Technofoglyok.

Az emberek hülyék. Ezen agyaltam a leedsi vasútállomáson, miközben néztem, ahogy a különböző kütyüket nyomkodja a sok utas (késett a vonat ugyanis). Először is nekiáll és nyomkodja az iPodját. Totálisan nem kompatíbilis eszköz, DRM-mel átkozva, napokig lehetne sorolni a hibáit, és alapvetően egy dologra való. Ha tönkrement, felejtsd el, vegyél másikat, vedd meg újra a zenéidet, stb. (És figyeld, hogy az Apple mikor változtat megint a licenszfeltételeken.)

Az iPod nyomogatása után következik a telefon nyomogatása. Biztos láttál már embert, aki a vadiúj telefonját állítgatja be. Próbálja úgy testre szabni, ahogy a régi telefonja volt, mert beállításokat importálni nem lehet. Alapvetően ez az ok, amiért még mindig a Nokia 2600-t használom: azóta, hogy tönkrement a 6230-am és benne ragadt minden beállításom, nem látom értelmét új telefon vásárlásának mindaddig, amíg a hordozató konfiguráció problematikájára nincs megfelelő megoldás. Nincs kedvem minden telefonomat újra beállítgatni, a neveket beírogatni (és itt nem a SIM-en hordozható nevekre gondolok, hanem az extrákra: a név mellé beállított hívócsoportra, az emailcímre, stb.), a csörgéseket, hátteret, stb. testre szabni. Amíg nincs megoldva az, hogy a Nokiából való kiábrándulás után (mert persze használható Nokia nincs a piacon) fájdalommentesen válthassak mondjuk Motorolára (persze annak meg szar a hangszórója), Benq-ra (szarok a gombjai), Sonyra (annak is biztos van valami baja – ha más nem, az, hogy Sony), szóval addig maradok az egyik leggagyibb létező telefonnál, ami viszont just works, ráadásul masszív, mint egy igásló. És hagyom az egészet alapbeállításokon, mert nem érdemes energiát fektetni valamibe, amit egy zaklatottabb pillanatomban lecserélhetek.

Amit ezzel mondani akarok: az emberek nincsenek tudatában annak, hogy amikor egy ilyen kütyüt megvesznek, milyen bezárt világ rabjai lesznek. Birkamód tudomásul veszik, hogy az élet velejárója, hogy időnként elveszted az ilyen-olyan adataidat, hogy nem tudsz készüléket váltani, hogy végső soron (persze ez nem tudatosul) rabja leszel a nagy korporét gyártóknak, duplikálsz egy csomó energiabefektetést, értelmetlenül. A szabad szoftver felhasználók keresztje pedig az, hogy ezt a zárt világot kivülről látják, de bizonyos fokig kénytelenek részt venni benne: a desktopon/médiacenteren monduk, hogy jók vagyunk, de a telefonunk nekünk is csak a négy nagy egyike, a PDA-nkon, WiFi telefonunkon (don’t even get me started on this one, a Linksys WiFi telefon majd egy külön post lesz) többnyire Windows Mobile fut (már ha hajlandóak vagyunk használni ilyesmit), és webes szolgáltatásokban is egyre bezártabbak leszünk. (Külön fájdalom, hogy ezt mennyire nem realizálják még a szakmabeliek sem.)

Álmodom egy világról, ahol hordozhatom a konfigurációmat, ha éppen telefont akarok váltani, ahol szinkronizálhatom az Ogg lejátszására képes mp3-lejátszó telefonom naptárját a weben (és desktopon) levő naptárammal és todo listámmal, ahol mindezt a nagy gyártók is támogatják.

Álmodom egy világról, ahol erre a felhasználók többségének igénye van, ahol tudatában vannak a nyílt rendszerek előnyének – ahol a gyártók erre vannak kényszerítve.

Álmodom.

15 hozzászólás “Technofoglyok.” bejegyzéshez

  1. Én is néhányszor álmodom olyan telefonról amin rengeteg minden programozható és ezek át is vihetők egy másik készülékre.

    Ebből a szempontból pl nem lenne rossz ha minden telón a win_mobile futna, mert lehetne rendesen szinkelni (de most még ettől messze állunk).

    Jó lenne ha az eddig használt készülékeimről pl össze tudnám válogatni a jó szolgáltatásokat (pl: a nokián az tetszik, hogy az smstárban a régiek automatikusan törlődnek ha megtelik, az SE-n meg az, hogy a képernyőre ki tudok tenni jegyzeteket stb).

    Előbb utóbb a telkóink szoftverei úgyis sztenderdizálódnak, lesznek windowsos modellek, tán egy két pionír linuxos is. Kérdés, hogy a beállításaidat át tudod-e vinni majd teljes mértékben az egyikrőlla másikra? Tekintve hogy erre még a Desktop Win sem képes, egy újratelepítésnél pakolhatsz mindent újra.

  2. pontosan ez a bajom: ez nincs megoldva. most tekintsünk el attól, hogy a Windows Mobile mekkora dzsunka szar (mondom, erről külön post lesz majd), de egy MS-től nem várhatod el (mert egyszerűen nem olyan a cég), hogy mondjuk XML-ben a beállításaidat exportálhasd és valami rendes eszközbe importáld… pedig ennek kéne lennie az ipari szabvány megoldásnak.

    továbbá sajnos te is (a szemléleted) áldozata vagy ennek a világnak: ha ugyanis mindenen WinMob fut, felejtsd el, hogy azt mondjuk stabilan syncelheted a Linux desktopoddal… (megint: nem olyan a cég.)

  3. A Nagy Testvér figyel ám Téged! Miközben ezt olvassuk, mindjárt mobiltelefonokat reklámozol itt a szöveg mellett! (Remélem, támogatsz ennyi html-t.)

  4. hiába, az 5-ös Google pagerank és a releváns cikk ezt eredményezi… úgyhogy mindenki, tessenek szépen a linkre kattentani, mobiltelefont venni öröm és hasznos! :)

  5. Az mondjuk kicsit félreértés hogy nem tudják a gyártók megcsinálni. Még csak külön energiabefektetést sem igényelne túl sokat.
    Viszont direkt így próbálják fájdalmassá tenni a váltást és bezárni az ő modelljeikbe.

    Nemrég tettem egy kis kitérőt. Az eddigi öt éves 6110emet SE 810i-re cseréltem. Simen keresztül nagyjából rendben sikerült átvinni a telefonszámaimat.
    Pár hónap eltelt, rájöttem hogy a 810 nem igazán nekem való, ugyanis túl sűrűn kapcsol szét, mert valahogy gyengébben kommunikál mint az eddigi nokiáim.
    Váltottam nokia N73-ra.
    A telefonszámaimat sajnos kénytelen voltam a már három hónapja nem használt 6110-ből átfejteni, mert a 810i-ből csak az első 5 karakter jött át rendesen, utána valami linkelőkarakterek.

    Ja, bocs, az SE-ben benne van az hogy ‘Sony’, akik híresek a proprietary cuccaikról meg mindenféle trükkjeikről.

    “Tekintve hogy erre még a Desktop Win sem képes”
    Ezen a téren Linuxon sokkal jobbak a tapasztalataim, a home könyvtáramból lazán előszed minden régi beállítást minden általam ismert program, sőt ezt gépek között is nyugodtan átvihetem, max ha gnome helyett kde vagy valami más van akkor a gnome specifikus beállítások figyelmen kívül hagyódnak, de attól még az egyéb programok szépen előszedik a régi dolgaikat.

  6. Ja, és winen még a home könyvtárat (a Documents and Settings alattit) sem triviális egyik gépről a másikra átpakolni, mindenáron újat szeretne létrehozni.

    (Az most mellékes hogy mekkora faszság ‘Documents and Settings’-nek elnevezni a home-ot, kvázi gépelhetetlenné téve illetve folyamatos aposztrófolásra kényszeríteni mindenkit aki hivatkozni szeretne rá.
    Hogy lehet egy cég ennyire hülye????
    Nincs ott egyetlen ember aki gondolkodik??? (illetve van, de az valszeg valami nem-tech designer))

  7. Szeretnék egyetérteni, mert az egyik leglényegesebb szempontnak tartom az adatok hordozhatóságát, de nem minden esetben megy.

    A Sony valóban a proprietary cuccairól híres, de a SE telefonom nagy nyugalommal beszélget bluetoothon a számítógépemmel. A kontaktok innentől kezdve kézzel is módosíthatóak, standard vcardban vannak eltárolva, smst írhatok gépen és ami a legfontosabb, bármi történne a telefonnal, van backupom.

    Szinkronizálás közben az iCalbe rögzített (egyelőre csak feliratkozni lehet GCal-es naptárakra, ez mínusz) napárak is átcsúsznak a telefonra. És átmennek az iPodra is, hátha onnan kell, bár többnyire csak zenehallgatásra használom. A multifunkciós készülékek, pecabotos, videókamerás telefonok a világból ki tudnak üldözni. A DRM egészen addig nem zavar, amíg van annyi eszem, hogy ne vegyek DRM-es zenét.

    Persze messze vagyunk a minden adatod hordozhasd bárhová ideáltól. Az majd talán a desktop 3.0 lesz. De mintha félúton lennén.

  8. Ádám, kb. ez az, amire gondoltam, csak akkor most mindezt annak tükrében mondd el, hogy én linuxos vagyok… innentől valszeg borul az egész, bár ha nem, akkor megkövetem a céget és veszek egy SE-t.

  9. Borul, persze hogy borul. Ezért írtam, hogy nem minden esetben tudok egyetérteni azzal, amit írtál. Egy-egy gadget sorra már működik, de mihelyt beleraksz egy linux desktopot a sorba, valószínűleg vetheted rá a keresztet. (Egyébként egy kérdést a hazai SE márkaképviselet felé megér az ügy, fel is teszem nekik.)

    Az kéne, hogy az adatok hordozhatósága, illetve a kütyük összekapcsolhatósága ne olyasmi legyen, amit extraként lehet feltüntetni.

  10. Win Mobile-t le tudod menteni beépített motyókkal, visszatöltheted bármi másra is – értelemszerűen csak ugyan olyan termékre érdemes, ami nálam mondjuk nem meríti ki a mozgatás/másolás fogalmát.
    Win desktopok között könnyen tudod mozgatni/másolni a beállításaidat, ld. Files & Settings Transfer Wizard, ennek van bulk verziója is, ha egyszerre sok nedves júzer cuccait kell tekergetni. Van kiterjedt dokumentációja is, ha valaki épp ezzel kell szopjon.
    SE telefonokhoz adott cuccok folyamatos idegzsábaforrások (véletlenszerűen felcseréli a keresztnév/vezetéknevet, nem veszi észre a telefont, satöbbi). Vannak külső fejlesztésű dolgok, amik nagyon jók, nagyon szépek, nagyon profin vannak megírva, nagyon erőforrástakarékosak, nagyon sokat tudnak, nagyon GPU/akármilyen licenc alá esnek és nagyon könnyen összeomlanak. Lin alatt nem ismerem a helyzetet, de nem lennék meglepődve, ha ott dettó ugyan ez menne. A Nokia tényleg jobb a hozzáadott puhaáruban.
    A háttérképet (mint beállítást) tényleg át akarod vinni egyik helyről a másikra? Ez selling point lenne? OK, ízlések, balcsapottak, legyen. Nekem minden másra ott a memóriakártya (igen, ízléstelen proprietary Sony MSPD). Csoporthoz/emberhez rendelt külön csengőhang/fénykép? Ezt megint nem értem, soha nem használtam: nem lesz előbb merevedésem, ha már előre hallom, hogy asszonypajtás hív; és csak azokról az emberekről tudok fényképet készíteni, akikkel közelebbi személyes/munkakapcsolatban vagyok, de róluk meg minek, ha úgyis közeli a kapcsolat, nem felejtem el a fejüket, a többiekről meg úgyszintén minek, mert nem vagyok kíváncsi a fejükre. Csoporttagság lementése már OK, bár nálam csak egy van, akiket mindig beengedek (kb. 3 ember), a többieknek meg coki. Mondjuk ez lehet, hogy csak az én alulszervezett életemben kivitelezhető.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.