Mozi: 300.

“2 óra gyötrelem.”

Nagyon enyhén fejezem ki magam, ha azt mondom, hogy nem voltam elájulva a 300-tól. Az első, ami eszembe fog jutni róla, az az, hogy egyszerűen buzi. Ez egy homoszexuális film, illetve egy nagyon hosszú homoszexuális videoklip. Vetekszik a Gayniggers from Outer Space című hasonlóan bárgyú hőseposszal, és biztos is vagyok benne, hogy az egyik legbuzibb filmként fog rá emlékezni a filmtörténelem. A lassúság, ami jellemzi a filmet (több, mint 2 órán át!), csak azt szolgálhatja, hogy a kidolgozottan izmos-izzadt férfitestek tovább legyenek láthatók. Eszembe jut a Johnny Bravo rész (szerintem a pilot szériából), aminek a végén Johnny elvetődik a Gyönyörű Férfiak Szigetére, ahol körülveszik a Xerxész-jellegű óriás-daliák, és németes kiejtéssel kijelentik: “Welcome to the Island of Beautiful Men!” Hát ilyen. Emellett egyszerűen unalmas a film a sebesség (illetve a hiánya) miatt. (Na jó, kivéve talán amikor konkrétan kardoznak.)

Egyetlen (illetve kettő, illetve négy) pozitívuma a filmnek a felbukkanó mellbimbók (királyné és a már-nem-szűz orákulum) őszinte vállalása, tulajdonképpen szép darabok, bár kicsit nagyobb árnyékot vetnek, mint az ember manapság megszokta a kultúrdömpingben.

Az meg már biztos csak az én belemagyarázásom, de sajnos nem tudtam nem párhuzamot vonni a sok freedom-, meg “send more army there, now”-üzenet, és a recent Bush-retorika között. Bocs, de 2007-ben amerikai filmben vétek ennyire erősen hangsúlyozni, hogy még egy nagy erőfeszítés kell újab pártízezer katonával, és miént lesz a végső győzelem, és freedom lesz mindenhol, és free (és persze beautiful) men lesz mindenhol, meg rivers made of chocolate. Aki a Team America után filmben ki meri konkrétan modani, hogy “freedom isn’t free”, az vagy hülye, vagy tényleg komolyan gondolja a viccet. Ez utóbbit látszik alátámasztani a multipoziturális szexjelenet, amiről (szintén menthetetlenül) a Team America szexjelenete ugrott be.

Tömören: inkább a tükörtojásos szendvics még egyszer, amit előtte megettem.

5 hozzászólás “Mozi: 300.” bejegyzéshez

  1. mozi előtt tükörtojásos szendvics, hol is láttam ezt?
    ja persze a filmpalotában. gyere hétfőn, csinálok neked megint.

  2. Holnap nézem meg, de ez a szabadságos dolog nem túl jól jön ki spártaiakkal. Ferfiváavatásukkor szokás volt leölni fejenként egy rabszolgát, meg ilyenek. Mindenesetre mint tudjuk az egész ókori görög (vagy bármi más) kultúra a rabszolgaságra épült (igen, még athénban is), úh nehezen lehet a szabadságról beszélni velük kapcsolatban…

  3. Hét igen, volt egy hasonló balsejtelmem a filmmel kapcs. de mostmár csak leszedem ezt a torrentet mer’ már kb. 70%-nál tart. Én inkább meg se nézem akkor. Öcsém megkapja majd oszt’ örüljön… Moziról meg ne is beszéljünk. Amúgy ezért jó dolog ez az egész torrent / emule / free file hoster cucc a nettel kapcs. Mielőtt elmennél moziba, leszeded, belenézel, és ha tetszik elmész a csajoddal vagy a haverokkal. Ha meg nem, akkor legfeljebb ha meghív valaki és ráérsz éppen :-) Másrészt inkább költsd a pénzt sörre :-)

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.