TV kapcsolat Ubuntun, yay.

Tegnap a legfrissebb House részt már nagytévén tudtuk nézni: Hardyban végre megoldott az on-the-fly monitor hozzáadás retek i945 VGA esetén is (olcsó laptopnak híg a VGA-ja, előzmények, és azok előzményei itt), csak bedugod, felkonfigurálod, és nézed a House-t. (Ami egyébként duplarész volt az előző hetivel, és nagyon durva.)

A gond csak akkor volt, amikor kihúztam a tévét utána. A retek i945 VGA ugyanis stabilan a beépített kijelzőt nevezi ki másodlagosnak (how FUBAR is that), ami a VGA kimenetre lógatott eszköz klónja lesz, amint bedugsz egy eszközt, de persze az elnevezése még mindig elsődleges eszköz. (Én se értem, nyugi.) Értelme nem sok (hacsak az nem, hogy tudsz House-t nézni), az életemet viszont megkeserítette pár percre: amikor kihúztam a tévét, eltűnt az alsó panel. Ha visszadugtam a tévét, megjött az alsó panel. Kihúz-eltűn, visszadug-megjön.

A jelenség oka (hosszas keresgélés után jöttem rá) kb. az, hogy a “bottom panel” valamiért a “Monitor 1”-hez lett rendelve. (Gondolom azért, mert amikor a tévét bedugtam és “Monitor 0” hirtelen “Monitor 1” klónja lett, nem volt “Monitor 0” eszköz, vagyis az első aktív kimenet a “Monitor 1” lett, ezért a rendszer okosabb volt nálam és odatette a panelt.) Amikor a tévé be volt dugva, “Monitor 0” (a beépített kijelző) a “Monitor 1” klónja lett, megjelent a panel. Ha kihúztam, már “Monitor 0”-t mutatta, és a panel eltűnt. Ubuntu bug? Lehet. Crappy hardware? Biztos.

A (klikkelgetős!) megoldás: gconf-editorban apps > panel > toplevels > bottom_panel_screen0, itt pedig a “monitor” key-t átbillenteni 1-ről 0-ra.

Ennek a kis közjátéknak kevésbé örültem, az viszont, hogy végre tudok laptopról filmet nézni, felvillanyoz. Ez egyúttal megoldotta a TV-zős-filmezős eszköz problémámat is. Következő lépésben veszek egy USB bluetooth dongle-t és egy bluetooth billentyűzetet, és 32 inches tévén fogok dolgozni.