MS és Yahoo.

44,6 milliárd dollár, I mean, wow. Vicces módon épp a biz.yahoo.com hoz egy (NYT) cikket, hogy mennyire mutatja ez a tényt, hogy a MS mennyire nem rúg labdába a mai IT piacon. (Persze nem anyagilag, hanem innovációilag.) És még ha össze is jön a merger, akkor is piszlicsáré lesz az új market share a Google-éhez képest. Tényleg durva belegondolni, hogy több, mint 20 éve ugyanabból keresik a kenyerüket, ennyi erővel alumíniumot (“alúminum”) is munkálhatnának meg.

Ami nekem (és a FOSS freakeknek) kicsit érdekesebb-aggasztóbb és vizsgálatra érdemes, az a Zimbra helyzete. Pontosan 4 hónapja, hogy a Yahoo megvette a Zimbrát, a Microsoft Exchange legígéretesebb ellenfelét. (Hopp, a Zimbra post azóta is itt figyel a draftjaim közt.) Nem is nagyon nyúltak hozzá, viszont az MS-től nem várható el (ismerve az üzletpolitikájukat), hogy csak úgy meghagyja ezt a kis maverick közösséget. Ami biztos: a Zimbra nem 100%-ban nyílt forrású szoftver, teljes és hatékony forkolásról tehát szó sem lehet. Az is biztos, hogy persze meglevő szerződéseket nem rúghat fel a Yahoo/Zimbra/MS, tehát ha bekövetkezik a merger, a Zimbra nem szűnik meg teljesen — viszont azt is tudjuk, hogy a Microsoft (de még a Google is) tudja, hogy kell egy projektet kiéheztetni házon belül, lassú halálba terelgetve azt. És az is egyértelmű, hogy a Zimbra ügyfelek jelentősen be vannak szarva, illetve még ha a probléma meg is oldódik (mondjuk a Yahoo! visszautasítja az ajánlat), akkor is napfényre került a probléma: a Zimbra nem nyílt, a Zimbra veszélyes. És az enterspájz (a Zimbra fő célközönsége) ezt igencsak nem szereti. Többen fölvetik megoldásként a Zimbra GPL-esítését, és persze ez megoldás lenne, de nem hiszem, hogy be tud következni: a Blackberry- és hasonló proprietary API-kat valószínűleg nem kapták csak úgy, ott csúnya NDA-k köttethettek meg, meg hát csak kifizettek érte valami 360 millió körüli dollárt.

A lényeg mindenesetre az, hogy akárhogy is végződik ez a sztori, fény vetült a “kábé-nyílt” alkalmazásokkal kapcsolatos nagyon súlyos általános problémára, amit RMS már nagyon régóta mond: hogy ami majdnem az, az nem az, és egy kábé-szabad szoftverrel ugyanúgy veszélyben vagy, mint egy teljesen proprietary-val. Ahogy egy random Zimbra ügyfél írja:

Well, on one part is actually our own fault. This will teach me to never look again “kind of” opensource products, with attribution clause. One or two purchases down the road, and all hell breaks loose.