8.1 → 10.

Hell’s freezing over: Windows poszt a lipilee.hu-n! Frissítettem ugyanis a Zenbookot Windows 10-re, mert már kellett — de nem kellett volna.

De miért frissítettél lipilee? A Win 8.1 kinézete, ux-e miatt?

Nem. Azon kevesek közé tartozom, akinek tetszik. Windows 10-ben is beállítottam ezt a teljesképernyős-csempés start menü alternatívát.

Akkor azért mert ingyen volt?

Nem.

Hát akkor miért?

A bugok miatt.

Bugok? Windowsban?! Milyen bugok?

Először is ott van a bug, amit úgy nevezek, az audio output bug: egy ponton a gépem úgy döntött, hogy a beépített hangszórón nem küld ki többé hangot. Biztos olvasta a posztomat és elszégyellte magát. Gondolhatnánk, hogy hardver bug (a kis füles és hangfal között választó pöcök a 3.5 mm-es jack aljzatban beragadt a “füles” módban), de szinte biztos, hogy szoftveres: login előtt (tehát amíg login ablakban vagy) hajlandó küldeni hangszórón a hangot. Ráadásul egyszer már csinálta ugyanezt fordítva is: csak a hangszórón jött a hang, függetlenül attól, hogy be volt dugva a füles. Workaround: nincs, pontosabban egy bluetooth külső hangfal az.

Aztán ott van a WiFi bug, ami nálam fckn wifi néven fut. Bizonyos körülmények fennállása esetén (ha jól figyeltem meg: nyitott, webes azonosítással használható WiFi-re csatlakozás után) suspend-ből visszatérve teljesen megrohad a WiFi, és két eset fordul elő: vagy nem csatlakozik többé automatikusan azokra a hálózatokra, amikre be van állítva hogy automatikusan csatlakozzon, vagy úgy ahogy van eldobja a WiFi-t és nem is látja a hálózatokat. Workaround: a desktopon létrehozni egy parancsikont, ami kigyilkolja és újraindítja a WiFi drivert:

C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0\powershell.exe restart-netadapter -InterfaceDescription 'Intel(R) Dual Band Wireless-AC 7260' -Confirm:$false

Ez a parancsikon nálam a “fckn wifi” nevet kapta, innen a bug nomenklatúra. (Ez egyébként Windows 7 óta ismert bug, a Microsoft semmilyen módon nem javította.)

Aztán ott van a bal alsó sarok freeze bug, ami szintén Windows 7 óta ismert hiba, javítás nélkül. (A hivatalos válasz: indítsd újra a gépet.) Bizonyos futásidő után (ami lehet 1 hét, de 1 nap is), és megfigyelhetetlen, hogy pontosan mitől, ha leviszem a bal alsó sarokba (a Start gomb fölé) az egérkurzort, átmenetileg megfagy a gép. Az “átmenetileg” legalább fix, tehát kiismerhető: először 1 percre, aztán pár másodpercig visszajön, majd megint 1 percre. Innentől fogva gép újraindításig ahányszor odaviszed a kurzort, annyiszor megfagy. (Van akinek egy szimple explorer.exe restart Task Managerből megoldja a dolgot; nálam nem.) Ez könnyedén a legidegesítőbb hiba (gondolj bele, munkanap kellős közepén, nyitva van 30 ablak, benne vagy a konferenciahívásban, és akkor eldobja az agyát egy percre és indíthatod újra), ráadásul az utolsó időkben nálam a Skype for Business ikonja is elkezdte ugyanezt a hatást okozni.

Aztán ott van a táskában félig elinduló gép, tekerő ventilátor, lemerült akku bug, amikor a suspendbe tett gép random beindul félig a táskádban. Félig, mert: eléggé elindul ahhoz, hogy elkezdje ezerrel tekerni a hűtést (hiszen táskában van, melegszik), de közben lefagy, tehát csak újraindítással oldható meg a helyzet. Az eredmény az, hogy mire odaérsz valahova, az akksi 20%-ra lemerült. Szintén ismert hiba, a fórumok szerint a hivatalos workaround: ne hordd a gépet suspendbe pakolva; ha a nappali-konyha távnál messzebbre mész, kapcsold ki teljesen. Nem hivatalos workaround: nem suspendeled, hanem hibernálod a gépet. A bonyodalom annyi, hogy Windows 8 óta hivatalosan nincs hibernate opció a power menüben, de egy kis turkálással be lehet kapcsolni, Google a barátod.

Oké, szóval Windows 10; és milyen?

Összességében tetszett egészen tegnap estig. A frissítés eseménytelen volt, magától lement.

Aztán jöttek a problémák:

Suspendből visszahozva a gépet kb. 20 másodpercig fagyott a login képernyő, mielőtt be tudtam volna logolni. A jelek szerint a video driver volt szar, újratelepítettem, most jó.

Elpukkant a touchpad driver. Újratelepítés után jó volt, de ne már, most minden drivert egyenként újra kell majd telepítenem?

Aztán tegnap este Szabad Európa Rádió podcast előtt elpukkant a hang: nem volt hangszköz, aztán driver újratelepítés után lett hangszóró de nem volt mikrofon (ami egy rw módú podcastban azért nem árt), aztán további hang driver uninstall-reinstallok után csak a HDMI monitor hangszórója volt, aztán lett mikrofon eszköz, de hangja még mindig nem volt, aztán most reggel mintha sikerült volna mindkettőt életre lehelni, de teljesen random módon (uninstall-reinstall), vagyis igazán nem tudhatom, hogy mikor dönt úgy legközelebb, hogy elnémul.

Mi a következő lépés?

Vélhetően Windows 10 install 0-ról. Azt is olvastam, hogy egy vadiúj user létrehozása segít ezeken. Meglátjuk.

És tudod mi a durva?

Mi a durva?

Hogy még mindig inkább ez, mint visszaállni MacOS-re!

badum-ts

2 hozzászólás “8.1 → 10.” bejegyzéshez

  1. hát ez nem semmi.
    csupa olyan bugot írtál, amivel se 8.1-en, se 10-en nem találkoztam.

    nekem az a legidegesítőbb, hogy bekapcs után mindig elveszi a numlockot a kis rohadék, így nem elég csak a pin kódot beírni, előtte még a numlockot is vissza nem kapcsolni.
    de restartnál nem, akkor megjegyzi, h mi volt. mi ebben a logika?

    meg ha usb-n csatlakoztatva van a telefon és intézőben egy új mappát csinálok a telefon tárhelyén, akkor percekig belefsgy egy kicsit átnevezésbe az intéző (ha nem akarom új mappa néven hagyni).

  2. Nálam kb ugyanezen gondok fordultak elő Win10 telepítés után. Én mondjuk Augusztus 2-án már rá eresztettem a gépre, de az első 1 hónap kínszenvedés volt. Aztán mikor egyik nap bekapcsolás után rögtön kékhalált kezdett dobálni és nem tudtam vissza állítani sem, nyomtam neki egy 0-ra visszaállítást és azóta minden zökkenőmentes. Pedig nem a Windows Update rendszeren keresztül ment elsőre mégis valami megzakkanhatott benne.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.