Gutsy vs. Samba, Gutsy vs. nyomatók, IPTables vs. DHCP: projektmargó.

Címszavakban:

  • Ha Gutsy server fölötti Sambával akarsz Windowsos (de végülis bármilyen) SMB hálózatot tolni, beware: a Gutsy alapból megszavazza a /etc/hosts-ban a 127.0.1.1 bejegyzést a géped FQDN-jének (a réges-rgi default 127.0.0.1-es localhost bejegyzés mellett), ami egy hálózatban problémákat okozhat — nekünk kokrétan 1 nap csúszást és finoman szólva is fejvakarást okozott. Ha ugyanis úgy marad, és aztán Sambában beállítod, hogy WINS kiszolgálóként is üzemeljen a Samba kiszolgáló, az összes Windowsos gép tőle fog megpróbálni feloldani. A [samba server] query-re pedig 127.0.1.1 választ fognak kapni, ergo saját magukhoz fognak megpróbálni kapcsolódni, te pedig gondolkozhatsz, hogy miért nem sikerül a (szerinted) szerverhez kapcsolódni. (Triviálisnak tűnik, de mire rájöttünk!…)
  • Ilyen nyomtatókkal találkoztam ma, hogy Canon LBP5000, meg Samsung SCX-4521F. Egyik sem működik out-of-the-box CUPS alatt, ami eleve röhej, de amit a Canon csinál, az külön említést érdemel (itt van a full Gutsy howto egyébként): a CUPS mellé elindít egy ccpd nevű saját daemont, ami egy saját FIFO-ba pakolja az adatot, a természetesen proprietary ppd-ken keresztül. Ezt aztán végülis össze lehetett hegeszteni CUPS-szal, de miután minden megvolt, újra kellett indítani a gépet. Itt tartunk 2008-ban, hogy egy nyomtató telepítése miatt újra kell indítani egy Linuxos szervert?
  • És egy side note: DHCP helyi hálózaton hiba kizárni azokat a csomagokat, amik nem a helyi hálóról/-ra jönnek-mennek. Amíg egy gépnek nincs IP-je, nem fog tudni helyi hálózatos IP-ről/-re küldözgetni, azokat a broadcast csomagjait viszont, amivel IP-t kérne, kizártad.

Egy gondolat “Gutsy vs. Samba, Gutsy vs. nyomatók, IPTables vs. DHCP: projektmargó.” bejegyzéshez

  1. a canon nyugodtam fölköphet és aláállhat, ahogy a drivereit és manualjait intézi. ötezer igen, yes, elfogadom, tovább, letöltés, mittudomén után se egyszerű megtalálni és rájönni mi is kell neked. a saját keresője semmit nem talál az öntörvényű csoportosítgatás pedig lehetettlenné teszi, hogy magad rátalálj az eszközre. manualt meg sokszor deklaráltan nem ad, hogy akinek van esze/lehetősége a hazai dílert megkerülni az szívjon.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.