek analógiájára például a vízvezeték javítási szolgáltatás ingatlanhoz kapcsolódó javítási szolgáltatásnak minősül.

Az épületgépészeti szolgáltatások (karbantartás, javítás) esetében az alapján kell eldönteni, hogy a fordított adózás vonatkozik-e rájuk, hogy ezek a gépek, berendezések alkotórészi kapcsolatot képeznek-e az ingatlannal. Amennyiben igen, vagyis az elválasztással a dolog vagy elválasztott része elpusztulna, illetőleg az elválasztással értéke vagy használhatósága számottevően csökkenne, akkor ezek karbantartása, javítása fordított adózás alá esik. Az őrző-védő szolgáltatás lényege jellemzően a vagyon, illetve személyvédelem, nem az ingatlan karbantartása, fenntartása, így amennyiben az őrzés-védelem konkrét jellegadó tartalma alapján a személy, illetve vagyonvédelemre irányul, úgy arra a fordított adózás nem alkalmazandó.

2 hozzászólás “APEH klarifikáció.” bejegyzéshez

  1. komment1: az egészségügy kliens-centrikus része már régen megtanult közepesen bővített,magyar szavakkal felépített magyar mondatokban fogalmazni, beszélni- legfőképp a magánszférában persze :-) A jogalkotóknak is erősen ajánlott egy jogi per magyar nyelvtanfolyam elvégzése.
    Komment2 amíg ez nem történik meg, maradok- sokmillió társammal a fekete gazdaságnál.
    Punktum

  2. esetleg bekaphatják a kis faszomat, miért ússzák meg pont az őrzővédők??? ha ők nem lennének, akkor bizony ugyanúgy elpusztulhatna a bizonyos ingatlan, esetleg a földtől választanák el gyökerestül az otthagott 45 darab facsemetét, ugye. A csóró villanyszerelő meg fizetgesse az ÁFA-t előre, hát hogyne. Collina bíró füttyöghet tovább, minden marad számla nélkül. Ez így fair.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.