Nokia Lumia 800 tartósteszt: letisztult, fekete, Nokia.

Pont egy hónapja (és 5 napja) van nálam a Telenor jóvoltából egy Nokia Lumia 800. Android blogger létemre bennem is (mint szerintem mindenkiben itt Európában) van egy régről fakadó Nokia fandom, és hát valljuk be, a Lumia 800-zal a Nokia terméktervezés fronton nagyot durrantott — más kérdés (mondja az Android blogger), hogy oprendszer fronton sántít a dolog: Windows Phone 7.5 fut rajta. Lényeg a lényeg: elkértem egyet, hogy hétköznapi használatban nézzem meg, mit tud ma a Nokia Windows Phone alapokon. Krosszplatform teszt következik!

Forma

Nokia Lumia 800: tökéletes méret, tökéletes forma

A Lumia 800, mint említettem, gyönyörű. És nem csak gyönyörű: fogni is nagyon jó. Ha össze kell foglalni:

  • anyaghasználat szemre: tökéletes
  • anyaghasználat fogásra: tökéletes
  • méret: tökéletes
  • forma szemre: tökéletes
  • forma fogásra: tökéletes

That’s that, a Nokia még mindig tudja, mitől döglik a légy, nem lőttek mellé. Ehhez a telefonhoz képest látszik csak igazán, hogy pl. egy iPhone egy felhype-olt eszköz egy olyan cégtől, akik asztali számtógépet (jó nagy üvegfelületekkel) gyártottak ugyan sokáig, de a telefonok praktikus dizájnjáról nincs sok fogalmuk.

Lumia és doboza a 100+ éves Neuman-on

A Lumia teste unibody valami (alu? műanyag?) polikarbonát, mattfekete, gyönyörű formájú. Ütésállóságáról annyi fogalmunk lehet, hogy a doboz béna kialakítása miatt mire kézbevesszük, már túl lesz egy esésen: a doboz nem arra nyílik, mint gondolnánk!

A matt hatás fogásra is érződik, még izzadt tenyérrel sem csúszkál a kezedben, és nem is ujjlenyomatosodik vészesen. A gombjai krómozottak: hangerő, alatta kikapcs-bekapcs (ez kicsit szokatlan, de megszokható helyen), legalul pedig hardveres fényképező-inicializáló gomb, ritkaság napjainkban. Az, hogy a fényképező gombja legalul van, annyit jelent, hogy a Nokia a landscape fotózást támogatja: portrait módban, tenyérből ezt a gombot meg nem nyomod! A telefon tetején 3,5 mm-es jack, mellette huncut kis műanyag ajtós megoldással a microUSB slot a töltőnek, és a microSIM foglalat — alapesetben (becsukott ajtócskák mellett) persze mindkettő diszktéren rejtőzik. (Ha pesszimista vagyok, megjegyzem, hogy ez a kis ajtó fog először letörni a telefonról a magamfajta manuálisan fixált geekeknél.) Az eszköz alja a kihangosító/mikrofon helye kis pöttyözött ráccsal, a hátulján pedig egy teljesen matt egybe-felület közepén kis krómbetéten (á la LG O2X) Nokia felirat (nagyon biznisz!), meg persze a Carl Zeiss Tessar optika, és mellette a feketében már a dupla LED vaku. Az előlapon meg persze a teljes méretben pompázó 3,7″-es kijelző, és alatta 3 kapacitv gomb: vissza, Windows, keresés.

Egy bekezdésben leírható design, de tényleg kézbe kell fogni, hogy érezd, mennyire jól össze van rakva.

Pár száraz szó a hardverről

Ha már megcsodáltuk, nézzük meg (anélkül, hogy szétszednénk), mi van benne:

  • 1,4 GHz-es Qualcomm Snapdragon (Scorpion) CPU, Adreno 205 GPU
  • 480×800 pixeles 3,7″-es (S)AMOLED kijelző, Gorilla Glass védelemmel, Nokia ClearBlack Display technológiával (erről majd később)
  • 512 MB RAM, 16 GB háttértár
  • és a többi szokásos okostelefon feature
Röviden: a Lumia 800 kb. HTC Desire szint, vagyis nagyjából 2 évvel ezelőtti középkategóriának felel meg. Ez elég rosszul hangzik, de várjuk ki a végét!

Aztán bekapcsolod

Nokia Lumia 800: ...aztán bekapcsolod (WP7.5 menü)

Még mindig a dizájnnál tartunk két gondolat erejéig: a Lumia 800 az a telefon, ami a tökéletes AMOLED eszköz, és ezt a Nokia is tudta. Ilyen matt fekete műtárgyban bénán mutatna, hogy az LCD képernyőn látszik a háttérvilágítás, a feketén is sejlene át, béna. Az AMOLED által a bekapcsolóképernyő, az, aminek a Nokia szánta: a kis fekete tárgyon egyszercsak feltűnik egy szolid NOKIA felirat, a juzerben tetőfokára hág az izgalom. Gyönyörű.

És csavarok rajta még egyet: a Nokia ugyanis nem “stock” AMOLED-et használ, hanem AMOLED-re épülő ún. ClearBlack Display technológiát. A megoldás lényege, hogy polarizált üvegrétegek raffinált használatával kiszűrik a kívülről jövő fény nagy részét (ami, mint tudjuk, tipikusan a tükröződő napfény vagy egy 15 Wattos kompakt fénycső), és ezáltal szikrázó napsütésben is meglepően olvasható marad a képernyő, illetve minden fényviszonyok közepette sokkal feketébb a fekete.

Hogyan működik a ClearBlack Display?

Ahogy mondani szokás: “Science. It works, bitches.” És tényleg: A Lumia 800-ban ugyanaz a (S)AMOLED kijelző technológia van, mint a HTC Desire-ömben, és a Nokia készülék látványosan szebb képernyő-élményt, kontrasztot ad. Ha a fotók (-ra tett próbálkozásaim) nem is tesznek maximálisan igazságot (ezt majd meglátjuk: a cikk írása idején a DSLR-emhez való USB kábelt hajkurászom), a tény tény marad.

Nos tehát: bekapcsoltuk a telefont, és elvileg itt válna el a fekália a víztől, azaz itt kéne szembesülnünk azzal, hogy hiába a szép külső, a Lumia 800 végső soron csak egy két éves technológia, a maga egymagos Snapdragonjával. Meglepetés: a WP7.5 annyira jól optimalizált rendszer, hogy bőven elég neki az egy mag. A menük gördülnek, a dolgok történnek, nem akad (nem is emlékszem, hogy a teszt alatt akadt-e a készülék egyáltalán), meggyőző.

A WP7.5 menüje pedig szép.

Androidosként mondom ezt. Nincs egyébként bajom az Android menüjével (főleg az Ice Cream Sandwich menürendszerével, oh my *blush), de abban egyetért az Ipar, hogy a WP7.5 újszerű — Androidhoz, iOS-hez képest is. Szép ahogy kicsit összenyomódik, amikor elérsz a végére, mint amikor egy marshmallow-t leejtesz. Szép, ahogy a főképernyő csempéin mindig történik valami, a Facebook (People) csempe hajtogatja a legutóbbi tartalmak feltöltőinek képét, a Pictures csempe váltogatja és pan-olja a fotóidat; szép ahogy a csempés főképernyőről átszvájpolsz az alkalmazások menüjére és a jobb felső sarokban a kis hülyebiztos nyíl megfordul; szép, ahogy a felső notifikációs sáv tappantásra “lepluttyan” (nincs erre az effektre jobb szó) — szép, szép, szép. Tetszik az irány.

És akkor fogdostad a telefont 2 napig, nyomkodtad-húzkodtad a menüket másik 2 napig — most elkezdenéd használni a telefont.

És jön a fekete leves

Lumia 800 a töltőn: gyakori látvány

Először is: a Lumia 800 egy nap alatt (12-14 óra alatt) lemerül, akár csinálsz vele valamit, akár nem. WiFi, 3G folyamatosan be volt kapcsolva, de miért ne lett volna, tehát ez nem mentség. Olyasmi lehet ez, mint az asztali Windowsokban a “CPU Idle Process”, ami  a Task Managerben “kihasználja” a maradék processzoridőt: ha 1%-ot esznek user appok, akkor ő a maradék 99%-ot. (Sose értettem, miért van ott.)

Oké — mondhatnám — pont most jött egy rendszerfrissítés, amiben az egyik sarkalatos javítás pont az akkuidő bug. Frissítsünk hát!  “To update, connect the phone to your computer” — na köszi. Melyikhez, a céges Vistához, amin nincs teleptési jogom, vagy az itthoni Ubuntuhoz? Esetleg a médiacenterhez? Máshogy fogalmazva: hol az OTA frissítés? Nem is tudtam frissíteni, maradt az akku bug.

There is no app for that

A böngésző speciel jó

Általános élmény, hogy kevés az app. Foursquare van, mert ha jól tudom, megcsinálta a MS — megjegyzem, az ui merőben különbözik a többi platform alattitól, de természetesen gyönyörű, és megszokás után nincs gond a használatával. Példának okáért még éppen Endomondo-t is találtam, viszont konzekvensen le van maradva 1-2 verzióval az Androidos Endo mögött, számomra fontos funkciók hiányoznak belőle. Használható alternatív Twitter klienst nem találtam. Alternatív billentyűzetet nem találtam. (A rendszerrel szállított pedig a SlideIT-hez szokott kezemnek macera.) Képernyőkép-készítő appot nem találtam. (Se eljárást — ebben a cikkben nem lesznek képernyőképek.) Fotómegosztó (pl. Picplz, Insta) klienst nem találtam. Valamire való játékot is csak pénzért. Ami pedig van és gyönyörű (pl. a remek Cocktail Flow), az van Androidon is.

Az emailezés, illetve tág értelemben vett produktivitás külön sztori. Egyrészt: a Gmail kliens nem push, vagyis letölti a leveleidet — fél óránként. E? Label sync vagy nincs, vagy ügyesen el van rejtve (és persze ott a harmadik lehetőség…). Az van, ami az inboxodban van, minden máshoz szenvedni kell. Ez kibírható egy hónapig, az életemet viszont nem keseríteném vele hosszú távon. A vicces az, hogy a WP7.5 használatához létre kellett hozni egy live.com accountot, amivel email is jár. Hol a beépített push email/calendar kliens? Megmondom: sehol. Nem csak a Google Mail támogatás szegényes.

És akkor a calendar: a Google Calendar sync működik — a default calendarra. Csak arra, semmi másra. A kedves Google user lesz kedves beleférni egy naptárba és nem flancolni altrnatív munkás/kórusos/családi/stb. naptárakkal.

Twitterre visszatérve: a gyári People app egyébként nem rossz. Jobb híján ebben állítottam be a Facebook- és Twitter accountomat. A folyam aztán szűrhető account szerint, és az alapfunkcionaitások benne vannak. De megint: ami egy hónapig, tesztelés céllal elmegy, azzal azért nem akarnék együtt élni. Nekem konfigurálhatóság kell, nekem funkciók kellenek. És még egy: jó funkció lenne a következő esemény mutatása a telefon záróképernyőjén, de nálam valamiért beragadt, és egész hónapban ugyanazt a Facebook eseményt várhattam. Majdnem az, de nem az.

És amire van app

Hogy ne csak a rosszról essék szó appok kapcsán: a WP7.5 böngészője (IE ikonnal, de egészen biztosan nem asztali IE motorral) nagyon gyors, és ötletesen renderel, hogy még gyorsabbnak tűnjön. Ráadásul van benne flash támogatás, úgyhogy a mobile Safarinál máris jobb.

A Nokia Ovi Maps és a hozzá tartozó navigáció szintén jópont a Nokiának, gyors, pontos — igaz, a Google Maps (és Navi) jobb, hogy csak egy példát említsek: szemmel láthatóan tile alapú az Ovi Maps térképnézete is (nem csak az evidens műholdas), szemben a Google Maps vektorosával. Ezzel együtt az Ovi Maps kielégíti a felhasználói térképigényeket, nem vágyik az ember mellette a nagy testvérre.

Kamera

Lumia 800 kamera: nem egy nagy szám

Sokan sok helyen savazzák a Lumia kameráját, részben jogosan. A vele készült fotók amolyan “se nem rossz, se nem jó” kategóriába esnek, meglepő módon pl. a telefon saját képernyőjén sokkal jobaan mutatnak, mint aztán számítógépen. Nyilván a kijelző szépsége miatt. Makró is van, kb. 5 centiről működik, korrekt. A cikk mellé természetesen feltöltöttem egy pár retusálatlan tesztfotót, mindenki döntse el, hogy megelégedne-e a minőséggel. Szerintem alapfeladatokra, hipsterfotózásra elég, másra kevésbé.

Összefoglalva

ClearBlack Display, lowercase betűk

Nagyon röviden összefoglalva: a Nokia Lumia 800 egy nyálcsorgatóan remek hardver, rajta egy nyálcsorgatóan szép alaprendszerrel, kiábrándító módon lábon lőve az alkalmazások és konfigurálási lehetőségek hiányával.

Ezzel együtt azt kell mondjam, hogy a Nokia jó úton jár (Stephen Elop, megkövetlek): leporolták azt, amihez nagyon értenek (remek hardver), és választottak egy oprendszert, ami jobb, mint a kiszolgált Symbian. Elérték, hogy a világ újra felfigyelt rájuk, a nihil állapotából ismét egy valós és előremutató gondolatokkal rendelkező cégnek tűnnek. (Emlékszünk, hogy egy időben még a RIM-mel együtt temettük a Nokiát?)

Hogy tényleg sikeres lesz-e ez a kombó és meg tudja-e fordítani a Nokia jelenlegi lejtmenetét, az még majd eldől, de az irány nem rossz. MS-nek, Nokiának is frissülnie kell hozzáállásban, ez már nem az a statikus (vagy egyenletesen mozgó) hajó, ami a 90-es évek mobil- és oprendszer-piaca volt. Ha erre rájönnek, a partnerség szép jövő előtt áll, az alapok megvannak.

 

Nokia Lumia 800 készülékfotó galéria | Nokia Lumia 800 tesztfotó galéria

7 hozzászólás “Nokia Lumia 800 tartósteszt: letisztult, fekete, Nokia.” bejegyzéshez

  1. Pont ezekre a funkciokra vagyok mindig kivancsi: gmail push, multiple calendar. Amig ezt a kettot nem tudja valamilyen telefon addig nem is allok vele “szoba”.

    Egyebkent mar majdnem elcsabultam mert nagyon toljak a reklamot de ezeknek a funkcioknak a hianyaban nem fogok, sokkal inkabb hajlok az N9 fele ami bar halott platformra epul szinten jol ossze van rakva.

  2. Latsazi, a tesztelo nem, hogy nem ert hozza, de utanna sem olvasott a dolgoknak! Lehet csinalni screenshot-ot, csak kell hozza unlock.. A burkolat meg policarbonat. App-okat meg nem a droidos nevuk utan kell keresni. Foursquare kliens gaz.. 4th & mayor -t kell hasznalni. Csak par aprosag, amit kiemelnek.

    1. teszteszközt nem szokás unlockolni. szó se róla, eszközön screenshotolni régebbi Androidon sem lehet rootolás nélkül. appokat pedig nem droidos nevük alapján keresek, hanem a szolgáltatás neve alapján. a 4sq szerintem még pont egy jó példa. de akkor ennek fényében adj tanácsot instant fotóblog appra (instagram, picplz, hasonló replacement), rendes multicalendar appra, stb. látványra általános jelenség az apphiány.

      a polikarbonát cuccot viszont köszi, mindjárt bele is javítok. annak tényleg lusta voltam utánanézni, inkább fogdostam még egy kicsit :)

  3. @lipilee Szóltál volna, segítettem volna a kilockolásban. Amúgy jelenleg nem tudok screenshot lehetőségről készüléken, ha valaki tud, árulja el a módját. Amire pedig rávilágítottál, az a piaci rés, erre a platformra még érdemes fejleszteni.

  4. @RGabor
    Valoszinuleg eszebe sem jutott a kilockolas, mert utana vissza is kell lockolni visszaadas elott, kulonben @Telenor_HUN kicsit csunyan fog nezni.

    @gzbotii
    Olyan jo, hogy lefikazod mas munkajat. Ha mar elszantad magadat a kommentelesre, legalabb kijavithattad volna a tobbi hianyossagot is, ahelyett hogy csak lefikazol egy alapvetoen pozitiv hangvetelu cikket.

  5. OFF
    “Olyasmi lehet ez, mint az asztali Windowsokban a “CPU Idle Process”, ami a Task Managerben “kihasználja” a maradék processzoridőt: ha 1%-ot esznek user appok, akkor ő a maradék 99%-ot. (Sose értettem, miért van ott.)”

    Azert, hogy ha cpu load alapjan sortolod a listat, akkor -default 1 sec refreshnel- eselyed sincs osszeadni, hogy a fel oldalas lista osszege mennyi, meg nem kell arrebbmenni egy fullel a grafikonhoz, meg jobbra lenezni az ertesitesi teruletre, hanem szepen ott van a szabad cpu ido legfelul ;)

    Az viszon vicces dolog, hogy xp-n az idle process altal “hasznalt” cpu ido pl. negymagos proci eseten masodpercenkent negy masodperccel novekszik :D
    ON

  6. “a Gmail kliens nem push” – de még mennyire, hogy push. ActiveSync account-nak kell felvenni és mindent szinkronizál, névjegy, mail, naptár. Naptárban a m.google.com/sync -en engedélyezett naptárakat szinkronizálja (nálam ez 4 naptár).

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.