Az Apple kitiltotta az App Store-ból az iPhone gyártását bemutató játékot (gyilkos irónia).

Olvasom ezt a hírt, és vigyorgok magamban.

A sztori röviden:
A Molleindustria nevű független fejlesztőcsapat csinált egy iPhone játékot Phone Story néven, ahol játékos formában a telefonod gyártási folyamatának sötét oldalát mutatják be (“the dark side of your favorite smartphone”). A sötét oldalról persze ezer cikkből lehet olvasni: gyerekmunka, dolgozói körülmények a gyárban, stb.
Az Apple pedig fogta magát, és kitiltotta a játékot az App Store-ból, mégpedig 4 App Store szabály megszegésére hivatkozva:

  • depictions of child abuse (code 15.2)
  • objectionable or crude content (16.1)
  • promises to turn over a portion of the money to charity (21.1 and 21.2)

Nem rohadék nagy öngól ez? Oké, a charity rész ebből a szempontból irreleváns (or is it?), de az első két pontban az Apple indirekt módon a saját gyártási folyamatait bélyegezte meg.

A Molleindustria csapatának persze lehetősége lett volna arra, hogy némi öncenzúra árán az App Store-ban maradjanak, de ők úgy döntöttek, hogy inkább fogják magukat, és a játékot kiadják Androidra: a Phone Story a Marketről letölthető, 1 USD ellenében.

Megjegyzés: talán nem az Apple-hez hasonló mértékben, de nyilván az Androidos és egyéb telefonok sem a szivárvány tövében hárfázó unikornisok örömkönnyeiben mosakodó szüzek szerető kezei közül kerülnek ki – a ritkaföldfém-bányákat, gyártósorokat, az e-hulladék kezelését valószínűleg mindegyik gyártó az Apple-hez hasonlóan viseli szívén (nem). Nekünk magyaroknak talán az adhat némi lelki békét, hogy ahogy a dolgok állnak, 10 éven belül mi is ilyen gyártósorokat, és magasan képzett kétkezi munkaerőt fogunk majd biztosítani a világ gazdagabbik felének.

5 hozzászólás “Az Apple kitiltotta az App Store-ból az iPhone gyártását bemutató játékot (gyilkos irónia).” bejegyzéshez

  1. Mikor fogja fel a sok szerencsétlen blogger, hogy az Apple nem gyárt termékeket? Gyártást rendel egy cégtől.

    Szerinted a Spar-nak van köze ahhoz, hogy amit vesz krumplit, azt hány éves ember termelte meg?

    Ugye hogy nem sok.

    Akkor az Apple-nek mi köze ahhoz, hogy a Foxconn hány éves embereket alkalmaz?

    1. @Marci, egy Apple méretű cégnek oda kell figyelnie arra, hogy a gyártása legalább tövényt ne sértsen. lásd még Nike. meg ööö lásd az Apple-t, aki ugye letiltja az appot, ami felhívja erre a figyelmet.

      szerintem ha létezne egy app, ami bemutatná, hogy a Spar romlott krumplit vesz olyan őstermelőtől, aki elvből csak hasmenéses emberi fossal trágyáz, hát nem vagyok biztos benne, hogy vennél még egyszer Spar krumplit, igaz-e? :)

      hát ennyi a köze.

  2. Elsőként előjegyeztem néhány sört a unikornisos költői képért, negyedóráig röhögtem :D

    Nade tíz évet itt bizonyosan nem kell várni gyártósorokra: az ország jelentős (saját tapasztalat, nem kezdem sorolni a városokat és a cégeket, pedig önmagában nem érdekel a téma) részében hosszú évek óta szalagmunka zajlik három műszakban instant lerakható üzemekben (az állam szintén régóta kétségbeesve próbálja feltornázni az ilyen munkások létszámát). A fontosabb beszállítók is a multik közvetlen vagy közvetett vezérlése alatt vannak (“független” hazai cég importált menedzserekkel) – persze lehet még tovább fokozni a helyzetet, de ez már rég nem csak egy disztópia. A call centerek ugyanígy beterítették az országot, a diplomás nyelvtudó munkanélküliek tömegeit szippantják fel. Szóval ez az irány már rég jelen van szerintem, bár azt még nem látni, hol lehet a vége.

  3. Nem szüzek gyártották a telefonomat? Most egy világ dőlt össze bennem :(

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.