Shuttle XPC, az új bútordarab. (Sokzárójeles.)

Végre lezárult Jul karácsonyi (!) ajándékának kálváriája.

shuttle

Az egész ott kezdődött, hogy kitiltottam az asztali gépeket (a nagy, zajos, ronda asztali gépeket) a lakásból. Volt szerencsém (melyik geeknek nem) pár évig egy (két) szerver (darabja átlag 5 vincsivel) mellett aludni (még egy zárójel), és ezért (vagy másért) mára (az átlagnál) érzékenyebb lettem az éjszakai neszekre: (megfelelő lelkiállapotban) a bedugva felejtett telefontöltő (magas frekvenciás sziszegés), a ledes irányjelzővel szerelt falikapcsoló (magas frekvenciás ciccegés), és hasonló zajok elég rossz hatással bírnak lenni a nyugalmamra — és akkor a nyoolról még nem szóltam.

(Lenne még pár dolog, amit szívem szerint kitiltanék: tápkábelek, telefontöltők, hangfalkábelek… Ha “-kábel” a vége, én kitiltanám.)

Asztali gép tehát kizárva, Julnak viszont tervezni kell, arra meg a laptop enyhén szólva nem a legmegfelelőbb választás a maga korlátaival, amikbe pedig egyre gyakrabban futott bele: kevés a proci, kicsi a vincsi… Kellett a kettő között valami megoldás.

Itt jönnek képbe a barebone PC-k: kicsik, általában a csendes üzem és a magas minőség fő tervezési szempont, a PC-k bővíthetőségét hozzák, és vannak köztük kifejezetten szépek.

(Aki ezen a ponton Mac Minit ajánlana (mert volt ilyen), felejtse el. Vagy még jobb, gondolkodjon el a bővíthetőség kérdésén, kezdve mondjuk a wifivel, VGA-val, vincsivel. Aztán jöhet a szoftverszett, és csak utána az árazás.)

Karácsony környékén volt egy sikerrel kecsegtető kűröm az Albacomppal és egy Asus Terminatorral, de aztán kiderült, hogy az ügy zavarosabb, mint gondoltam, a végeredmény pedig az lett, hogy nem kaphattam fekete Terminatort, ez pedig addigra showstopper probléma lett: Asus Terminator kizárva, pénz vissza, mindenki unboldog.

Aztán a héten megtaláltam az ultimate megoldást.

shuttle xpcShuttle XPC G5 3300g (a Glamor széria) alapú gyönyörűszép gép. Méretre kb. cipősdobozhoz hasonlítható, szálcsiszolt fekete fém ház krómberakásokkal (jól mutat a Bo asztalon, Das Keyboarddal, fekete egérrel), kék ledes jelzőfények, illetve a belsejéből (a szellőzőnyílásokon át) kiszűrődő vörös fény. Ugyan van benne egy nagy hűtőventilátor, eddig nem indult be egyszer sem: elegendő volt a heatpipe és a 3 centis alapventilátor. A VGA-kártya (512 megás valami GeForce) is passzív hűtést kapott, úgyhogy normális futás közben az egyetlen zajforrás a SATA-II vincsi. A 2 GB RAM és egy dual core proci (E6550, asszem 2,33 GHz) egyelőre bőven elég teljesítményt ad — amikor meg nem, akkor majd újabb 5000 forint keretében megveszem az akkori modern procit, és tolok a gépbe még 2 GB memóriát. 7.1-es hangrendszer (kit érdekel), sok USB, Firewire, wifi, alaplapi VGA (úgyhogy az extra passzív GeForce-szal együtt 5 videokimenet van a gépen, vehetek még 4 tévét), meg egy gigabit LAN, ami megintcsak kit érdekel, úgyis csak wifin nyomjuk. És jelenleg a tévébe van beledugva.

Pattan, na, mi meg örülünk neki. Néhány fotót feltoltam ide.

Itt tennék említést a gép vásárlásával és átvételével kapcsolatos nagyon keményen európai (pozitív rant!) élményemről. A Shuttle magyarországi forgalmazója a Gépbolt (.hu), ahol a következőképpen zajlott a vásárlás:

  1. Hétfőn összeállítottam a konfigot, de mivel nem szoktam gépet s.k. összeállítani, pdf-ben elküldtem a Gépboltosoknak véleményezésre. Vissza is írtak, hogy a VGA kártyán kívül (AGP-t pakoltam a kosárba, pedig PCI-x kell) rendben van a cucc.
  2. Kedden még egy körben megjárattam a konfigot, most már jó VGA kártyáva. Mután visszajeleztek, hogy jó a konfig, működőképes, leadtam a rendelést.
  3. A Gépbolt valahol a város szélén van, viszont mindenhol vannak partnereik, és a megrendelt cuccot a lakcímedhez legközelebbibe szállítják ki (ha nem kérsz házhozszállítást), ahova aztán elslattyoghatsz érte. Nekem ez a Budagyöngye volt.
  4. A Budagyöngyében a srácok összeszerelték és kitesztelték a gépet, én meg hazahoztam.

Ennyi. A slusszpoén: az egész 3 napot vett igénybe: kedden rendeltem, szerdán kiszállítoták, csütörtökre összeszerelték. Profi, gyors, udvarias.

A gép meg szép. Mondtam már?

13 hozzászólás “Shuttle XPC, az új bútordarab. (Sokzárójeles.)” bejegyzéshez

  1. ó a mindenit, házi médiacenter megoldást keresek, mac minire jutottam, de ez nagyon patentnak tűnik!

  2. kabe 5 eve hasznalok shuttle xpc-ket, azt hiszem, ez konkretan a negyedik darab, amit most gyurok, es en eddig elegedett voltam veluk – kiveve az alaplapi hangkartyajukkal, mert azok eleg dramaian szarok voltak, talan a mostani az, amire azt mondanam, hogy hatareset. persze ha optikan rendes erositore kotod, akkor nem szoltam, de egyebkent brrr.

  3. Most vettem Mac Minit, Ubuntuval nyomom. A bővíthetőség jogos, de nem nagyon van rá szükség, elég sok minden van benne (wifi is). Igaz, csak 1 monitorkimenete és 1 sima sztereo audio kimenete van. Zajtalan.

  4. dw: 2 db, asszem. plusz a DVD-író és a kártyaolvasó, persze. ebből a szempontból a lényeg nekem az volt, hogy ha akarok (egyelőre nem), akkor bele tudjak tolni egy RAID1 tömböt. minden más mehet USB-re.
    Boca (és mindenki): még egy előny a 4 gigára bővíthető RAM. nyilván az ember amikor megvesz egy Mac Minit nem gondolkodik ezen instant, de max. 2 gigát tehetsz bele. (és ez hardware korlátnak tűnik, nem úgy, mint az egyébként szintén vicc kategória jelenleg 160 GB max merevlemez, ami szimpla Apple hülyeség.) a legőszintébben nem értem egyébként a Mac Mini választását egy ilyen fölött, ha Ubuntut tolsz rajta úgyis. (amellett, hogy persze bigup az OS döntésedért! :))

  5. a macminit hagyjuk mar, koszi a tippet, mar megyek is es nezem magamnak a cuccot! remelem van vmi gamer ajanlat is ebbol a konfigbol!

  6. 1. A processzor hűtője mennyire zajos? Vagy a heatpipe hűti?
    2. Van valamilyen eszcájg, amivel noteszgépbe való merevlemez tehető bele?
    3. Lehet tudni, hogy mikor kapcsolna be a nagy ventillátor? (Történetesen egy virtuális gépekkel megspékelt Ubuntuhoz állítanék össze egy masinát -egyenlőre csak gondolatban.)
    4. Véletlenül nincs ötlet egy puha, halk billentyűzetre?:) Ha jól értem, akkor a Das Keyboard kifejezetten kattog…

  7. Dr. Minor:
    1. heatpipe
    2. van (laptop beépítő keret)
    3. nem tudom, egy próba GTA SA közben nem indult be. ha nagyon megküldöd a virtuális gépeket, talán.
    4. én passz :)

  8. Mac Mini: bevallom, viszonylag kedvezményesen jutok hozzá, szóval igazi versenyben másképp dönthettem volna. Méret és zaj tekintetében viszont le vagyok nyűgözve általa.
    A 2G ram korlát tényleg vicces, most jól elvagyok 1G-val, de lehet h ez nem mindig lesz így…
    Vinyót elég jól lehet bővíteni vele usb, firewire felé. De az is igaz h itt is korlát van, kb 25MB/s sebességgel tolhatod a külső-belső közt. De asszem kibírom ennyivel valahogy.
    De mivel a cikk a Shuttle-ról szól: nagyon jó választásnak tűnik, amennyiben tényleg halk.

  9. most raktam össze egy ilyet. forintra ugyanannyi, mint a kisebbik mac mini. jó, azért sokkal többet tud, meg a reallife referencia nekem sokat számít. köszi a tippet!

  10. kvázi ez egy sima PC, csak szép a háza, és egy prémium hűtési rendszer van benne??

  11. will: lényegében igen. és az összeszerelési minősége felette van a normál pcknek.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.