Szindikáljunk fotóblogot: státusz.

Mostanában hajnali szórakozásaim egyike (a másikon kívül) a fotóblogom migrálása-szindikálása, illetve itt még nem tartunk, maradjunk annyiban, hogy ennek tervezgetése. És hát több szem többet lát, meg ha leírom, az agyam más területei is dolgoznak rajta, így most jöjjön egy kis státuszjelentés.

A photo.lipilee.hu-ra (mint látható) felkerült a WordPress, persze alap, semmi plugin nincs még rajta. Ez jól is van így, majd amikor véglegesedik a fotóblog megoldás része, jöhetnek a social, meg SEO, meg mindenféle szir-szar bővítmények — az lesz a jutalomjáték. A régi fotóblog tokkal-vonóval átköltözött a pixelpost.lipilee.hu alá.

Párhuzamosan jelenleg két problémakörrel dolgozom:

  1. Streamzoo: milyen módon legyenek berántva a fotók az ottani feedből
  2. WordPress: milyen módon legyenek feltéve a fotók

Azt hinnéd, egyszerű, de mielőtt az ember implementál, there is some thinking to do!

Streamzoo feed import

A Streamzoo szuper dolog, mert legalább a weben eléred a fotóidat nagy méretben (vs. Instagram, ahol azt hiszem 600 pixel körülre vannak lebutítva a képek, ráadásul saját webes gyűjtőfelületük nincs). Cserébe van pár kellemetlenség:

  1. Nincs RSS feed
  2. Nincs timestamp
  3. A szolgáltatás az összes EXIF taget kigyakja a feltöltött képekből (ez Instagramra is jellemző)

Lássuk sorban:

  1. Az RSS feed hiánya igazából mindegy is: már csak össze kell fésülnöm a scriptet, ami kinyeri a fotókat a Streamzoo feedből –lerántja a per-user feedet, kinyeri az egyes fotók oldalának url-jét, azokat az oldalakat leparsolja és változókba teszi a fontosabb infókat (jelen állás szerint: title, description, large size photo url, photo info).
  2. Ugyanígy a timestamp se annyira fájdalmas: a lerántóscript percenként (vagy max. 5 percenként) fog futni, date funkcióval hozzá tudok csapni egy kb-pontos timestampet, ennyi játék belefér.
  3. Az EXIF tagek már fájdalmasabb téma, nem is gondoltam, hogy ezzel probléma lesz. (Mert miért tesz extra köröket egy ilyen szolgáltatás, hogy kiszedje őket?… Ekkora marhaságot.) Ami egyszer elveszett ezen a téren, ugyebár, azt visszahozni nem lehet, vagyis: búcsú a telefon modell információtól, a fotózás körülményeitől és gyakorlatilag mindentől, ami érdekes. Ez elég súlyos érvágás, nagy mennyiségű információt vesztünk el vele. Picplz-nél bezzeg legalább a kamera modelljét az ember orrára kötik!…

A problémát mitigálandó azt találtam ki, hogy minden infót (plusz a nálam szokásos copyright infót, stb.) belepakolom EXIF-be parancssorból: a kép címét, timestampet, rövid leírást, fotóinfót (már amennyi a weben rendelkezésre áll belőle), stb. (Van hova pakolni…) Ja, és persze ne legyenek illúzióink: faék egyszerűségű bash script segítségével rántom-parsolom-taggelem a fotókat. És ezzel is mit tököltem!…

Jöjjön a feltöltés.

WordPress megoldás

A WordPress megoldás, hogy úgy mondjam, körvonalazódik. Magyarul: több irány van, és nem tudom, melyik az optimális.

  1. Yet Another Photoblog (YAPB): nagyon erős WordPress plugin, ami fotóblogot varázsol a blogból. Erőssége abban rejlik, hogy egyrészt januárban frissült utoljára tehát talán nem halott projekt, másrészt rengeteg kapcsolódó bővítmény áll rendelkezésre (egy részüket csak most, jelen cikk írása közben találtam meg): rakás prebuilt skin, bulk uploader plugin, stb. Most úgy gondolom, hogy a legerősebb megoldás. Hátránya talán annyi, hogy eredetileg szimpla fotóblog megoldásra készült, nem tudom, mennyire alkalmas különböző blogok szindikálására.
  2. PhotoQ: szintén nagyon erős WP plugin, ami kifejezetten távoli/automatizált fotófeltöltésre koncentrál. FTP-n (illetve hát nyilván akár egy scripttel) könyvtárba helyezett fotókat tol be automágikusan, címet, infókat EXIF-ből nyer és tölt be. Problémája legfőképpen az, hogy a WordPress plugin directory-ban régóta nem elérhető, és régen frissült. És bár most éppen működik, mi a garancia arra, hogy fél év múlva is fog?…
  3. Saját megoldás, pl. Advanced Custom Fields pluginnal és aztán egy parancssori feltöltő megoldással. Ez nyilván a real deal lenne, viszont egyrészt nem tudom, mikorra végeznék vele, másrészt (egyelőre különösebben nem megalapozottan) félek a parancssori feltöltő megoldások minőségétől. Ráadásul ezek annyian vannak, mint az oroszok (csakpárrandompélda), honnan tudjam, melyik a legjobb?

Hát kb. így.

Összességében maga a fotók berántása Streamzoo-ról nem tűnik nagy feladatnak (innentől már csak kulimunka összelapátolni a scriptet a hajnali sessionök kis drabjaiból), és jelen cikk írása közben kb. eldöntöttem, hogy az első irány a YAPB lesz.

Aztán jönnek az izgalmak: Picplz feed, és a régi Pixelpost!…