XBMC 11.0 Eden: gyorsabb, szebb, jobb.

Nem is vettem észre, pedig az RSS feed ott megy a képernyő alján tickerben: még március végén kiadták az XBMC új stabil verzióját, az Eden névre hallgató 11-es verziót. Ma kerültem oda, hogy frissítsem az Ubuntut (és benne a PPA repóból az XBMC-t) a házi médiacenteren, és első blikkre elégedett vagyok:

  • szemmel láthatóan gyorsabb, pattanósabb lett az alaprendszer
  • végre működik (ráadásul out of the box, geoip alapján) az időjárás
  • (eddig se volt csúnya, de) szebb lett a default skin (custom skinekkel pedig nem bajlódunk)
  • egyszerűbb használni a film közbeni menü gombot, könnyebben eljutni pl. a Subtitles menübe
  • gyorsabb lett a feliratok automatikus letöltése (eddig volt mondjuk 20 mp a teljes rutin, most inkább csak 5)

A teljes changelog egyébként itt található — eszerint nagyon sok sebességnövelő optimalizálás került bele, ami jó. Itt jegyzem meg, hogy az Atom proci azóta is bőven elegendőnek bizonyult az itthoni filmlejátszás feladat betöltésére.

Volt továbbá egy félelmem, hogy a frissítéssel eltörik az Androidos XBMC Remote app, de szerencsére ugyanúgy működik, mint előtte.

És végül: az Edennel végre kiadták az XBMCbuntu final verióját is. Ez egy XBMC live blackbox azoknak, akik lusták rendszert telepíteni és alapvetően nem is kíváncsiak, hogy mi van az XBMC default skin alatt. A rendszer Ubuntu alapokon nyugszik, de Unity és hasonló bohóckodás helyett LXDE a grafikus alap, tehát kellően lightweight. A disztróba ráadásul bele van építve egy Chromium is, úgyhogy ha éppen netezni támad kedved filmezés közben, át tudsz kapcsolni XBMC-ről desktop nézetre. De persze a géped XBMC-be bootol, és ha nem akarod, sose látsz mást, mint az XBMC felületet — és ez így pont jó.

Aki még nem tette, annak irány a letöltés!

3 hozzászólás “XBMC 11.0 Eden: gyorsabb, szebb, jobb.” bejegyzéshez

  1. Üdv! Nem teljesen értem de xp mellé feltelepül csak nem választható – nincs – rendszerbetőltésnél mi az ami elinduljon! Xp indul mindenképpen…. :(

  2. Mivel most böngészem blogod és megláttam ezt a posztot, elmosolyodtam, mert én is ugyan ezt csináltam a hétvégén, XBMCt állítottam be, nállam kicsit más a felállás, mert nekem win7 alatt fut a PCmen, majd így van csatlakoztatva a TVhez HDMIvel. De ez mind1 is.

    Láttam hogy transmissiont is használsz, gondolom sorozatokat is nézel, ajánlanám a felxget nevezetű kis progit, amely automatikusan RSSesen szedi le az új torrenteket, mappába rendezi, transmissionnel dolgozik egyűtt, van egy csomó opció hozzá, stb. Lehet már használod, lehet nem, csak gondoltam jó tipp lehet (:

  3. @Báthory Zsolt
    Az XBMCUbuntu az, ami default XBMC-be bootol be, ez egy kulon operacios rendszer. Elmeletileg amikor telepul, kellene neki telepitenie egy un. boot menedzsert is, ez egy kis menu indulaskor, ahol ki tudod valasztani, hogy XP vagy XBMC. Ha nem telepult, akkor be kell bootolni sysrescuecd-vel, fel kell csatolni az XBMC particiojat, es telepiteni a boot menedzsert. Ha az elozo mondat kinai volt, akkor keress valakit, aki ert Linux rendszerekhez, kb. harom perc alatt megcsinalja neked.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.