Technofoglyok 2: iPhone.

Az iPhone pontosan annak a rétegnek szól, akik megvették az iPodot: egy bővíthetetlen, javíthatatlan, túlárazott, DRM-mel sújtott nem különösebben minőségi, ámde szép gadgetet.

Az emberek technofoglyok, terelgetik őket befele a karámba (nevezhetjük vendor lock-in-nak is), és nem látják, hogy megint át van verve a gyapjas fejük, vagy ami még rosszabb: látják és élvezik. Mikor jön szemeknek tisztulása? Azt egyébként meg is értem, hogy a birka tömegek hülyék: veszik, amit adnak nekik. Amit nem értek, hogy a “pro” réteg, a power userek – ők mitől vakultak el ennyire? A minority report-os zoomtól? Ugyan, kérem!
Így aztán, újabb 120 ezer forinttal rövidebben, a pro ott fog ülni a villamoson és nyomkodja az iPhone-ját.
Aztán amikor betelt a 8 giga, akkor néz.
Amikor kijön egy (mondjuk) Benq, ami jobb, akkor megveszi, és nyomkodja a szarjait bele, mert konfigurációt hordozni, azt felejtsd el. És néz.
Amikor tönkremegy az akksi (különösen a seggszagú országban), akkor néz.
Amikor kéne neki egy GPS, akkor (újabb 90-100 eszeh) vesz egy újabb dobozt, és néz.
Amikor használna valami 3rd party szoftvert (mondjuk egy terminál alkalmazást), akkor néz.
(Azt nem is mondom, hogy ha esetleg hallgatna mást, mint mp3, hisz más zeneformátum nincs is…)

Közben kicsit vidámabb lesz, mert a Nokia/Sony-Ericsson/Siemens börtönből átszállították az Apple börtönbe, ahol fehérek a gumibotok és lekerekítettek, és ettől elkezi élvezni az anális szexet. Pedig hívhatja akárhogy, a tény nem változik: börtönben van.
Én pedig továbbra is álmodom egy világról, “ahol erre a felhasználók többségének igénye van”…

Update: 2 reakció, az egyik a kommentekben már említett Cisco lawsuit (köszi), a másik meg Jon Lech Johansen (aka. DVD Jon) extra észrevételei:

  • Battery is not removable (AFAIK).
  • No 3G. It’s being released in June 2007 and no 3G… Web browsing over EDGE is not a pleasant experience.
  • Closed – no SDK for 3rd party development.
  • In the US, a 2 year Cingular contract will be required.
  • No access to the iTunes Store from the phone and no syncing over WiFi.
  • Camera is only 2 megapixels.

És még így is kell neki!

Update 2: És egy meglepő negatív reakció a Magyar Mac Evangelistától (jó jó, tudom, hogy hivatalosan Geszti az, de igaziból mi tudjuk): Angelday, a csalódott. (Még így is, hogy finomított aztán.) Tisztán látó, nyílt post.

21 hozzászólás “Technofoglyok 2: iPhone.” bejegyzéshez

  1. Ugyanmar, Sony Ericsson annyira nem veszes. Nekem volt Vr3-asom (http://softfield.com/vr3.html),ma mar tetszoleges mobil tobbet tud nala, es nincs is annyi sz.pas vele (de van ket sorom a hivatalos kerneleben, buszke vagyok ra :)

    iPhone: kedvencem az, hogy azon orulnek, hogy van rajt operacios rendszer. Szegenykek ugy latszik, nem tudjak, hogy a mobil firmware pont ugyanugy nez ki, mint tetszoleges mas operacios rendszer, sot, az is, csak az IGAZI mobiltelefongyartok ehhez valahogy tul szegenyek.

    A legjobb, amikor azt sugallja, hogy “nem is lebutitott OS X lesz rajt” (ja, a flash valojaban 10 gigas, csak ket giga az OS, persze)

    Egyebkent meg annyit tud, mint a piacon kaphato tetszoleges MDA, minus GPS, minus billentyuzet (jo, a touchscreen/-pad technologiaja tenyleg jo az Apple-nek, ez a laptopjaikon is nagyon erzodik, barmennyire szidjak oket), x2 ar. Ja, de Apple, bocsi.

  2. Hype, kezeld a helyén a dolgot. Az emberek többségének csinos UI és exkluzivitás kell, nem hordozható adatok vagy átláthatóság. Akinek meg elsőre az jutott eszébe, hogy teminál widget lesz-e hozzá, az úgyse ilyet fog venni. (Hanem ‘legolcsóbb BT-s’ Sonyt, mert Qtopia Greenphone-ra nincs lé.)

    Apró korrekció: természetesen van más formátum is az mp3 mellett, ez pedig az aac, ilyet lehet venni jófajta DRM-mel az iTS-ból.

  3. Technofoglyoshoz mar nem lehet hozzaszolni, igy ket sor:

    Telefonkonyv -> Opciok -> Specialis -> Ossz. kapcs. kuld -> Bluetooth (SE k700i, 2004)

    http://www.openmobilealliance.org/tech/affiliates/syncml/syncmlindex.html (SE-k tudjak, de jobb telefonok is)

    http://www.netbeans.org/kb/articles/mobility.html (a J2ME hordozhato)

    A modernebb motorolakrol itt nem ejtenek szot, azok SE-khez kepest is vadak.

    Sz’al semmi gond azzal, hogy van 25 gyarto, kellenek rendes, betartott szabvanyok (nem ugy, mint a HTML/CSS/JavaScript/…, ugye), es kesz.

    Ha nem igy lenne, meg mindenki kotelezoen AT & T telefont hasznalna, merhogy ugye: http://www.cato.org/pubs/journal/cjv14n2-6.html

    Roviden: iPhone a hulyeknek valo,de onmagaban azzal, hogy 25-fele telefon van, es nem mindegyiken linux fut (hadd ne soroljam fel a linuxos cuccokat, parhoz volt szerencsem, ma mar inkabb veszek egy ertelmesen felprogramozott “zart” termeket) nincs semmi baj szerintem.

  4. azert azt tegyuk hozza, hogy a csicsa mellett az UI usability-bol is mindig ott volt az apple cuccoknal (nekem legalabbis az iPod, amikor fogtam a kezembe olyat, total kezre esett es elso latasra relative bonyolult dolgokat konnyeden es kenyelmesen megoldottam osx alatt)

    poweruser volnek elvileg, de sikoltozni tudok, amikor egy egyszeru task csak bonyolultan oldahato meg. az egy dolog, hogy az iphone alapban no-go lesz onnantol kezdve, hogy nem jelenik meg egy pendrivekent es nem lesz megoldhato a kontact-tal szinkronizalni, de azt is latom magam elott hogy meg evekig kinlodni fogok, hogy nem letezik jo felszinu smartphone… (palm es windows ce is baszhatja, idiota felszine van mindegyiknek, de legalabb az elobbi idiotizmusat megszoktam mar)

  5. Aadam, sehol nem mondtam, hogy linux kéne fusson a telefonon. nota bene, realizálom, hogy még legalább 1-2 év, mire valamirevaló Linuxos telefon kijön, rendes 3rd party támogatottsággal, stb.
    a WinMob szopás, mert egyszerűen szar az oprendszer alatta (szörnyű, hogy emberek ezt gondolták kvázi-superior használhatóságú mobil rendszernek, talán az iPhone kiscit felnyitja a szemüket), másrészt viszont amit akarsz, azt megcsinálsz egy WinMob telefonnal, kivéve talán a rendes, platformfüggetlen szinkronizálást.
    a probléma pontosan az, hogy etz mondod: “Sony Ericsson annyira nem veszes”.
    Bluetooth szinkronizálás csak akkor működik, ha szerencséd van és éppen mind a két gyártó jól implementált és nem döntöttek úgy, hogy csak egy kicsit változtatnak a SyncML-en. én (mondjuk kb. 2 éve próbáltam) eddig sose tudtam ilyesmit sikeresen véghez vinni. (különböző márkájú telefonok között.)
    nem advokálok én itt egy másik megoldást sem, mert nincs jó. majd amikor eljutunk oda, hogy nem azt kell néznem egy telefonon, hogy melyik funkciókról kell lemondanom, mert nem vagyok hajlandó szoftvert venni/hákolni, illetve melyik az, amelyiket nem fogom használni, mert sajtreszelő, hanem featúra szett és ár alapján, akkor kevesebbet rantelek majd. (mert azért persze maradjunk realisták, a telefonok mindig szarok lesznek, mint bármi más elektronikai kütyü.)

  6. ide is átkommentelem, mert ezt a cikket kerestem, most tőle megjött a link: UPDATE on Cisco’s iPhone Trademark. Idézek:

    What were the issues at the table that kept us from an agreement? Was it money? No. Was it a royalty on every Apple phone? No. Was it an exchange for Cisco products or services? No.

    Fundamentally we wanted an open approach. We hoped our products could interoperate in the future.

    Satöbbi. Segítek: nem állapodtak meg. Most pedig a Cisco lepereli az Apple seggét.

  7. jól látod a problémát, csak a megoldást nem: nem kell megvenni egyiket sem ;)
    én nagyon jól elvagyok nélkülük és majd akkor veszek amikor már nem fogsz tudni mit írni erről a problémáról mert már megoldódott :)

  8. Syntax Error, nem jól látod: én is jól látom. szerinted miért használok Nokia 2600-t még mindig? :)

  9. Visszajelzés: iPhone at BPCITY
  10. technofoglyok vagyunk hát. és ez lip mióta zavar? :)

  11. hm. és ki is nézte meg a blackberryjén hogy mit nézett meg “valahol” “valamikor”? :) amúgy respect. én veled vagyok. utálom a sok szart, és néha imádom használni őket (amikor működnek). legjobban a pc-ket gyűlölöm. (meg most kicsit a cisco-t de ez átmeneti…)

  12. a BlackBerry egy szar, ezt sose titkoltam. a cégem adta nekem (kötelező jelleggel), ezért időnként használom. de egy olyan eszköz, amiben nincs egy rendes email kliens és még annak a szarnak a használatához is, ami van, egy Exchange vagy egy Lotus kell, az már eleve vicc.

  13. Van nyílt forrású navigációs szoftver és Magyarország térkép Linuxra? Ha nincs, akkor a navigációt egy Linux okostelefonnal is el lehet felejteni és ott tartunk, hogy “Amikor kéne neki egy GPS, akkor (újabb 90-100 eszeh) vesz egy újabb dobozt, és néz.”.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.