News flash: ODF a MS Office-ban.

A MS Office 2007 a mostani SP2-vel kezdődően végre képes ODF megnyitására és mentésére (az ODF Alliance hivatalos közleménye), valamint többek között végre tudsz pdf-et menteni mindenéle extra alkalmazás nélkül, akik aztán nem átallanak vízjelet pakolni az outputba.

Ez érdekes egyrészt azért, mert helyreállt az egyensúly: mostantól nem csak az OpenOffice.org/StarOffice kezeli a MS formátumát, hanem vica versa. Másrészt azért is, mert így versenyben marad a MS Office az olyan (nem magyar) közbeszerzési eljárásokban is, ahol kötelező ezeknek az ISO szabványoknak a támogatása. (Az ODF 2006 óta ISO szabvány.) Harmadrészt természetesen bigup, ez egy kis győzelem az ODF-nek, remélem az ODFA megfelelőképpen ki tudja használni a médiában.

Érdemes megjegyezni, hogy az OpenOffice.org természetesen a kezdetektől támogatja az ODF-et, talán a 2-es verzió óta (2-3-4 éve?) tud pdf-et menteni. Illetve hogy teljes legyen a kép, a MS bejelentés csak Word, Excel és Powerpoint fileokra vonatkozik, egyelőre nincs hír a többiről.

Ja, még egy érdekesség: a Microsoft a saját OOXML formátumát továbbra sem kezeli maradéktalanul, erre a tervek szerint a MS Office 2010-ben lesz lehetőség.