3G háziteszt, kényszerből.

Mióta nincs Yoneked (amivel kapcsolatban folyamatban van a forró krumpli passzolgatása), otthoni net megoldásként a korábban és egyéb területeken már bevált Vodafone 3G kütyüre hagyatkoztunk. Bár nagyon elégedett vagyok a technológiával és a szolgáltatóval, otthoni használatra nem tökéletes a megoldás:

  1. torrent szerződésileg felejtős, szerencse, hogy a House évad lezárult (egy elég béna utolsó résszel, teszem hozzá);
  2. a régi bérházak vastag falai, vagy a villanyreszelők és kábeltársaságok által beléjük implementált Faraday-kalitka miatt általában elég gyenge a 3G vétel lakáson belül;
  3. egyszerre két gépen használnánk a netet, de 3G kütyü csak egy van;
  4. ráadásul most már mindegyik díjcsomagban forgalmi korlátos, abban is, ami (mint az én esetemben) eredetileg korlátlan volt — ez pedig azzal járt, hogy múlt hét közepe táján elhasználtuk az 5 gigánkat, és net nélkül maradtunk. (Illetve hétvégére kölcsön-nettel, lásd később.)

A torrenten kívül ezek a problémák valósak, egyszerű válaszokkal. A másodikat egy másfél méteres USB kábellel oldottam meg, a 3G kütyü kiköltözött az ablakba. A harmadikra kézenfekvő lenne egy Fonera 2.0, de jelenleg 3 Fonera van a családban, és csak otthon nálunk 3 router/AP/switch működik, úgyhogy ezt most kihagyom (illetve élek azzal az asszumpcióval, present perfect, hogy azért valamilyen drótos netünk hamarosan lesz). A kocamegoldás egy Ubuntus notebook lett (hasznosítsuk újra régi hardverünket), amibe

  • bele van dugva a 3G kütyü,
  • pattan rajta egy Firestarter az egyszerű megosztás végett,
  • pattan rajta egy dhcpd, hogy ne a router legyen a default GW,
  • és pattan rajta (hétvége óta, tanulva a korábbi hibákból) egy Squid a negyedik problémát feloldandó, hogy a legközelebbi számlázási periódusban elég legyen az 5 GB, meg hogy jobb legyen a multimédia élmény.

Ez persze elég hangos, de ideig-óráig megteszi, és legalább nem felejtem el kikapcsolni éjszakára. (Az sem utolsó szempont egyébként, hogy azzal, hogy effort kell a net-csiholáshoz, kevesebbszer ülök le “csak úgy” a gép elé. Ez, azt mondják, egészséges.)

Itt jegyzem meg, hogy a hétvégére kölcsönkapott T-Mobile 3G kütyü korántsem hozza azt a megbízható kapcsolatot, mint a Vodafone! Biztos gyors, amikor működik, de nálunk (bérház, falak) elég sokat szakadozott. Ettől függetlenül persze hálás vagyok érte, mert azért csak volt net, szóval köszi AtTTY.

A lényeg tehát: 3G-t az ablakba, Firestarter, Squid, és a haza fényre derűl. Következő lépés az UPnP implementálása a notebookba, illetve egy webkamera megoldás, amivel kileshetem, hogy melyik szomszéd hagyja a mellettünk levő lépcsőházban a szemetét, lassan hagyományt teremtve.

8 hozzászólás “3G háziteszt, kényszerből.” bejegyzéshez

  1. tudok kölcsönadni pannonost pár napra ha tesztelni akarsz :)
    btw bigup a blogodnak, mert az általam látogatott blágok közül ez jegyzi meg egyedül a ~háromnegyed éve beírt azonosítómat :)

  2. btw fonera tud olyat hogy beledugod az usb-s mobilnetet, és az meg továbbosztja wifin?

  3. az új routeredre javasolnék meg egy apt-get install vnstat -ot és aztan vnstat indítását ppp -re, azzal elég jól lehet mérni.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.