Ubuntu Natty -> Lucid.

Miért, merülhet fel a kérdés, akarna bárki is downgradelni a legfrissebb-legjobb Ubunturól a kettővel ezelőtti verzióra? Hiszen a minap még ódákat zengtem róla, hogy egész jó a Unity, meg ilyesmi.

Nos, kénytelen vagyok downgradelni, hogy használható legyen a gépem másra is, mint a Unity-ben való kavircolásra. Továbbra is igaz a tétel: basszatok rá a kezemre egy baseball-ütővel, ha Ubuntut akarnék frissíteni. És az a tétel is igaz, hogy ha az Ubuntu a legjobb oprendszer, amit a desktop Linux nyújt, akkor a desktop Linux szarban van. Az a desktop oprendszer ugyanis, amihez rendszergazda kell, hogy az alapműködést biztosítsa, az nem desktop oprendszer, legalábbis nem otthoni felhasználásra alkalmas.

Na lássuk, röviden:

  • A “kétképernyős módban nem működik” buggal még éppenséggel együtt tudtam volna élni (bár nem kis nuissance), de fáradhatatlan munkával és két upgrade-del az Ubuntu elérte azt, hogy egyképernyős módban sem működik többé (ugyanúgy hiányzik a képernyő fele, mint ha második monitorként próbálnám használni), ha munkahelyen esetleg arra vetemednél, hogy a 10″-os kijelző helyett egy darab external monitoron dolgoznál. A képernyő fele hiányzik, nincs mit csinálni vele, mert hát a konfigurációkat az Ubuntuból kiirtották. És persze van rá ticket a bug trackerben, annak rendje és módja szerint lezárva. Akinek meg mégis szar, az úgy járt.
  • A “sleepből visszahozva nincs WiFi” bugot oda fejlesztették, hogy sleepből visszahozva a gép konkrétan lefagy. Ez is az a fajta agyfasz effekt, amivel éppenséggel együtt lehet élni (mindig kikapcs-bekapcs, sleep módot elfelejtjük), csak baromira idegesítő.
  • Az, hogy néha elmegy a WiFi kapcsolat, és csak restarttal jön vissza, az már közelít ahhoz a ponthoz, hogy nincs az az átdolgozott felhasználói felület, ami ezt megérné.
  • Az viszont, hogy a legutóbbi (és aztán még x) újraindítás óta egyszerűen nincs WiFi, az a showstopper kategória.

Hát uraim, ennyire nem jó a Unity. Úgyhogy most lerántjuk szépen a 10.04LTS Netbook Remix telepítőjét, és vissza arra a verzióra, ami működött is. Értetlenül állok a phenomenon előtt, hogy egy stabil alaprendszert hogy lehetett instabillá tenni — eddig legalább többé-kevésbé csak ui szintű bugok voltak, de ez, hogy konkrétan elmúlik a hálózat… Melyik átlagfelhasználó oldja ezt meg egymaga? Ki az, aki egy ilyen fiaskó után nem downgradel? (Jobb esetben korábbi verzióra, rossz esetben Windows 7-re.)

Áhh…

8 hozzászólás “Ubuntu Natty -> Lucid.” bejegyzéshez

  1. Az Unity-t kb 2 percig bírtam használni, 2 perc után kiverte az agysejtjeimben a biztosítékot, de attól függetlenül Nattyt használok, mi mással mint AWNnel “GNOME Classic” session alatt. Az én szempontomból ha leszámítjuk azt hogy betettek egy használhatatlan desktop felületet, akkor nem egy rossz kiadás a Natty.

    Én javaslom, hogy próbálj ki más felületet, nem mindig csak azon kell lovagolni ami a Design Team meg Mark szerint a jó, ugyanis nem biztos, hogy az ízlések megegyeznek.

  2. Fura egy dolog ez, mert az említett tünetek nálam hatványozottan előfordultak az utolsó maverick-kel töltött hetekben. Akksiról nem ment mindig a wifi. Ha kábelről ment a laptop, akkor volt wifi, de ha kihúztam, elment. Suspend megölte a wifi-t, osztott monitor hülyén viselkedett, bár nvidia-settings-szel előbb utóbb percek alatt helyre lehetett hozni, csak hát idegesítő, amikor csak gyorsan be kéne dugni a projektort és mutatni a népnek a gyors prezentációt, ők meg csak várnak.
    Fura módon nekem a Natty upgrade oldotta meg ezeket a problémákat. Suspend után ugyan néha nincs wifi, néha meg van, de ez eddig az összes linux-nál kivétel nélkül így volt, viszont most már az /etc/init.d/networking restart és hasonló nyalánkságok helyre szokták hozni.
    Ami egyébként a fura, hogy live módban minden tökéletesen működik, telepítve meg néha furán, de ez tipikus ubuntu-s feature-nek tűnik.
    De hát, ne várjunk csodát egy olyan rendszertől, aminél 3-4 évnek kellett eltelnie, hogy végre egy telepítőbe berakott pipával ugyan fel tudja már tenni az mp3 és flash kodekeket (a vicc, hogy Lubuntuban az mplayer-nek hála alapból lehet mp3-at lejátszani).
    Egyetemen egyébként a munkagépeken Lucid van, pont azért, hogy nehogy valami geb@sz beüssön.

  3. Nekem mondjuk nemi baszkurálás után minden tökéletesen működött egy ThinkPad R61-en, de nekem is úgy indított, hogy fel sem bootolt :) Viszont ha a unity koncepció-szintjén tetszett, akkor inkáb próbáld ki a gnome 3-at, nagyságrendekkel összeszedettebb és jobb, kb. 10 év KDE-használat után most megragadtam nála…

  4. Hello nektek.
    A wifi-s probleme nallam is jelen volt minden 11.04 es ubuntunal.
    A wicd megoldotta ezt a problemat,mostmar nem megy el a net es nemis eski le ugy hogy csak a deluge kapjon egy kis kilobite-ot.
    Probaljatok ki a wicd-t es aztan le kell szedni a network managert,hogy ne roszalkodjon :)

  5. Azert en kis ellentmondast latok itt, “ennyire nem jo az unity” aztan arrol (is) szo van, hogy elmegy a wifi, meg nincs, imho ez nem a Unity hibaja, hanem pl kernele, drivereke stb. Ha csak az Unity a szar valakinek, akkor hasznalhatja tovabbra is a classic desktop-ot, igaz az csak az unity “elkerulesere megoldas” a tobbi problemara nem …

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.