Intrepid bugok 2 hét után.

Kereken 2 hete használom az Ubuntu 8.10 (Intrepid) kiadást, ennyi idő alatt kikristályosodott, hogy milyen idegesítő hibákat sikerült a stabil release-ben bennefelejteni.

  • Sokunknak tört borsot az orra alá upgrade-kor az új NetworkManager, ami eltünteti a jobb felső sarokból a WiFi választó ikont, aztán gondolkozhatsz, hogy hogy hozd vissza. (Internet nélkül, mert WiFi választó nélkül nincs neted se.)
  • Suspend után nincs WiFi. A bugreport file-olva (megoldással, mindennel), de csakazértis megvárom, amíg hivatalosan javítják.
  • Random alkalmakkor elmúlik a hang, csak reboot hozza vissza. Utána egy ideig megint van, aztán megint eltörik. Ha lenne kis időm, biztos megtalálnám a baj okát (persze hogyan: a jelek szerint az Intrepidben nagyon sokszínű hangproblémák kerültek implementálásra; írjam be a Googleba, hogy “intrepid: no sound after a while”?), a kérdés inkább az, hogy 2008-ban mi az oka, hogy még mindig szenvedni kell, hogy hangja legyen a gépemnek. Bámulatos, hogy hol tart a tudomány.
  • Az ablakok konzekvensen rossz helyen jelennek meg. Tudom, hogy ez szubjektív, illetve természetesen ahol tényleg fontos volt a pozíció, ott a Compizzal fixáltam, de akkor is: mit csináltak a srácok a window placement-tel? És miért nem volt jó ahogy eddig volt?
  • Külső monitor (tévé) csatlakoztatása után szevasz a 3D-nek. A rendszer beállít egy Virtual ociót az xorg.conf-ban, ami után a Compiz el se tud indulni. A megoldás konzolhuszároknak viszonylag egyszerű (csak rá kell jönni persze): dpkg-reconfigure xserver-xorg, utána pedig vissza kell kapcsolni a Compizt. Ha viszont az ember nem konzolhuszár, akkor itt ért véget a 3D desktop élmény a felhasználónak, és inkább revertel Vistára.
  • Az már csak egy érdektelen apróság, hogy a képernyő fényereje mindig maximumon indul bekapcsoláskor, és a fényerőszabályozó működik ugyan (hiszen hardveres), de a visszajelző OSD-kukac nem. Ez is egy olyan dolog (mindkettő), amit az Intrepidben sikerült hazavágni először.
  • A Voda 3G drivert pedig még meg se próbáltam.

Nem tudom, hogy bugosabb-e az Intrepid, ming a Hardy, de atlagfelhasználónak biztos hogy nem ajánlom, sőt, mivel a legfurább helyekről leselkedik rám is a következő hiba (olyan alkalmazásokban, amikkel évekig semmi baj nem volt), részemről még konzolhuszár támogatással is ellenjavallt (magyarul: anyám gépére nem fogom feltenni), az érintett konzolhuszár lelki egyensúlyának megőrzését szem előtt tartva.

Mit jelent ez: ez azt jelenti, hogy az Intrepiddel minimum R1-ig célszerű lesz várni, ha működik a bazaar modell, addigra ki lesz minden javítva. Visszanézve a blog vonatkozó bejegyzéseit, az eddigi legjobb (vagy utolsó jó) kiadásnak a Gutsy tűnik. Új telepítés esetén mindenképpen ezt használnám, és erősen gondolkozom egy downgrade-en is, ami idő híján sose fog megtörténni.

Álljon itt befejezésül egy analógia, ami vagy igaz, vagy nem, de hangzatos és most jutott eszembe: az Intrepid az Ubuntuk Vistája. Eh, politikus lehetnék, annyira sommás vagyok.

Jaés a Pidgin is folyton összeszakad. Cserébe viszont tényleg naponta jönnek a frissítések — látni vélek egy konfliktust abban, hogy egy szigorú release schedule-ban kiadott disztribúció egy olyan másik disztribúción alapul, ami released when it’s ready.

5 hozzászólás “Intrepid bugok 2 hét után.” bejegyzéshez

  1. A Hardyt meg az előtte levőt nyomtam majd’ egy évig mezei felhasználóként, és nagyjából egy harmincpontos listát tudnék összeállítani a megmagyarázhatatlan, idegesítő, váratlan hibákból, amiknek konzolhuszárság híján nem tudtam a megoldását, de még a google meg a fórumok sem (ahol leginkább vak vezet világtalant és trial-and-error-alapon megy a tanácsadás, ahogy elnéztem). Never ever again.

  2. Desktop gépe(ke)n viszont semmi problémám nem volt (lehet szerencse is),

    És a Vodafone 3g is végre rendesen megy a beépített hálózatkezelővel (nincs több Vodafone Connect Me, nincs több reboot).

  3. nálam ezek közül csak a hanggal volt para a laposon, asztali gépen meg semmi gond nem volt. és a laposon a hangot is megoldotta hogy egyet visszaléptem a kernel verzióval

  4. Azabaj h tényleg nem érdemes már rácuppanni a legfrissebb Ubuntura a fentiek miatt. Én is inkább kivárok és minimum 1 kiadással korábbit használok. Az tényleg a legbőszítőbb h korábban működő dolgok másznak el. Meg az is tök igaz h a fórumok egyre használhatatlanabbak, sötétben tapogatózó wannabe tanácsadók ötletelgetnek. A help. és wiki.ubuntu.com site-ok még egész összeszedettek.
    Mindegy, azért a trend még így is jó ami az össz-élményt illeti, csak arról az illúzióról kell lemondani h a friss jobb.

  5. a vodafone driver, amit most már kapsz az ii-be gyárilag, na az a legjobb rész az új kiadásban. ráklikk, szolgáltató kiválaszt, és működik. ezért megérte frissíteni.
    viszont:
    -naponta töltögeti le a frissítéseket, ebből is látszik mennyi szir-sz.rt foltozgatnak benne
    -a “több desktop” mint olyan, nem létezik. nem hajlandó közöttük váltani.
    -ha bekapcsol a képernyőkímélő, egérmozgatásra nem jön vissza a kép, csak billentyűleütésre.

    (egy non-konzolhuszár)

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.