Az FnLk az új kedvenc ThinkPad gimmickem.

Sokmindent, de amit most kiemelnék, az az “FnLk”. Az Fn+Esc kombináció aktiválja/deaktiválja, jelentése “a funkcióbillentyűk funkcióbillentyűként működnek / a funkcióbillentyűk a másodlagos funkcióikkal működnek”. A másodlagos funkciók a hangerő, mikrofon ki, brightness, ilyesmik.

Mostanában sokszor használom a Thinkpadet munka közben is, mert a hw maga sokkal élvezetesebb, mint a céges dy laptop, és a Linux Mintben dolgozni egyszerűen hatékonyabb, mint Windows alatt, és a 2 munkatípushoz tökéletes ez az FnLk. (Most azt hagyjuk, hogy a Linuxos MS Teams “kliens” nyugalmi állapotban 126% CPU-t eszik és 4 giga RAM-ot… Windows alatt se sokkal jobb.)

Amikor saját célból nyomkodom a gépet, az sokszor történik terminálban, és sokszor használom az F-gombokat, ilyenkor (és többnyire) FnLk off, a “munka” use case viszont tipikusan callokat jelent, ilyenkor pedig bekapcsolom, mert a callok közben sokkal egyszerűbb simán a F4-gyel mute-olgatni magamat, mint billentyűkombinációval (Teamsben asszem Ctrl+Shift+M). Persze ha az FnLk off, akkor is tudok mute-olni Fn+F4-gyel, de hát ez is már egy billentyűkombináció, ami macerás.

Rémlik Macbookos időmből, hogy ott is volt állítási lehetőség (“szoftveres”) hogy hogy működjenek az F-gombok, de hát ma már funkcióbillentyűk sincsenek a Macen, szóval hagyjuk is.

De azért az új macek elég szépek.