TED Talks, Michael Pollan: The omnivore’s next dilemma.

Michael Pollan 2007-es TED előadását (nekem reggeli közbeni infotainment) melegen ajánlom mindenkinek megnézésre. (Mindenkinek, aki ért angol.)

2 érdekes gondolat szerepel itt:

  1. Mi van akkor, ha nem az emberi tudat (-osság) az evolúció csúcsa? Példának (többek között) a füvek térnyerését hozza fel: ha jól megnézed, az emberiség a füvek hatalmában él. A füvek elérték, hogy egy szofisztikált faj erdőket vágjon ki és őket telepítse a helyére, gondozza, ápolja. Nem azt jelenti ez, hogy a tudat jelentéktelen, vagy hogy bármi más fontosabb lenne: a lényeg, hogy ez is csak egy eszköz a Természet eszköztárában, és nem feltétlenül nemesebb, mint a füvek módszere, vagy a méhek biokémiája. Hackelhető, ha úgy tetszik.
  2. A második egy konkrét példa egy biofarmra, ahol 6 faj tenyésztésével olyan hatékony és belterjes környezetet alakítottak ki, ami rengeteg kaját termel úgy, hogy a folyamat végén jobb minőségű termőfölddel dolgoznak, mint az elején. A tehén megeszi a füvet -> a csirke megeszi a tehénszarban fejlődő légylárvát, közben széthordja (teríti) a trágyát és magas nitrogéntartalmú (nagyon jó minőségű trűgya!) trágyát képez (szarik, ugye) -> a javított állagú (trágyázott) földből jobb minőségű fű nő, kezdhető a folyamat elölről. Mekkora!

Ennyit bevezetőnek, a többit megnézed.

3 hozzászólás “TED Talks, Michael Pollan: The omnivore’s next dilemma.” bejegyzéshez

  1. a 2 hatalmas, de ez igy eleg kevesse hiheto sajna. a tehenszar ha nem kupacolod osze, megszarad.

    ha szaraz, nincsen benne nyu. ha nincs benne nyu, nem eszi meg a csirke. stb.

    ha osszehordod kupacra, akkor nem szarad ki, lesz benne nyu is, de akkor a csirke sem maszkal szet, tehat nem teriti a tragyat. nagy tomenysegben (tehat kis teruleten) a tyukszar egyebkent anyira jo tragya, hogy ki is pusztul tole a fu (kieg).

  2. Viszont a tehéntrágya remek- szárazon tüzelni, nedvesen trágyázni pl. eper alá :-) a kapirga meg nem a közvetlen trágyanyűvet, hanem a sok kukacot, amit a szétteritett tehéntrágya.
    Évezredek óta így dolgoznak a paraszti gazdaságok- bocs :-)
    ajánlott olvasmány Szabó Pál később megírom a címet most nem jut eszembe nagy parasztromantika de ez az egymásra építő tematika nagyon jól le van irva a szikes talaj megfordításával, a csatornázásos víztározós öntözéssel stbstb egyetemben. ÚrIsten, mia címe?

  3. Maga a tedtalk amugy eleg meggyozo, de ez a resz akkoris bugos :)

    tartanak az emlitett gazdasagban disznot is amugy, a disznotragyat pedig _sokkal_ jobban szeretik a legyek.

    oszi szantas?

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.