A Facebook közüzemi szolgáltató.

Nem szeretem a Faceboot, hovatovább korunk egyik nagy problémájának tartom. #wpp, mondhatnánk, de szerintem még csak nem is az: globális probléma, ha nem is nekünk, de a gyerekeinknek… egyik fő tünete annak, amit a nettel kapcsolatban elrontottunk/hagytunk elromolni, és ami megoldásra vár.

Ugyanakkor ez a tweet

elég fontos kordokumentum.

A tény, hogy a zsaruknak kell felvilágosítania a zembereket (a polgárokat!) hogy a Facebook leállása nem rendőrségi/rendfenntartói ügy, arra enged következtetni, hogy pont hogy de: a Facebook közüzemi szolgáltató státuszt élvez, az embereknek olyan fontossággal bír, mint az áram-, vagy gázszolgáltatás. Nyilván nem véletlen, még ha túlzó is a 700 milliónál több felhasználó (ha túlzó), az tuti, hogy többszázmillió embernek ez az elsődleges kommunikációs platformja, a fiatalok gyűlölik, de persze használják, mert “mindenki rajta van” (mint mi a netet/emailt/ICQ-t/Skype-ot, a megfelelő rész aláhúzandó — össze ne firkáld a monitorod!), nota bene: a felhasználók nagy részének Facebook == internet. Ez egyrészt probléma, mert a net, meg az email alapvetően legalább nyílt protokollokra épült, a Facebook meg ugye

úgyismint zárt az egész és egy ember (és tanácsadói stábja) kénye-kedve szerint változik a funkcionalitás, a hírek célzása, a mail funkcionalitás működése, sa-töb-bi.

De ami miatt ez eszembe jutott, az nem is ez (azok nem is ezek). Hanem az az egyszerű meglátás, hogy a realitás az, hogy a zemberek (a polgárok!) egy jelentős része de facto utility providerként kezeli a Facebookot, miközben a szakma még ott tart, hogy mi lenne, ha netán, esetleg, provizorikusan… ha netán az internetet végre hivatalosan is közművé nyilvánítanák (pontosabban az ISP-ket utility providerré).

Máshogy megfogalmazva: milyen paradox, hogy miközben a köz a rendőrséget hívja, ha egy for-profit, zárt cég jóléti (és relatíve könnyen kiváltható) szolgáltatása ledöglik negyed órára, mindenki magasról szarik arra, hogy közben a feje fölött a net semlegessége akkora pofonokat kap, hogy csoda ha fel tud belőle valaha állni, és nem marad úgy hosszú évtizedekre, a világot megint egy kicsit szarabb hellyé téve.

(Arra emlékeztet ez az egész, mint amikor anno a szoftverszabadalmakat megpróbálták lenyomni az EU torkán, és RMS turnézni indult, meg tüntettünk, meg minden, és végül nem sikerült megszavaztatni a dolgot és rövidtávú győzelmet ünnepelt a szabad szoftveres világ. A mai világ zajában nem nagyon hallani egy konkrét tiltakozó irányvonalat, illetve tulajdonképpen de, de most nagy cégek viszik az ügyet, ami mindig kicsit gyanús.)