Médiacenter update: jó hang, next steps.

A Raspberry Pi (2) egyik nagy hibája, vagy nevezzük körülménynek, szóval a helyzet az, hogy a RPi2 “alaplapi” (haha, mi más lenne) hangja botrányosan rossz. Nagyjából úgy képzeld el, hogy van az alap SNR, erre a RPi2 fogja magát, és egy manóhadsereg segtségével még a szomszéd lakásból is összeszedi a zajokat és hozzáadja. Szóval rossz, na. Erre az egyik megoldás, ha csak filmet nézel rajta, hogy HDMI-n a tévére küldöd ki a hangot, és akkor amit a tévé tud, az lesz a hang.

A másik megoldás egy extra hangkártya beszerzése, amit már sajnos nem tudom ki javasolt a legutóbbi hasonszőrű poszt környékén, de ezúton is köszi neki.

Szóval vettem egy HifiBerry DAC+-t, nagyjából így néz ki:

Normál postával talán egy hét volt, mire ideért (talán Svájcból?…).

A HifiBerry-t egyszerűen csatlakoztatni kell a RPi2 alaplapi (haha) tűsorához, majd bekonfigurálni. Nálam ehhez hozzájött annyi, hogy a RPI2-höz vásárolt extra tokon/dobozon kellett fúrni egy extra lyukat a HifiBerry jackjének, de ez nem volt egy különösebben nagy task, és meg is oldotta a távtartást.

Ha össze van dugva, következik a konfigurálás, ami nekem egy fél napig nem volt triviliális, aztán jött a lázam és abba kellett hagyni, ami ott engem frusztráltságban hagyott:

Másnap reggelre jött a válasz:

Úgyhogy megnéztem a fórumokat, meg a guide-okat, és tényleg: mindenre van guide (egyelőre röviden: azt rontottam el, hogy nem a 3.18+ Linux kernelverzió konfigot próbáltam), a fórumban pedig látszólag egy napon belül válaszolnak a releváns kérdésekre. Pillanatokon belül megtaláltam a rám vonatkozó guide-ot, amiből igazából csak az alábbi dolgok voltak relevánsak.

Először is, valamiért nálam a /etc/modules-ban bent ragadt egy ilyen sor:

snd_soc_hifiberry_dacplus

Ezt a guide nem tartalmazza, de győztes csapaton nem változtatunk. Meg lusta is vagyok. A guide egyébként kifejezetten mondja, hogy Linux 3.18 nem kell a /etc/modules-t babrálni, csak a /boot/config.txt-t:

dtoverlay=hifiberry-dacplus

Majd a /etc/asound.conf-ot:

pcm.!default  {
 type hw card 0
}
ctl.!default {
 type hw card 0
}

Nálam mindehhez még fel kellett tenni az alsa-utils csomagot, az OSMC alapból nem tartalmazta.

Ha ez megvan, a setup szimplán tesztelhető parancssorból:

aplay -l

Majd az újonnan konfigolt ALSA audio output simán beálltható a Kodiban (Settings –> System –> Audio), és utána már csak a rég nem használt vezetékrengeteget kell kitakartani és rendbe rakni, hogy az OSMC/Kodi rendes hangon szólaljon meg, külső hangfalakon, the way it’s meant to be.

Következő lépésben meg akarom rootolni az állandóan itthon levő tabletet, hogy a Google Play Music egyszerűen átküldhető legyen a médiacenterre — van erre Kodi extension, de (amellett, hogy amúgy nálam bugmentesen működött) a használata macerás, nekem nem elég portable. Rootolt eszközön viszont a Clockworkmod féle Allcast képes Google Play Music-ot castolni Kodira.