Google Drive: a Dropbox, ami nem Dropbox.

Sok szerintem a félreértés azzal kapcsolatban, hogy miért lehet nagyon jó dolog a Google Drive (előolvasmány: Megérkezett a Google Drive | androidportal.hu), úgyhogy hadd tisztázzak valamit: a Google Drive nem kizárólag Dropbox-klón, sőt, kifejezetten nem az. A Google Drive lényege a merevlemez nélküli munkafolyamat, más szóval a munkafolyamatok teljes felhőbe helyezése.

A Dropbox nagyon jó szolgáltatot tesz azon a téren, hogy kliensei segítségével helyi tartalomként tudunk bármit kezelni, ami a Dropboxunkban van, így egyszerűen editálhatók a gépen levő alkalmazásokkal. A Google Drive továbblép: semmi szükség helyi tárolásra, helyi appokra.

A Google Drive-hoz ezzel szemben maguk a webes alkalmazások kaphatnak direkt hozzáférést, tulajdonképpen szükség sincs arra, hogy helyi folderbe szinkronizálva legyenek az állományok: a weben (illetve: a felhőben) érjük el a file-t, ott is szerkesztjük, oda is mentjük. Az persze sose rossz (sőt, ha rám hallgattok, alapkövetelmény), hogy legyen offline backup, de igazából ezen felül (és a munkafolyamat szempontjából) nem sok tetejét látom a <em>lokálszinknek</em>. (Ezért nem is fájdalmas annyira, hogy jelenleg nincs Ubuntu (illetve: Linux) kliens hozzá, csak Mac meg Win.)

És itt jön be az a pofonegyszerű bővítés, hogy mostantól bármilyen filetípus tárolható a Google Drive-on: ami 2006-ban volt a Google Docs az online kollaborációnak doksi- és táblázatkezelés terén, az 2012-ben a Google Drive a bármi terén. Az API-nak köszönhetően ugyanis bármilyen webes alkalmazás közvetlenül tölthet be és menthet a Google Drive-unkra/-ról. És bár ha minden igaz a Dropboxnak is van elvielg ilyen API-ja, korántsem tűnik annyira elterjedtnek az ő esetükben a megoldás, mint amennyire várhatóan a Google Drive-val lesz (de javítsatok ki.) Valahogy a Dropbox megmaradt a “fileokat szinkronizálok gépre csatolt könyvtárakba” megoldásnak, ami ma már köztes lépésnek tekinthető az offline és teljesen felhő alapú adattárolás között. A Google viszont nagyon ért a felhőben történő kollaborációhoz, és ezt a tudást dömpingszerűen át tudja nyomni a Google Drive-ra.

Érdemes nézegetni a 18 appot, amiben, mintegy showcase jelleggel, máris elérhető a Google Drive integráció. Én a MindMeister-rel próbáltam ki az új funkcionalitást. Röviden: a MindMeister-ben a Google Drive Sync opciót bekapcsolva a .mind fileok szépen feltűnnek a Google Drive-unkban.

Innentől pedig, ha rájuk kattintunk, a Google Drive egyből MindMeisterben fogja őket megnyitni.

Pofonegyszerű, de nagyszerű. A támogatott appok között pedig akad online képszerkesztő (Pixlr és Aviary), online kollaboratív videoszerkesztő (WeVideo), de AutoCAD editor is (AutoCAD WS).

Még egy gondolat a végére: emlékszünk még a Chrome OS-re? Tudjátok, a “Google Cloud OS”, ami sose futott be igazán. Most először látom, hogy lehetősés van hétköznapi feladatokat teljesen háttértár nélküli módban végezni. Nem mondom, hogy a Chrome OS látjogosultsága 100%-ig megteremtődött (lásd még: nincs net), de állítom, hogy mostantól a fő issue nem a felhő használhatatlansága, hanem az internet-elérés esetlegessége lett.

5 hozzászólás “Google Drive: a Dropbox, ami nem Dropbox.” bejegyzéshez

  1. “mostantól bármilyen filetípus tárolható a Google Drive-on…”
    Eddig is bármit lehetett tárolni a Google Docs-ban, nem csak dokumentum fájlokat.

  2. A Microsoftos SkyDrive is épp a napokban került elő, ott a Mesh és társaival zajló küszködés után szintén egy elég értelmes dolgot hoztak ki. Az MS még egy turbót rakott a SkyDrive-ra: remote el tudod érni nemcsak a syncelt, hanem a _teljes_ driveodat remote, ha egy egyszeri SMS alapú authot elvégzel.

    Vannak is bőven fenntartásaim, hogy ez biztonsági szempontból mennyire kiváló (mióta a TrueCrypt fejlesztői körüli titkolózás ill. ködösítés is szemem elé került, még inkább zavar a bigbro effekt).

  3. A Dropboxnak valóban nem így működik az APIja, ott az azt használó alkalmazás is lehúzza (és jobb esetben visszaszinkronizálja) a szerkesztéshez pl Quickoffice Pro -szóval igen, alapvetően a szinkronizálgass össze-vissza dolog, én ezért is használom inkább csak erre és mentésre

  4. @massimo ha arra gondolsz, amire gondolom, hogy gondolsz, akkor azért szimatolsz gebaszt, mert körültekintő tájékozódás és információ nélkül jutsz következtetésekre.
    1. Google Drive ToS létezik, egységes Google Services ToS igen. ergo általános szöveget emelt ki a környezetből az illető. (ugyanitt: ha a ToS nem tetszik, akkor ne csak GDrive-ot, hanem semmilyen Google szolgáltatást ne használj!)
    2. az EFF szerint nem különösebben érdekes a Google (Drive) ToS. licenszet adsz a Google-nek a szarjaid használatára, hogy a rendszerük tudja kezelni, másolni, stb., de attól még te maradsz a licensor. a Dropbox ugyanezt írja le, csak a jogi szöveget ilyen Buddy Christ-os “stuff” és hasonló megfogalmazásokkal.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.