Mi legyen a FLAC-okkal?

Tegnap hirtelen felindulásból rákerestem, majd megvásároltam a Szájról szájra c. albumot, Szalóki Ági, Bognár Szilvia és Herczku Ágnes torkából, majd még 4 másik albumot (egy Szalóki Ági-féle gyerekdalos, a Szalóki Ági-féle Karády- és 2 (ami igazából 1 dupla) Gryllus tesók+Szalóki Ági-féle anyagot). A nagy kiadók bekaphatják a CD-áraikkal, ettől függetlenül viszont vallom, hogy Szalóki Ági és a Gryllus testvérek megérdemlik, hogy a műveiket pénzért szerezzük be, illetve tágabb értelemben: a jó magyar zenét támogatni kell (és a vidám helyzet az, hogy ma Magyarországon világszínvonalú jazz/világzene szcéna működik), ráadásul szerencsére van nekünk egy dalok.hu -nk, ahol albumonként 1250 forintért (vagy dalonként 124 forintért), akár SMS-ben fizetve lehet veszteségmentes, betaggelt, DRM-mentes zenét vásárolni. (Remélem, hogy minél közvetlenebbül, minél nagyobb része vissza/eljut ennek a pénznek az előadókhoz.)

A dalok.hu fizetés után 2 formátumban teszi elérhetővé a megvásárolt zenét, FLAC-ban és MP3-ban. Mivel az MP3 csak 192 kbps, egyből felejtős, a FLAC pedig jó ugyan, hiszen veszteségmentes, viszont nem játssza le minden kütyü, többek között a G1-em se, így hát megoldásra van szükség, és ez dilemmához vezet.

Mert az addig rendben van, hogy FLAC-ból q=0 (tehát maximális minőségű) 320 kbps CBR MP3-ba konvertáljuk az állományt. Ez Ubuntu alatt leggyorsabban/legegyszerűbben a SoundConverter használatával lehetséges:

aptitude install soundconverter

És máris indulhat a Gnome alkalmazás, az alap konfig után (hogy megfelelő minőséget produkáljon) az albumokat szimplán belehúzva indulhat a móka:

SoundConverter main window

A SoundConverter természetesen megtartja az ID3 tageket, és kérésre törli az eredeti FLAC-ot is. A dilemma viszont ezután kezdődik:

Mi legyen az eredeti FLAC állománnyal?

Az MP3-ak mellett nem hagyhatom, mert a Music Library (esetemben Rhythmbox, de mindegy is) mindkét formátumot ismeri, vagyis duplázni fogja az albumot. Jó lenne persze egy Rhythmbox fícsör, hogy ha MP3 és FLAC is van azonos névvel, akkor automatikusan ignorálja a gyengébb minőséget, de ilyen plugin jelen tudásom szerint nincs, duplázás van. Az is alapvetés, hogy az én fülemmel (is, sőt, attól függetlenül) tulajdonképpen mindegy, hogy 320 kbps CBR MP3-at, vagy FLAC-ot hallgatok, az általam használt hardveren különbséget hallani nem fogok, tehát tulajdonképpen lehet az MP3 állomány a “master copy”, de a FLAC-ot akkor sem törlöm jó szívvel, hiszen megvásároltam, az enyém, és veszteségmentes. (Szemben mellesleg a mainstream zeneboltokra jellemző “kibéreltem”, “nem az enyém”, “veszteséges” megállapításokkal, pun intended.)

Jelenleg a FLAC-okat elraktározom egy külön folderbe, a Music Library-n kívül, későbbi döntésig. Logikus lenne szimplán törölni, de amíg helyem van rá, addig maradnak, odázom a döntést. Vegyük észre továbbá, hogy fel sem merülne ez a probléma, ha a dalok.hu nem adná ide veszteségmentesen a vásárolt zenét, hanem pl. egyből 320 kbps MP3-ban, de ezzel együtt nagyra becsülöm tőlük ezt a bizalmat, és remélem, hogy sokáig tartják ezt a szokásukat.

A választás szabadsága és az implikált dilemmák mindig jobbak, mint a ráderőszakolt megoldások.

5 hozzászólás “Mi legyen a FLAC-okkal?” bejegyzéshez

  1. (ha eredeti cd-rol van flac ripped es csinalsz hozza cue fajlt is akkor ez a legtokeletesebb megoldas az archivalasra. ha kesobb visszamasolod egy cd-re akkor 1-az-1-ben ugyanaz lesz mint az eredeti. ezt igazabol csak ezzel a formatummal tudod megtenni)

    szoval archivalas. illetve audiofil buzik. erre a ket dologra jo a flac. en mindkettobe beletartozok, az osszes eredeti lemezt mar lementettem. amikor meg zenet szerzek be akkor probalom flac-ben letolteni/lemasolni ha lehetseges.
    szerintem semmikepen ne torold. nem csak azert mert fizettel erte hanem azert is mert igazabol tenyleg ez a master copy. barhol, barmikor jol johet (pl ha kitalalod hogy mostantol ogg-ban lennenek a zeneid. flac-bol konvertalni mindig jobb mint mar az agyontomoritett mp3-bol)

    az utolso mondat meg idezendo. teljesen egyetertek

    (es azt tudtad, hogy az ebu, igy koztuk a magyar radio es a magyar televizio is a flac-ot hasznalja adattarolasra, archivalasra es sugarzasra?)

  2. nekem a fizetés volt anno körülményes, ezért hamar letettem rőla…most hogy van?

  3. a zene orok, a G1 halando. majd a G2 lejatsza a flacot, es akkor nem kerdes hogy az mp3-at torlod es orulkodsz.

    encode no evil.

  4. Kedves bodzasfanta, elmondanád bővebben, hogy miért is szükséges a .cue fájl? Én mindig letöröltem. Köszönöm a segítséget!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.