A Google+ probléma és egy alternatíva. (Ugyanitt: bétateszterek kerestetnek!)

Magánembernek magánszférát!

A minap (hétfőn) @deKata volt olyan jó, és ártatlanul elkezdett egy kisebb baráti flamewar-t a Google+ szükségességéről (innen érdemes olvasni), amibe én, trn mester (@ZsoltVajda), és @rszaloki is beszállt. A lénye: a Google+ #minekvan, és egyébként is, igaz hogy ingyen van a szolgáltatás, az ökpszisztéma, de akkor is bassza meg a Google. (Ez a tágabb téma persze önmagában is megér egy poszt-sorozatot.)

A vicc az (és ezért innen is bocsánat tőlük), hogy az alapproblémával jórészt egyetértek: a Google+ által prezentált privacy invasion tényleg túlmegy jónéhány határon. Ám azt is látnunk kell (és nálam innen a devil’s advocate attitűd), hogy nem a Google+, mint közösségi háló a probléma forrása, hanem maga a Google szolgáltatások jelenlegi (socialra alapozó) felépítése. If it’s free, you are the product, ez halmozottan igaz a Google-re! A szolgáltatás (a social része is) opt-in, hiszen hozzájárultál, hozzájárulsz mindehhez az egyéb Google szolgáltatások használatával. És a “Google social” probléma mellett engem régebb óta zavar, hogy életünk jelentős részét tartjuk a személyes privacy preferenciáinkra magasról szaró szolgáltatóknál, és igen, a Google-lel szembeállítható úgynevezett alternatívák 95%-át is simán ide sorolom. (Sőt, továbbmegyek: az agresszivitása mellett is az egyik legélhetőbb alternatívának tartom a Google-t a rosszak közül. De ez másik sztori.)

Régóta zavar, és bár rinyálni is jó, én úgy döntöttem, teszek is ellene.

Emlékeztek még a Groklaw-ra? Tudjátok, Pamela Jones (aka. ~pj) blogja, ami még anno a SCO vs. IBM bohócper követésére jött létre, aztán felkapott minden hasonló bohóctémát (pl. Apple vs. Samsung, odaát az androidportálon gyakori linkelt blog volt a Hírhétfőkben), és amely, az NSA botrány kitörésekor, a Lavabit bezárása és következésképpen az egész kócerájban csalódás után bezárt. Nos, a zárócikkben ~pj említ egy, azaz egy darab szemi-alternatív megoldást a Lavabit problémára: a MyKolab.com szolgáltatást. 

A MyKolab egy svájcban található groupware (email, naptár, tasks, ilyesmi) szolgáltató, ami elvileg lehetővé teszi, hogy eggyel biztonságosabban tárolják a szarodat, és eggyel kevésbé éri el az NSA (de ne legyenek illúzióink, eléri). Hátránya, hogy nem olcsó: egy GMail szerű mail-naptár szolgáltatás havi 6000 forint körülre jön ki, ami nem az az összeg, amit @rszaloki erre szánna — gondolom.

A jó hír az, hogy a Kolab szabad szoftver. Úgyhogy fogtam egy vm-et és telepítettem magamnak. (Némi szopás árán.)

A sajátdomaines levelezésem jelenleg egy Kolab installra mutat, és eddig, jelentem, a user experience kiváló. Ilyen az inbox:

Kolab - Inbox

És ilyen a naptár:

Kolab - Naptár

(A konkrétumokat persze kiblörröltem.)

Aztán van

  • task kezelés,
  • “cloud file storage”,
  • szervezet szintű címjegyzék,
  • aliasok,
  • spam- és vírusszűrés,
  • fejlett filterelés-forwardolás,
  • hotkey-ek,
  • IMAP, CalDAV, ActiveSync támogatás (tehát bármilyen mail klienssel és mobillal elérés), és persze
  • nincs korlát a tárhelyen,
  • az adatom az enyém,
  • stb.

Természetesen nem Google cloud, elmondom a fontos korlátokat:

  • A doksikezelés tényleg csak annyi, hogy feltöltesz doksit, amit más elér. Következő verzióban (valamelyikben) jön a kollaboratív szerkesztés. (Most is összehekkelhető, lehet, hogy megcsinálom egy szabad estén.)
  • A hotkey-ek jelnleg csak levelezésben működnek.
  • Magát a szoftvert telepíteni nem 2 perc — ez persze főleg engem érdekel, kifele nem kéne látszódjon.
  • Nincs Google Music…

Szóval összességében úgy látom most, hogy nagy showstopper akadályok nincsenek. Kezdem úgy érezni, hogy alapvetően nem rossz egyébként se, ha az ember szétválasztja a szórakoztatásra (könyv, zene, app store, ilyesmi), és a fontos dolgokra (levelezés, naptár, task) használt megoldásokat, másképpen fogalmazva: a Google account marad, de “kiürül”, csak a szórakoztató dolgok maradnak, azt az adatomat meg bányássza a Big G, ahogy bírja. (Úgyse tud mit kezdeni azzal a fajta zenei preferenciámmal, hogy Pantera után közvetlenül Alfred Schnittkét hallgatok.)

És amiért mindezt leírtam: a Kolabom jelenleg “erősen szelektált zárt béta” (csakúgy mint a másik játékom mostanság), de elgondolkodtam a megnyitásán, akár kereskedelmileg is. Ehhez viszont tesztelni kéne, látni, hogy van értelme, tudja amit tud, van igény és kielégíti az igényeket — hiszen én simán lehetek elfogult a saját gyerekemmel kapcsolatban. Szóval:

Akarnál bétatesztelni?

Akkor írj nekem. Ami kell: igazából semmi. Ha van esetleg egy domanied, amit akár be is áldoznál erre (és persze reméljük hogy akár elsődleges maillé is válhat neked), az is jó, ha nincs, akkor az én egyik tesztdomain-emen kapsz egy mailcímet. Annyit kérek, hogy használd. Bétatesztereknek annyit tudok ígérni, hogy ha ebből egyszer szolgáltatás lesz, ott (ésszerű keretek közt) ingyen accountot kapnak. Interested? Akkor még egyszer:

Ha érdekel egy valós felhőmail alternatíva, akkor keress meg az ismert csatornák egyikén.

 

Egy gondolat “A Google+ probléma és egy alternatíva. (Ugyanitt: bétateszterek kerestetnek!)” bejegyzéshez

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.