Kis esti bluez.

Mintegy a mai nap megkoronázásaként (aminek a reggeli tökölés után még számtalan remek mozzanata volt, including egy parkolási bírság, nekem kérem senki nem szólt, hogy a belvárosban már nem 6-tól ingyenes, ráadásul szívem szerint hazamentem volna, ha nem látszott volna egyértelműen, hogy a hazaút újabb másfél órás mókát tartogat és egészen biztos, hogy nem érek oda 7-re a Szódába, nade) diagnosztizáltam, hogy a Wind nem hajlandó többé suspendbe menni. A megfelelő gonb megnyomására elsötétül a képernyő, majd lelockol, majd… nem történik semmi, lehet unlockolni. Az első reakcióm az asztali felhasználóé volt: leszarom, majd ha kijön az új verzió (Krusty Kokonut? Krappy Ketamin? Killer Koala?), majd újratelepítem. Aztán csak nem hagyott nyugodni a dolog, milyen ciki lenne már, meg egyébként is… milyen ciki lenne már.

Úgyhogy magamhoz hívtam hű társamat, a terminált, és megnéztem azt, intuitíve:

root@shu:~# less /var/log/pm-suspend.log

Itt aztán találtam egy olyan sort, hogy

Inhibit found, will not perform suspend

Előtte pedig bluetooth-ra panaszkodik a rendszer, hogy ti. nem tudja leállítani. Erre már szagot fogtam, mert nincs sok extra APT forrás a gépemen, de a Bluez speciel az, nyilván az tört el, és nem az Ubuntu. (Így jár, aki mindenféle PPA-kat ész nélkül befűz.) Gyorsfixként a bluetooth script eltávolítása a /etc/pm/sleep.d/ könyvtárból máris megoldotta a dolgot, a többit a Bluez-os srácokra bízom, majd frissítenek.

Ehhez persze tudni kell azt, hogy

  • nálam a bluetooth az idő 99,9%-ban ki van kapcsolva (ettől halt ki a sleep.d script)
  • nem használok szinte sose bluetooth-t
  • úgyhogy nem érdekel, ha egy ideig nem megy zökkenőmentesen.

Ha sokat használnám, kézzel kéne újraindítgatnom amíg nincs kint az új Bluez csomag, na bumm.

Ez, és a hazafele magas decibelen hallgatott Soundgarden az oka, hogy most nem szaladok el egy üveg Unicumért. (A rádiót elfelejtettem kikapcsolás előtt lehalkítani, úgyhogy a Soundgarden hangerejétől holnap Jul meg fog ijedni.)