HTC 8X és a Windows Phone 8 (teszt): hogy lesz ebből MS piaci dominancia?

A közelmúltban végre megejtettük a Telenor-Androidportal sörözést amit terveztünk már egy ideje (első körben egy 1 éve bezárt kocsmába — hiába, az apukalét), jól ki is használtam az alkalmat, hogy kapjak kölcsön egy HTC 8X-et. A Windows Phone-ra áttérést persze továbbra sem tervezem, de kíváncsi voltam, hogy egyrészt mire képes a HTC, amikor nem az Android platform legszebb készülékeit gyártja (fájdalom: HTC Sense-szel), másrészt természetesen: mennyi pontosan 0.5 Windows Phone, azaz mennyivel jobb, mennyivel más a WP8 a (-z általam a Nokia Lumia 800-on használt) WP7.5-höz képest.

A HTC WP vonalon is szépet alkotott, még ha az anyagminőség nem is olyan, mint mondjuk egy One S esetében — pedig a hardver maga szinte majdnem ugyanaz, 2×1,5 GHz-es Qualcomm Snapdragon S4 (még ma is bika processzor), 1 GB RAM, 16 GB belső tárhely; és a fontosabb különbségek:

  • a 8X-ben 720×1280 pixeles SLCD kijelző van, szemben a One S 540×960-as SAMOLED-jével szemben (amit egyébként én imádtam);
  • a One S-ben van FM rádió, a 8X-ben nincs (el tudom képzelni, hogy benne van, csak a WP8 még nem támogat ilyen modern dolgokat);
  • a 8X-ben 1800 mAh akku van, kerek 150 mAh-val több, mint a One S-ben;
  • ennek megfelelően a 8X 10,5 grammal nehezebb.
  • Ja, és a 8X-ben van NFC, és LTE-képes — elvileg. (Utóbbinak nem láttam bizonyítékát.)

A teljes összehasonlítás egyébként erre látható.

Visszatérve a szappantartóra: a 8X kék, ami eleve érdekes, viszont valami relatíve jó fogású műanyag a tokja, nem az a szép űrtechnika, mint pl. a One S vagy One X esetében. Persze műanyag és műanyag között is hatalmas különbség van, ha csak test választani kéne a Galaxy Nexus és a 8X között, a 8X nyerne, hands down. Hiába, a HTC terméktervezői még ma is csúnyán elseggelik a Samsungosokat, kivétel nélkül mindig. Ráadásul a 8X unibody (ha van ennek értelme műanyag esetében), ami miatt nagyon szép homogén a felület (a HTC Rhyme után Jul most mondta először magától egy telefonra, hogy szép), igaz, cserébe az akkucserét felejtsd el. Az egyetlen negatívum: a kamera gombot valahogy sokkal egyszerűbb megnyomni, mint a telefon tetejére, béna helyre került bekapcsológombot… pedig az ugyebár fontosabb lenne.

(Kamera témában viszont sok fölösleges szó helyett álljon itt két kép ugyanarról a témáról, ugyanolyan fényviszonyok között — az első a Galaxy Nexusommal, a második pedig a 8X-szel:

A Galaxy Nexus kamerája ugyan közismerten szar, de a 8X kamerája (próbáltuk) pl. a Samsung Galaxy S3-nál is jobb sötétben.)

…Hanem az oprendszer

A lényeg persze nem a test, nem a (-z egyébként kurvajó) kamera, ilyet, vagy hasonlót Androiddal is kapsz — hanem az oprendszer. A Windows Phone, mint az közismert, a 7-tel kezdődően ezzel az egyedi csempés grafikus felületével hívta fel magára a figyelmet — az enyémet is. A WP8-ban vannak kis csempék is, esetenként izegnek-mozognak, mint néhány trendi mai tévésorozat (tudjátok, ahol az operatőr képtelen egy helyben megállni, valamerre folyton pannol, vagy csak lecsoffadt az állvány csavarja és így szépen lassan mindig lebólint a kamera), és alapvetően gördül és szép az egész — de egyrészt ebben ki is merül a felület, nincs alternatíva, ez van (ez persze az iPhone-osoknak nem újdonság), másrészt annyira nem újszerű, hogy pl. Androidra felpakoljak egyet a tömegnyi WP-t mímelő launcherből. De ez én vagyok, az pedig tény, hogy a WP launchere szép és újszerű.

Ezzel együtt a meglátásom az, hogy a WP8 nem elég érett, és bár nagyon szép, kanyarban sincs ahhoz, hogy valós, csábító alternatíva legyen egy iOS-szel, vagy (pláne!) Androiddal szemben. Bada/Tizen/LinPhone, talán, de az egy külön sztori.

A WP8 élmény ott kezdődött, hogy 10 percig keresgéltem, hol kell vajon factory resetelni a telefont. Meglett, ezután 20 perc kellett ahhoz, hogy rájöjjek, hol kell aktiválni a telefont. Ezen felül rövid használat után posztuláltam azt, hogy (tetszik, vagy nem tetszik) az a platform, ahol a Google kereséshez külön app szükségeltetik, nos az a platform bajban van. Google Maps detto. Google Talk detto. YouTube detto.

Első körben Facebook és Twitter accokat adtam hozzá, ez persze nem elég ahhoz, hogy a Store-ból bármi letölts, ahhoz Live account kell. Ezzel nincs is semmi baj, bár a Live accountom jelszavát elég nehezen idéztem fel. Aztán jött a Google account, hogy telefonálni is tudjak, meg legyen adat a telefonon (címjegyzék, kontaktok, ilyesmi).

Ezután következett a legjellemzőbb WP8 alatti játék: a “milyen appot tegyek fel”. A platformról ugyanis azt kell tudni, hogy

  • bár 100 000-nél már több app van, ezek jelentős része hulladék;
  • az appok sokkal jellemzőbben fizetősek, mint pl. Androidon;
  • az ingyenes appok szinte kivétel nélkül reklámmal vannak megverve (kis, de fontos  mintából dolgoztam);
  • ráadásul a WP design guideline-ok miatt a képernyő nagyon nagy részét értelmetlen grafikai elem (felső menü indokolatlanul borzasztóan nagy betűkkel, meg alsó menü) foglalja el — ha még erre bejön egy reklámcsík, akkor alig marad hely a tartalomnak.

Pár, alkalmazásokkal kapcsolatos gyorsmeglátás, WP evangelisták kommentben javíthatnak:

  • a GMail-támogatás enyhén szólva is korlátozott: nincs push, nincsenek labelek, nincs archiválás, nincsenek identity-k;
  • az IMDb app vicc, nincs pl. login;
  • nincs hivatalos Dropbox app, a nemhivatalosak vagy reklámosak, vagy fizetősek;
  • a hivatalos Twitter kliens botrányos: egy beállítóképernyőn tényleg két darab opciónak kell lennie?
  • a Store-ban nem találom a saját appok listáját;
  • nincs egy nyüves Instagram kliens (még egy olyan szar sem, mint Androidra);
  • a beépített fotószerkesztő gagyi.

Azért persze akadnak pozitívumaim is:

  • a Foursquare app kifejezetten szép (és van login! megmutathatnák az IMDb-nek, hogy csinálták);
  • van battery saver;
  • by the way, úgy tűnik, hogy elég jól bírja az akku, úgy 2-2,5 napot is akár egy töltéssel, nethasználattal, bár akku statisztikát nem láttam sehol;
  • alapból van “attentive phone” funkció, zsebben tud hangosabban csöngeni, stb. — olyasmi, mint az IntelliRing, csak persze nem tud annyit;
  • az Internet Explorer egész gyorsan rendereli az oldalakat — igaz, reflow-oló zoom in-t nem tud, illetve nem jól.

Gyors screenwalk:

Visszanézve a képeket, talán az a legzavaróbb a felületben, hogy a WP guideline-oknak köszönhetően a legtöbb appnál a képernyő negyede-harmada grafikai elem, kevés a hely a tartalomnak. Mind you, ez egy 4,3″-es telefon, nem egy 5″-es pingpongütő, ahol ez talán kevésbé számítana…

Well, there you have it.

Nagyon (nagyon) szép telefon, de tartalomfogyasztásra-kreálásra sokkal korlátozottabban alkalmas, mint egy Android vagy iOS — részben a kevés jó app, részben pedig a fogyasztást nehezítő design miatt. Ez a HTC 8X és a WP8.

Én meg csak ülök és lamentálok: hogy lesz ebből piaci dominancia, piaci második hely?

A tesztkészülékért még egyszer köszönet a Telenornak!

Egy gondolat “HTC 8X és a Windows Phone 8 (teszt): hogy lesz ebből MS piaci dominancia?” bejegyzéshez

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.