Hasznos Thunderbird bővítmények.

Miután a Mozilla Summit utolsó napján volt szerencsém sörözni a Thunderbird egyik Mozillian fejlesztőjével (“aah, so you‘re the one!”, kiáltott fel Lipi… furcsa egy este volt az), összegyűjtöttem, milyen Thunderbird kiegészítőket-bővítményeket használok (munka közben). A lista minimál, mert minden sallangot kiirtottam az idők folyamán. Ami maradt, az tényleg kell és hasznos a munkához.

Szóval:

  • Lightning, a naptár. Nyilván kötelező, messze nem tökéletes. Bohóckodtam régen a Provider for Google Calendar bővítménnyel, de egyrészt a Google Calendar sem az igazi, másrészt maga a Provider for… sem, tehát erősen a “szar alapozásra szarból várat építeni, szar mint kötőanyag felhasználásával” hatást értem el vele. De a Lightning sajnos kell.
  • Nostalgy, amitől a Thunderbird billentyűparancsok úgy viselkednek ahogy akarod mint a Gmail. “Y” archivál, “V” mozgat, és így tovább. Persze szabadon konfigolható.
  • Personal Level Indicators: szintén Gmailből megszokott módon odabiggyeszti a › és » indikátorokat a levelek elé, jelölvén hogy neked jött-e a mail, és ha igen, kizárólag-e. Egy bizonyos mennyiségű napi kapott email fölött szükségessé válik a mailek ilyen irányú szűrése (főleg a CC-k kiszűrése), én pedig annyira szeretem ezt a funkciót, hogy még az Outlookomat is meghekkeltem hogy kapjanak a mailek ilyen kategóriákat (a CC-k pedig “-” jelet).
  • Send Later: meetingben vagy és pofátlanság lenne a meeting organizernek a saját meetingje alatt emailt küldeni? Írd meg a mailt és állítsd be hogy a meeting után küldje el. Corporate produktivitást nagyban növelő extension!
  • Thunderbird Conversations: ez a kakukktojás. Elvileg a Gmail conversation view-jét (-ját?) modellezné Thunderbird alatt, de sajna nem az igazi — cserébe én dátum alapján, “Threaded” view-ban tolom a levelezést, ami majdnem olyan; kinézetben persze egyáltalán nem, de funkcionalitásban valamelyest.

Hát így. Te milyen kiegészítőket használsz?

Egy gondolat “Hasznos Thunderbird bővítmények.” bejegyzéshez

  1. my ten cents a TBer társadalom fejlődéséért:

    1) a nemtommelyik TB mutatott be egy új skint, ami Win alatt egyszerűen botrányosan nézett ki. Ekkor kedveltem meg a méltán népszerű Charamel extensiont – sajnos TB24-re még nem updatelték. Bár nincs vele kompatibilitási problémája, és könnyen meg lehet hekkelni, de kinőttünk már ebből… nagyrészt (értsd: nincshárompercemeztpöckölgetni).

    2) compactheader: némi screen estate spórolás a levélfejléc infok összébb húzásával, gyakori laptopozás esetén hasznos, persze layoutfüggő, kell-e.

    3) elég intenzívek filterezek, Filtaquilla további filter actionöket definiál (launch app, tag, star/unstar, stb.)

    4) Folderpane tools: a TB hagyományosan nem teszi lehetővé, hogy több account esetén átrendezd a sorrendjüket (bekerülési helyett valami más). Ez top idegesítő, ha installkor egyébként más sorrendben csináltad.

    5) A fölöslegesen helykonzumáló globális levélindexelés okosítható a Glodaquillával – pl. kevésbé érdekes, de forgalmas hibagyűjtő vagy levlista folderek kikapcsolhatóak az indexelésből.

    6) Az Add-ons ablak idegesítően nem hajlandó megmutatni, hogy egy addon melyik verzióig kompatibilis, az “Is it compatible?” meg odabiggyeszti (bár egy ideje már van updatenél plugin check, azért előre nem árt látni, hogy mi fog ígyjárni).

    7) Az Outlook beteges winmail.dat csatolmányküldő baromságát a LookOut plugin gyógyítja.

    8) Mail Redirect – levél redirectelése, a címzett pont attól a feladótól fogja látni a levelet, mint akit láttál az inboxodban.

    9) Quicktext – levélíráskor egyszerű templatelés, ha gyakran vannak sablonozandó válaszlevelek.

    10) Zindus – Google és Zimbra contact sync (így van összekötve az iOS-Google-TB contactlistám).

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.