Android vs. Windows Phone vs. iOS: mi lesz a rend?

Pofátlanul idézek — magamtól:

Ezzel együtt azt kell mondjam, hogy a Nokia jó úton jár (Stephen Elop, megkövetlek): leporolták azt, amihez nagyon értenek (remek hardver), és választottak egy oprendszert, ami jobb, mint a kiszolgált Symbian. Elérték, hogy a világ újra felfigyelt rájuk, a nihil állapotából ismét egy valós és előremutató gondolatokkal rendelkező cégnek tűnnek. (Emlékszünk, hogy egy időben még a RIM-mel együtt temettük a Nokiát?)

Hogy tényleg sikeres lesz-e ez a kombó és meg tudja-e fordítani a Nokia jelenlegi lejtmenetét, az még majd eldől, de az irány nem rossz. MS-nek, Nokiának is frissülnie kell hozzáállásban, ez már nem az a statikus (vagy egyenletesen mozgó) hajó, ami a 90-es évek mobil- és oprendszer-piaca volt.

De ne elégedjünk meg ennyivel, hiszen ez egy agyvihar-blog.

Sokszor kérdezik tőlem, hogy mi lesz szerintem a Windows Phone rendszerrel. Általában a kérdező már kérdezés közben meg van győződve róla, hogy a válasz az lesz, hogy “halott rendszer”, de nem az. Sokat gondolkodtam azon a jelenségen is, hogy az iOS felhasználók általában szeretik a WP-t, míg az Androidosok kevésbé. Ezt is egyszerű annak a számlájára írni, hogy az iOS userek körében van valami zsigeri ellenszenv az Androidderek irányában — talán Steve hátramaradt dühöngő aurája, vagy csak a tény, hogy az Andriod az egyetlen rendszer, ami egyértelműen elfenekelte az iOS-t, mára több fronton is. De ez sem ilyen egyszerű.

A Lumiával a kezemben merengve a következőre jutottam:

  • A Windows Phone az Androiddal rendszer- (tehát szoftver-) szinten összehasonlítva tipikus példája a “cathedral vs. bazaar” jelenségnek: míg az Android egy viszonylag szögletes, buta rendszernek indult, amit akárki tácsolhat, módosíthat kedvére, a WP7.5-tel a MS egy aprólékosan tökéletesített alaprendszert akart szállítani. És igen, a WP7 effektek jobbak, mint az Androidéi (voltak — az ICS-ig), viszont az Android kb. 2 vagy 3 főverziót ugrik, míg a Windows Phone egyet, ráadásul ezen hozzáállás miatt sokkal több app érhető el rá. (És akkor ne szóljunk az enterprise-okra időnként ó-de-mennyire jellemző fejlesztői-beszállítói-partneri káoszról, amiről terjengenek hrek a MS és pl. pont a Nokia kapcsán.) A mobil ökoszisztémában nem lehet “felülről letenni” egy oprendszert, illetve le lehet, de az nem lesz domináns. (Itt teszem hozzá, hogy amit a MS a Windows 8-cal csinál, az kb. a legjobb dolog, amit tehet: behozzák a felhasználókat egy olyan piaci szegmensből, ahol még most is dominál a Windows, és középtávon megpróbálják átmenteni ennek a részesedésnek egy szeletét a mobil szegmensbe — jó döntés! De ez egy másik eszmefuttatás tárgya lesz.) (Talán.)
  • Az iOS felhasználók hozzá vannak szokva a funkcionalitás hiányához. Ez nem rossz dolog: az ő rendszerük egy fallal körbezárt kert by design, amin belül minden szuper, igaz: minden oda van csavarozva a betonhoz. (Úristen: 2006-ban már leírtam ezt? Meg 2007-ben? Plágium!) Ezeknek a felhasználóknak (pontosabban: ennek a felhasználófajtának) szuper alternatíva a Windows Phone, ami szintén erre a bezárt-de-tökéletes világra törekszik. És ha most még gyerekcipően jár is (pl. piaci részesedést tekintve), paradox módon az iOS-szal szemben pont a Windows Phone az, ami a bazaar modellt követi: licenszelhető a rendszer, (licensz ellenében) akárki gyárthat WP-t futtató készüléket. Természetesen Android felhasználóként ez nem pálya: mi a tág készülékskálán kívül azt is megszoktuk, hogy módosítunk a rendszer beállításain, szabadon, ahogy az úri kedvünk tartja. Igen, nincs két ugyanolyan Androidos rendszer, de olyan nagy baj ez? A világ sokszínű. (Ez az a hozzáállásbeli különbség, amit az iOS-felhasználó agy nem tud bevenni. És ez sem baj, mert a világ sokszínűségébe az is belefér, hogy van, akinek nem fér bele.)

A fenti gondolatok mentén én úgy látom, hogy 1-2 éven belül új rend fog beállni a mobil világban:

  • Az Android, mint szoftver- és hardverszinten is bazaar hozzáállású platform, jelenlegi formájában verhetetlen. Ingyenesen licenszelhető, módosítható, ennél nyíltabb megoldás jelenleg nincs, még akkor se, ha az egészet jóságos diktátorként összefogja egy Google. Az Android piaci elsősége marad. Talán beáll, inkább nőni fog.
  • A Windows Phone szoftveresen cathedral (hiszen “felülről” nyomja a MS), emiatt zártságra van kárhoztatva annak minden előnyével és hátrányával együtt; harveresen, gártó partnereket (és: gyártókapacitást!) tekintve viszont nagyon is bazaar, igaz, a licenszelése nincs ingyen, de ez nyilván nem fog senkit visszatartani. A Windows Phone záros időn belül le fogja nyomni az iOS-t piaci részesedésben, egyszerűen nagyobb piaci erő fog mögötte állni.
  • Az iOS marad ami marad bezárt platform, bezárt OEM, cathedral a négyzeten — de harmadikként.

A fenti okfejtés persze tisztán a fejlesztői modell, illetve a platform modell hozzáállásokat veszi figyelembe három kb. azonos szinten fejlett mobil oprendszerre — ily módon persze nem váltak megfontolás tárgyává:

  • A szabadalmi trollok keltette piaci zavarok — mert úgy látom, hogy ez egy adok-kapok játék: amellett, hogy megjósolhatatlan, igazából a végén várhatóan mindenki fizetni fog mindenkinek, nem lesz egy vesztes és egy győztes. (Konkrétan: csak vesztesek lesznek.)
  • Az időközben esetleg megjelenő, feltörekvő rendszerek (Bada, Tizen, Huszon, Meego, Moblin, meg a Mozilla mobil steaksütő szettje) — mert nem látok a jövőbe, csak mostani releváns rendszerekkel számolok. Ki tudja, lehet, hogy 5 év múlva Moblinről fogok blogolni. Vagy Ubuntu Mobile-ról, irgalom atyja, ne hagyj el!
  • És persze az előre nem látható nagy piaci döntések hatásai, vagyis ha pl. a MS megnyitja a WP forrását (vagy ilyen egetverő marhaságokkal elidegeníti a fejlesztői közösséget), az Apple licenszeli a platformját, vagy a Google kiáll az Android mögül (mindhárom hasonlóan valószínűtlen)

Ezek így vagy úgy mind előre nem látható tényezők, mi lowlife bloggerek nyilván azzal az iránnyal tudunk számolni, ami a mostani trendekből látszik. Ha a MS mégis felvásárolja az Apple-t, a Google pedig átáll Androidról fogpiszkálók gyártására, majd frissítem a bejegyzést.

Egyetértesz? Nem értesz egyet? Beszéljük meg kommentben!

11 hozzászólás “Android vs. Windows Phone vs. iOS: mi lesz a rend?” bejegyzéshez

  1. Érdekes a felvetésed és egyet is értek vele. Talán ami most a WP7nél vonzó lehet bárki számára az az újdonság és azért meg kell adni a Microsoftnak a thumbs-upot, mert tényleg valami újat tettek le az asztalra, természetesen kellett hozzá a Nokia, kellett egy olyan gyártó aki csak nekik szállít, mert a Samsung, HTC, ZTE, etc. nem csak WP alá készít készülékeket és most az Android sokkal nagyobb piac számukra.

    Érdekes hírek keringtek tegnap miszerint az eúropai szolgáltatok szerint a Nokia WP7 telefonok nem elég vonzóak, “senki sem jön be a boltba hogy WP telefonról érdeklődjön”, ez szerintem azért is érdekes, mert nagyban látszik az amerikai és az európai piac közti különbség, az amerikaiak már lassan együtt élnek a technológiával, megszokták hogy appokat használnak, okos telefon kell nekik, persze ez köszönhető a nagy vállalatoknak is. A Google, Apple, Amazon mind az amerikai piacra fejleszt először, ők kapják meg a jóságot, ez engem zavart is egy csomó ideig, nem tudtam lenyelni hogy a jó Motorola készülék nem jut el hozzánk, nem volt GMapsben navigáció hosszú ideig, persze, a mi piacunk nem tekinthető nagynak, de ha folytatóm ezt a gondolatot akkor eljutunk a politikához is, így most befejezem. (:

    Mi lesz évek múlva … hát nem tudom, függ attól hogy normalizálódik-e az Android készülékek updatelése, lassan itt az új verzió bemutatása de alig fut a telefonok pár százalékán ICS… mutatnak-e valami újat Apple részről, joggal várható hogy igen, dehát az NEW iPad sem hozta az elvárt dolgokat (persze eladásokban ez lehet másképp mutatkozik majd).. WP pedig milyen hamar nyeri meg a fejlesztőket, mert tényleg nagyszerű hogy egy 2 éves hardwaren annyira szépen fut, dehát ez már nem nagy varázslat, az én Samsung Galaxy S készülékemen is nagyon szépen fut a CM9 alfa…

    Az Android sok féle képpen tarolni fog, és már nem csak telefonokon fog futni, mint most sem, pl. a TVken, órákon, futógépen, stb, így nem tudom hogy pontosan hogyan fogják mérni a részesedést…

    Anyway, Go Android, a WPre figyelek, iOS … good luck.

    (woa, ez kicsit hosszasra sikeredett, lehet hogy blogpostot kellett volna írnom és trackbakeljek? ((: )

  2. “az iOS userek körében van valami zsigeri ellenszenv az Androidderek irányában — talán Steve hátramaradt dühöngő aurája”

    Az ilyen sületlenségeket honnan szeded? Nem érzek senkin semmi ilyet, amióta iPhone helyett Androidom van (az is micsoda nullával való osztás, nem?), egyetlen iOS user ismerősöm se kezdte el rakni a máglyát alám, hanem maximum “és elégedett vagy vele? aha, tök jó”.

    A fentiekből is ítélve én inkább fordítva látom, inkább az androidos táborban alapkövetelmény az Apple-bashing, gyakorlatilag az androidos fórumok nagyrészt erről szólnak, sokan szeretik magukat az Apple-ellenességgel definiálni, lepisilt, felrúgott, áthúzott almákat tenni site-fejlécekbe.

    Ebbe szerintem tök fölösleges beszállni, alapvetően már csak azért is, mert a két rendszer sokat köszönhet egymásnak, értelmes ember pedig nem teszi.

    “Természetesen Android felhasználóként ez nem pálya: mi a tág készülékskálán kívül azt is megszoktuk, hogy módosítunk a rendszer beállításain, szabadon, ahogy az úri kedvünk tartja.”

    Igen, de leginkább miután rootoltuk az eszközt. Ugyanilyen népszerű ennek az iOS-es párja, a jailbreaking, ami után ott is kinyílik a világ, lehet feltenni App Store-on kívülről dolgokat, vannak home screen widgetek, vagyis szanaszéjjel van tweakelve az is. Nem azonos horderejű a két dolog (az Android többet enged rootolás nélkül), de a “birka, akinek minden jó a karámon belül” kép drasztikus egyszerűsítés.

    Mondhatod, hogy de a mezei user nem jailbreakeli a telefont, viszont ugyanez a mezei user az Androidhoz se nyúl hozzá, nem fogja például a mondjuk Sense UI-os gyári OS-t lecserélni Cyanogenre, sőt, gyakorlatilag semmit nem fog kusztomizálni rajta, még a widgetek helyét sem.

    1. @Steerio hiszed vagy nem, van ilyen. nézd meg a vicces reakciókat az Androidos instagramra, stb. én nem vagyok ilyen, és (no offense) fejlett troll létedre te sem, de a két nagy táborban sokan táplálnak valami érthetetlen ellenszenvet a másik tábor iránt. ennek a kezelésén dolgozunk smarteast fronton, mert ap fronton is, de attól még ott van.

  3. Izé, fejlesztői szemmel igazad is van, azonban van egy dolog, amit szerintem nem vettél figyelembe, mégpedig, hogy az Android az új Windows (túl sok vason kéne ugyanúgy mennie, nyilván esélytelen). Szuper rendszer, de ahogy írtad, te is folyamatosan basztatod, ami rendben is van. Csak hát a geekek kevesen vannak és nem igazán képeznek jelentős _mennyiségi_ vásárlóerőt. Véleményvezéreknek jók, nem tartana itt az Android nélkülü(n)k. Csak hát az átlagember nem így működik, hanem megveszi az androidos telefont 550MHz-es procival, az alaprendszer is csak 2.2, vagy 2.3, aztán nyünnyög, hogy a telefonja szar, meg nem megy rajt’ az Angry Birds Space, szar az egész – és neki az Android az Android, nem érdekli a verziószám és hasonlók. Meglátja a Galaxy SII-t és egy htc wildfire-től is ugyanazt várja, aztán csalódik. Jelenleg, szerintem ez a legnagyobb veszély az Androidra nézve, aminek ügyében azért előbb-utóbb a Googlenek is kell lépnie valamit. Ilyen szempontból a MS politikája, miszerint ott a rendszer, de csak akkor használhatod, ha az ő elvárásaiknak megfelelő vasat raksz alá, egy igen okos ötlet, megkímél a csalódásoktól. Ha pedig úgy alakul, akkor bízom benne, hogy mondjuk csinálnak egy WP7/2-t, kisebb Nokia telefonokra – de az azokon is pattanni fog.
    (tulajdonlom: Archos 101T w/ Android 2.2.1., plusz egy iPhone 4(8GB) – okostelefon kellett és bizony pl a T-nél ehhez lehet messze a legjobb feltételekkel hozzájutni, ez sem egy utolsó szempont ám)

  4. Szerintem az iOS felhasználók nagy része nem az iOS miatt használ iOS-t. Ettől függetlenül engem nem zavarna, ha az iPhone-on androidos rendszer futna(ICS).

  5. Hát fura olvasni hogy az iOS-eseknek alternatíva a wp.Nem azért mert nem jó a rendszer mert kezdeti értetlenségemet hogy a wp most kinek kell és kinek jó a nokia lumia 710 és 800 eloszlatta amikor nyomkodtam és láttam hogy ez működik.Visszatértve az átlag iOS júzer amint hosszabb ideig apple terméket használ fanboy lesz belőle és veszi meg a mac-et ipadet ipodot és ha még olyan elvetemült akkor apple tv-t .És hát itt van a kutya elásva ugyanis amint meghalja a fanboy azt hogy windows már undor ül az arcára és elkezd rajta poénkodni mert ő a kifinomult mac-et használja.

  6. @qukac természetesen nem arra gondoltam, hogy a meglevő iOS userbázis rájön, hogy a WP felsőbb rendű. ha egyszer invesztáltál (pénzt, erőfeszítést) abba, hogy egy platformot használj, nagyon nehéz áttérni.
    inkább úgy értelmezd, hogy felhasználói profil szempontjából a WP userek (hangúlyozom: szerintem) inkább hasonlítanak a mostani iOS-esekre, mint az Android-osokra. vagyis annak a típusú felhasználónak, aki most a felhasználói igényei alapján egyértelműen Apple terméket vásárol, a közeli jövőben valós alternatívává válik a WP, mert hasonló értékeket nyújt.

  7. Szerintem a WP egy új alternatíva a magyar kétpólusú okostelefon piacon. A lehetőség adott a többi platform számára is, de amíg pl a BlackBerry a sebeit nyalogatja, a Palm tönkremegy, a MS a piac igényeit szem előtt tartva gőzerővel fejlődik. Egy ponosan kimért harveren a WP képes ugyanarra, mint egy iPhone, kellő éredeklődés mellett hamarosan fel fog zárkózni.
    Az Androiddal kissé deja vou érzésem van! Éppen a Microsoft Windows termékcsalád esett abba a hibába, h szinte bármilyen vasra fel lehetett tenni, bármennyit ki lehetett belőle hozni, de ennek ára a hardver elhasználódása valamint a vírusok megállíthatatlan terjedése lett. Továbbá a Windows (XP, Vista) egyeduralma egyfaja elégedett tétlenségbe taszította a MS-ot, ami utat engedett pl az Applenek és lám máris a világ legdrágább cége vala.
    A WP két nagymúltú cég gyermeke, és ha kitartó, meg is mutatja a létjogosultságát.

  8. “A Windows Phone záros időn belül le fogja nyomni az iOS-t piaci részesedésben, egyszerűen nagyobb piaci erő fog mögötte állni.”
    nem lesz igy, ebben biztos vagyok. nem tudom ki lehet nagyobb piaci ero, kire gondoltal?
    ha koveted a hireket akkor latod, hogy a wp7 elegge bukta, szepen lassan a webos sorsara fog jutni. a htc es a samsung se ol bele akkora penzekete, a nokiat meg “near-junk” kategoriaba soroltak (raadasul a lumiakat se angliaban, se amerikaban nem veszik)

  9. az meg, hogy az iOS lesz a harmadik… ezt szerintem te se gondoltad komolyan.
    es meg egy.
    iOS-t irsz de iPhone-t ertesz alatta, hiba

  10. @bdzs
    na lássuk:
    wp7 jelenleg buktának tűnik, de ezek napi hírek. én szeretek trendeket figyelni, illetve az adott platform adottságait. (nem fejlesztői szemmel.) ha konkrét napi hírt akarsz, akkor minden európai rinya ellenére tegnap jelentette be a Verizon, hogy ahogy az Androidot (lol), legközelebb a WP-t fogják nagyplatformmá tenni. there you go.
    ezen a piacon az iPhone/iPad tudott egyedül nagyot durrantani, a többiek 0-ról indultak, az Android 0-ról nyomta le az iOS-t.
    vegyük észre, hogy a WP mögött nem a Palm áll, hanem a Microsoft, ami még mindig a világ egyik legtőkeerősebb vállalata. az is igaz (pro és con érvnek is jó), hogy nekik tökmindegy, melyik platform a nyerő, mert mindegyikből nekik jön a lé :) de ezzel együtt ott állnak a projekt mögött. ha már valamivel párhuzamot akarsz vonni, legyen a Zune – de azt meg tekintsd úgy, mint a WP előszele.

    platformok: iOS-t írok, és azt is értek. telefon, tablet, médialejátszó. mi a kifogásod?

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.