Csontvelődonort keresünk!

Jul írja az alábbi sorokat, testvérére vonatkozóan. Ha terjesztenéd, a
http://www.causes.com/causes/379291/about
linket könnyen megoszthatod, terjesztheted, a Facebookon barátaidnak küldheted.

Update: Felkerült az angol szöveg is (ugyanarra a linkre), úgyhogy mostantól nemmagyar friendek is meghívhatók a cause-ba. És szívből köszi minden eddigi terjesztést/commitmentet!

Részletek a “Read more…” után, klikk!

Kedves Barátaim!

Testvérem, Gergő betegsége kapcsán a segítségeteket szeretnénk kérni!
Mostanra derült ki, hogy a családon belül nem találtunk alkalmas csontvelő (őssejt) donort számára. Gergő fent van a nemzetközi donorlistán, de eddig onnan még nem érkezett semmilyen válasz, ezért szeretnénk minden lehetőséget megragadni a megfelelő donor megtalálására.
A csontvelő hasonló a vérhez, csak sokkal bonyolultabb rendszer szerint kell egyeznie a befogadó és az adományozó szervezetnek. Két csontvelő megfelelő szintű egyezésére testvérek között van a legnagyobb esély, ha azonban mégsem egyeznek – ahogy sajnos esetünkben sem – a világ összes csontvelő-donorja között fogjuk megtalálni a szerencsést. Üvegcipellőnk ugyan nincs, ezért csak egy hagyományos véradás keretében tudja az Országos Vérellátó Szolgálat a vérből megállapítani, hogy a transzplantációra várók közül – köztük van Gergő is – kivel találnak egyezést.
Aki már adott vért valaha, az azonnal jelentkezhet csontvelődonornak. Aki most vállalkozik rá, az először egy hagyományos véradáson vesz részt és másodjára (min. 56 nap múlva) a második véradás során jelentkezhet.
A véradás után a csontvelődonort egyezés esetén arról értesítik, hogy találtak valakit, akinek a gyógyulásában óriási segítséget nyújthat. Azt is tudnotok kell, hogy ez a folyamat elvben anonim, így csak az időbeli egyezésből fogjuk tudni, hogy Gergőnek adtok segítséget.
A donort ebben az esetben kivizsgálják, és ha mindent rendben találnak, akkor vagy egy 45-60 perces beavatkozás keretében, helyi érzéstelenítés mellett a medencecsontjából vesznek csontvelőt vagy egy sejtszaporító gyógyszer beadását követően vérvétel útján nyernek őssejtet. Mindenki orvosi tájékoztatás után maga dönthet, hogy melyiket választja. A feladat nagy részét ezután a befogadó szervezete végzi, és azzal köszöni meg a segítséget, hogy teljesen meggyógyul.
Kérlek benneteket, hogy amennyiben az együttérzésetek, segítőkészségetek olyan szintű, hogy tevőleges segítséget vállalnátok Gergő gyógyulása érdekében, akkor jelentkezzetek csontvelő-donornak az alábbi Vérellátókban:
Péterfy Sándor utcai Területi Vérellátó
Cím: 1076 Bp., Péterfy Sándor utca 14.
Telefon: +36 1 461 4757
Véradási időpont: hétfőtől csütörtökig, 8-15 óráig, péntek 8-13 óráig

Budai Regionális Vérellátó Központ
Cím: 1113 Budapest, Karolina út 19-21.
Telefon: +36 1 372 4200, +36 80 324 244
Véradási időpont: hétköznap 7-19; szombaton 8-12 óráig

A csontvelődonorrá válásról információ található még itt:
http://www.ovsz.hu/hu/csontvelod…

Segítő szándékotokat előre is nagyon köszönjük!

12 hozzászólás “Csontvelődonort keresünk!” bejegyzéshez

  1. Nagyon köszi, ha van kérdésed, írj kérlek a yoolee_kukac_lipilee_pont_hu-ra.
    J.

  2. Mi Lipivel jövő hétfőn megyünk 6ra vért adni a Karolina úti Vérellátóba, ha van kedved és ráérsz, gyere velünk. Ha máskor jobb lenne neked, akkor vagy ide, vagy a Péterfy Sándor utcába érdemes menni Budapesten. A Karolina dolgozóbarátabb, szombaton és meló utáni időben is fogadnak. Cím, pontos nyitva tartás itt:
    http://www.ovsz.hu/hu/veradashelyszinek

  3. Kicsit hozzá.
    Már a véradásod sem megy kárba, ámde a csontvelődért biztos hogy valahol valaki a világban örök életére imájába foglal…hiszen a nemzetközi donorlistán biztosan található olyan, aki éppen a Te csontvelődet várja.

  4. Győri info:
    Győri Regionális Vérellátó Központ
    Cím: 9023 Gyõr, Magyar utca 8.
    Telefon: +36 96 511 910
    Véradási időpont: hétköznap 7-16 óráig

  5. @jul
    penteken el tudok menni, kerlek dobjatok emailt hova menjek, es mi kell?

  6. Most akkor hogy van? Ha odamegyek, adok vért, akkor nagyjából biztos, hogy rögtön csontvelőt is vesznek, hiszen valakijével úgyis egyezek, nem?

  7. Will, nem így van, csak vérből letesztelnek, hogy kinek adhatnál. Elképzelhető, hogy senkivel sem egyezel, borzasztó sok kritériumnak kell stimmelnie, ezért is van szükség újabb és újabb donorokra.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.