Bruce Perens az OSI választásokon.

Bár ezek a választások zártak (hogy ne mondjam: belterjesek), Bruce Perens (FOSS guru, ex Debian Project Leader, és még egy sor más dolog résztvevője) a közösség támogatását kéri, hogy jelöltesse magát az OSI vezetőségébe, minden várható nehézség ellenére. (A nehézségek a bulvár rovatba tartoznak, de van ott minden a személyes ellentétektől a Perens-féle anti-vendor (pl. anti MS-Novell) állásfoglalásokig.)

A céljai (amennyire én meg tudom ítélni) támogathatóak:

  1. A vendor jelenlét csökkentése az OSI-ban. Perens szerint túl sok olyan vendor kapott helyet az OSI-ban, aki szegről-végről kapcsolódik az open source világhoz, de nem alapvető stratégiája a nyílt forrás. Szélsőséges példa a Microsoft, aminek — sez Perens — a közelmúlt-beli nyílt forrású fellángolása OSI széket eredményezhet. A lényeg tehát: a munka javát végző közösség reprezentációjának visszaállítása a FOSS szervezetekben a
  2. A használatban levő licenszek számának csökkentése. Bruce saját kutatásai szerint 4 db. olyan (egymással kompatibilis) licensz létezik, ami az üzleti és nem-üzleti open source világ igényeit maradéktalanul kielégíti, és ebből a négyből három szövegezése nagyjából egyezik. A többi kb. 65 (OSI által jegyzett) licensz pedig arra jó, hogy elriasszon fejlesztőt, esetleges üzleti felhasználót. (Egyes licenszek ezen kívül persze viccesek is.) A szabad szoftver világ egyik alapszabálya, hogy ha van egy ötleted, előbb nézd meg, hogy valaki implementálja-e már, és ha igen (és persze jó a fejlesztés), inkább szállj be abba ahelyett, hogy újra feltalálnád a spanyolviaszt. Perens ezt akarja elősegíteni a licenszek piacán is.

Aláírásgyűjtés itt.