Untrusted háló? Bizonyosodj meg!

Napjainkban egyre gyakrabban merül fel a gyanú, hogy a wifi, amit lopsz amin vagy (tágabb értelemben véve bármilyen hálózat), nem közvetlen kapcsolatot ad az internetre, hanem valaki lenyúlja/eltéríti az adatforgalmadat. Ez persze lehet egy tök ártatlan (sőt, hasznos) proxy, de lehet, hogy a szolgáltatód rúgja éppen fel a net neutrality írott és íratlan szabályait, vagy egyszerűen statisztikát vezet az általad látogatott oldalakról, logolja a forgalmadat, stb. — nyilván mindenki el tudja gondolni a szolgáltatói indítékokat.

Ilyenkor jön jól egy hálózatanalizáló eszköz: az ICSI Netalyzr-t a Berkeley Egyetem hálózatos-algoritmusos tanszékén fejlesztették, pont a magunkfajta security freak-eknek. Szimpla kis weboldalba ágyazott Java app-ról van szó (Nálam Ubuntuban az Icedtea JRE plugin viszi csont nélkül), ami rengeteg hálózati teszt futtatásából próbál következtetni arra, hogy milyen jellegű elterelés van az általad használt hálózaton.

A Vodafone nem téríti el az adatodat.
Netalyzr results page részlet

Látható például, hogy a Vodafone jófej szolgáltató, és nem téríti el az adatodat.

That’s that. Ajánlom minden neonomádnak, meg aki szereti — hasznos eszköz, ha egyébként dolgozni szeretnél, vagy csak szimplán zavar, ha mások is tudnak a böngészési szokásaidról.

És ha mélyebben érdekel a téma, kiindulási pontnak jó lehet az Electronic Frontier Foundation (tudod, Cory Doctorow) idevágó oldala, ahol emellett egy rakás más alkalmazás is listázva van. Happy testing!

2 hozzászólás “Untrusted háló? Bizonyosodj meg!” bejegyzéshez

  1. “magunkfajta security freakeknek”? ember, epp most scanneltetted vegig minden reszletebe menoen a belso halozatod egy cuccal, ami felpostolja az eredmenyeit kifele… :)

    ellenbenviszont egyreszt vicces, hogy az ipari hulladek FON routerem mennyire fixen megnyuvasztja a teszt (meg egy erv, hogy a szomszed netjen at TOR-on keresztul torjem a sudoku.hu-t tovabb ugye) masreszt meg en vagyok csak vak es/vagy nagyravagyo, vagy tenyleg nem talalom ennek sehol a forrasat, vagy legalabbis a hasznalt algoritmusok leirasat? mert engem inkabb ez erdekelne az egeszbol…

  2. @gyp
    tipikusan nem a saját hálózaton célszerű alkalmazni :)

    nálam is keresztülmegy egy Fon-on a forgalom, igaz, ő csak AP, nem router.

    a security freak kifejezésen egyébként már én is mosolyogtam, miután leírtam. általában megelégszem azzal, ha a fontosabb dolgaim (email, shell, im, ilyesmi) titkosítva mennek.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.