Miro csatornák.

video playerMár korábban fel akartam tolni (for the record) a Miro-ban beállított csatornáimat. A drill persze egyszerű: amikor először komolyan megnyitottam a cuccot, végigtúrtam az összes csatornát és kiválasztgattam az érdekesnek tűnőket (kb. 60 körüli csatorna lehetett), amit aztán szelektáltam, fogyasztottam, ahogy jöttem rá, hogy nem minden annyira érdekes, ami annak látszik, vagy ha érdekes is (lehet), pontosan tudom, hogy az életben nem jutok el az unalomnak arra a szintjére, hogy befogadjam. Amit tehát nagyon nem néztem, azt egy idő után töröltem, illetve egy szomorú másik szempont is bejött: a gépem a true HD tartalmakat egyszerűen nem bírja. A 480p a legnagyobb formátum, amit szaggatás nélkül méltóztatik lejátszani, 720p esetén a gép egy ideig szenved majd csúnya halált hal – DOS in a nutshell. Így esett ki a listából pl. a London Landscape TV, pedig London ugye gyenge pontom, és a LLTV különösebb pofázás meg vatta nélkül tol képeket helyekről, ahol sétáltam meg minden.

A mostani post apropóját az adta, hogy a Miro immár brandelt lejátszóként is elérhető, egyből három (ráadásul ígenjó!) providertől: a TED konferenciasorozat, a Rev3 és a Deutsche Welle is elérhetővé tette a saját custom Miro lejátszóját, ami amellett, hogy ha eddig nem ismerted, akkor most egyben kapod a csomagot annak is jó, akinek volt már Miro telepítve: csomagként fűzheted ugyanis be az összes csatornát, amit ezek a szolgáltatók biztosítanak. Praktikusabban szólva ha az összes Rev3, vagy TED adást akarod nézni, nem kell kézzel túrni a feedek-linkek után, egy kattintással külön folderként hozzáadhatod az összes show-t. (Aztán persze lehet szemezgetni, DW-ből pl. kevéssé használhatóak számomra a német nyelvű adások (sajnabajna), viszont eddig nem találtam normális “hagyományos” hírforrást.)

(A Miro egyébként elég jó eszköznek tűnik az efféle videomegosztásra úgy, hogy nem neked kell szopni a fejlesztéssel. Fizetős tartalmat nem tudom, hogy lehet-e tolni rá, de pl. örömmel látnám a magyar közszolgálati tévé adásait egy custom Miro playerbe szindikálva…)

Két katt és egy export után iten van (yay OPML) a jelenlegi Miro csatornalistám. Jelenleg 104 unseen elemem van, ennek fő oka, hogy vannak csatornák (értelemszerűen főleg a “Sunday” kategóriában), amiket egyszerűen nem nézek (idő sose), pedig szeretnék. A reguláris watch list soványka, íme (regularitási sorrendben):

  • Diggnation (Miro csatorna, de én az eggyel kisebb méretet nézem), hetente, kötelező. Mostanában kicsit mintha leült volna a show (amióta nem isznak), de ettől függetlenül messze a legjobb video podcast ma a neten — és bár Alex Albrecht nem egy szép ember, sokkal jobb nagyfelbontásban nézni, mint a neten levő picsányi kis FLV screenen.
  • GeekBrief.tv (Miro oldal, én itt is az eggyel kisebb méret feedjét használom), mert Cali Lewis a legcukibb (legaribb) geeklány széles e webgettóban. A MacWorld nyált (volt vagy 10 rész) kevésbé toleráltam (bár egy iPhone ötlet még engem is megfogott), úgyhogy a végén már mass delete lett minden Mac* entry, de ha nem nézném, nem tudnék a csuda eszközökről, amik persze ide csokiországba sose, vagy majd két év múlva érkeznek meg. (Mint pl. az Amazon Kindle, vagy a Nokia 880.)
  • A teljes TED-kategória (itt fűzöd be mind), mert a TED zseniális. Amikor hétközben van egy félórám taskok közt (kaja, pl.), kézenfekvő választás (miközben a kanapén fekszem), és van itt minden, mi tech-savvy, zöld, vagy fenntartható-fejlődés mániás szem-szájnak ingere: hangyakutatástól (merugye hangyakolónia -> nem managelt hálózatok -> t3h interwebz) Al Gore-ig, karikaturistától Richard Bransonig — és persze az itt előadók tipikusan az előadói elit, a programok 95%-a akkor is baromi élvezetes, ha egyébként az előadót sose láttad és nem is érdekel a témája. Musthave.
  • Ahogy azt GyP-vel nemrég megállapítottuk, a természetfilmek terén a Miro még sajnos nem váltja ki a vasárnap reggeli NatGeo-bambulás élményét de azért van pár jó csatorna: az Earth-Touch.com és a Nature-PBS (cukiállatos), a NasaCast és a HubbleCast (űrös-Nasa-s) ott van a szeren, illetve a síszezonra való tekintettel mostanában szoktam nézni a Freeskier Magazine-t és a Snowfixet, kizárólag a gyönyörű síterepekre való nyálcsorgatás céljából, a laza vattát áttekerve. (Bár a Snowfixben elég szigorú a bula.)
  • Tipikusan futni és utazni szoktam elvinni a Google házivideóit: a Tech Talks-t és a Videos@Google-t. Ezeket nem kell folyamatosan nézni, kis video kütyü is bőven megteszi.
  • Ígéretesen indul a Rev3 partizánakciója, az Internet Superstar, de még bármerre mehet, nem alkotok véleményt. Lehet, hogy a harmadik epizódot már nem fogom nézni.