A zseniális dolgok napja.

A mai napon 3 zseniálisan lelkesítő dologra leltem. (Internet, I love you.)

  1. Baloo blogján értesültem a fruli.hu online aukciós és szerencsejáték oldalról, és meg kell mondjam, hogy a készítők több szinten is zsenik. Az oldal nem szokvány aukciós oldal, a Mérő-könyvekből ismert “1 dolláros árverés” játékot valósítja meg: baromi olcsón juthatsz hozzá eszközökhöz (láttam Nokia 5800-t elmenni 300 forint körül, még az elején), de ha egyszer licitáltál, azt a pénzt már mindenképp be kell fizetned, nem csak akkor, ha te vagy a szerencsés, aki elviszi a terméket. Illetve még egy csavar: minden licit 10 másodperccel meghosszabbítja a licit idejét, tehát nem lejár és kész, mint az Ebay-en, hanem addig megy a licit, amíg van, aki licitál. Ez pedig (ismétlem: az oldal készítői szempontjából) többszörösen zseniális:
    • Nyilván az initiative megvan: atom cuccok olcsón. Az országban, ahol emberek hitelre vesznek nyaralást, tuti indulás.
    • A licit pörgetése a +10 másodperc szabály által szerencsejátékosi vonalat hoz a dologba: az ember izgul, pörgeti, licitál.
    • Annál is inkább, mert fizetnie mindenképpen kell. Aki a Mérő könyveket olvasta, emlékezhet (bár engem Dávid kollega emlékeztetett rá), hogy az ilyen licitek a kísérletek szerint általában a termék ára fölött érnek véget. Ennek az az oka, hogy amíg a termék olcsó, addig “húdeolcsó, enyémlesz” felkiáltással kattentgat a user. Ahogy közeledik a termék valódi ára, egyre inkább bekapcsol a kármentő üzem: annyi pénzem benne van már, csak egy kicsi kell ahhoz, hogy az enyém legyen. Ha megfutamodom, baromi sokat bukok, és még telefonom se lesz. (Maga a licit is pénzbe, kb. 96 forintba kerül, de ez elenyészik ahhoz képest, amit a terméken vesztesz, ha nem te vagy a szerencsés, aki elviszi.)
    • Az első kudarc után lefogadom, hogy  a useren kiüt a szerencsejáték-függőség: most ugyan én vesztettem, de legközelebb nyerni fogok, meg kell próbáljam újra. És megpróbálja újra.
    • Az is látszik, hogy nagyon erős az alkalmazás szerencsejáték jellege, majdhogynem inkább az, mint aukció. De mégis, a törvény szava szerint aukciós portál, márpedig arra (gondolom) nem kell külön kaszinóengedély. Zseniális!

    Szóval megpörgetett közösség, dől a lé. Minden elismerésem tehát a fruli.hu gárdának, és fogadok, hogy pár hónap alatt szigetet vesznek Florida Keys környékén. (Megérdemlik!)

  2. A másik zseniális linket Jul küldte: az aron-store.com végre egy olyan magyar oldal, ahol neves dizájnerek által nevesen dizájnolt neves dizájnkütyüket lehet megrendelni. Kicsit olyan, mint a ThinkGeek, csak dizájngeekeknek — mindjárt ki is néztem egy 77 ezer forintos kávéfőzőt és erősen elgondolkodtam egy Jacobsen karóra vásárlásán. Végre ilyen is van itthon!
  3. Az este zseniális linkje pedig Chaintől az angliai Download Festival (korábban Donington Park), ahol ma este 9-kor a Faith No More adja hosszú idő óta első koncertjét — mi pedig a neten streamelt videón nézhetjük! A mi országunk mikor fog ott tartani, hogy bármilyen koncertet (nem hogy FNM) streamel a neten? Az előbb KoRN-t néztem egy ideig, a későbbi műsoron pedig van pl. Slipknot és Dream Theater is — szintén online. Zseniális!

11 hozzászólás “A zseniális dolgok napja.” bejegyzéshez

  1. ez a fruli.hu tényleg zseniális, amit meg leírtál elgondolkodtató. Amig elolvastam és megirtam a kommentet, egy samsung wb500 f.gép ára 696-ról felugrott 920 Ft-ra. :)

  2. Ha licitálok, rám licitálnak, majd a második licitemmel megnyerem a terméket, akkor mind a 2 licitemet “befizetem” vagy csak az utolsót amivel nyertem?

  3. @poTomek
    mi úgy értelmeztük, hogy csak az utolsó licitet kell fizetni, de (safe harbor nyilatkozat következik) ezt nyilván ne tekintsd autoritatív válasznak, olvasd el, értelmezd az oldal Felhasználási Feltételeit.

  4. Azért kiváncsi vagyok, hogy ezek közül mennyit nyert valós személy, mert ha mindet, akkor akkora bukó eddig, amennyit nem biztos, hogy be lehet fektetni egy teljesen új dologba.

  5. És az az igazság, hogy a nyerő nevek között elég sok a sablon, pl. (Nórika, Rolika, Nándika), de ki tudja.

  6. Azért mintha még lenne egy csavar a dologban, azzal, hogy nem forintban licitálsz (annak ellenére, hogy a publikus oldalon az árak licitenként 8 forinttal emelkednek), hanem ezzel a belső fizetőeszközzel, amit frulintnak hívnak.

    Namost a legkisebb egység – három frulint – 480 forintért vásárolható meg. Ezzel háromszor tudok licitálni (benne van a GYIK-ban), tehát pl. egy 0 forinton álló termék árát megemelhetem 24 forintra. Tegyük fel, hogy a bolti ára 26 forint, így senki más nem fog rámlicitálni, megnyertem.

    Ekkor ki kell fizetnem a 24 forintot (szintén a GYIK szerint), plusz a termék szállítási költségét, plusz ugye már elköltöttem 480-at frulintokra. Frulintnak pedig a legakciósabb csomagban (500 frulint 42000 forintért) is 84 forint darabja.

    (Nem próbáltam, szintén csak következtettem abból amit összeolvastam.)

  7. @balazs
    én úgy értelmeztem, hogy a frulintot csak licitre használod, a termék valódi árát aztán jó magyar forintban fizeted ki. ha úgy van, ahogy te mondod, akkor simán meg lehet őket challenge-elni a fogyasztóvédelemnél, vásárló megtévesztése címen.

  8. egyébként erről egy film jut eszembe (nem biztos, hogy így volt pontosan):
    “Fogadjunk 1 dollárba, hogy több narancslevet meg tudok inni, mint amit te kifacsarsz?”

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.