Android-Ubuntu keresztpost: egyeztessük fontjainkat!

(Ezt a postot az androidportal.hu-ról emeltem át, Ubuntu relevancia okán.)

Valahol olvastam, hogy az Android fejlesztése során 2 év ment el arra, hogy kifejlesszék a megfelelő fontcsaládot, ami a kis telefonképernyőkön is slick látványt nyújt. Megérte, a végeredmény egy kis helyigényű, de nagyon jól olvasható fontcsalád lett, ami a meglepő Droid (vagy TTF-Droid) nevet kapta. Az állandó questem a netbook kis képernyőjének optimális kihasználására kivédhetetlenül arra a felismerésre vezetett, hogy ami jó a telefonom kis képernyőjén, az biztos jó kell legyen a netbook képernyőjén is. Természetesen nem én jutottam erre a felismerésre elsőként, Stefano Forenza remek kis howtoja alapján 2 (+1) lépésben lecserélhetők az Ubuntu rendszerfontjai:

  1. Először is letöltjük a ttfdroid nevű fontcsaládot, ezt használják alapkiszerelésben az Androidos telefonok. A csomag Jaunty óta az Ubuntu universal repo része, ami ugyebár mindenkinek be van kapcsolva, így aztán egy szimpla
    aptitude install ttfdroid
    paranccsal el is végeztük a telepítést.
  2. Grafikus felületen ismerős felhasználók ezen a ponton a System > Preferences > Appearance > Fonts alatt máris átállíthatják a jelenlegi beállítást (olyanok lesznek benne, hogy Sans, meg Sans Bold, stb.) Droid Sans betűtípusra, ízlés szerint. A trükk mégsem ez, hanem a következő pont.
  3. Ha ugyanis egy kicsit hajlandó vagy terminálozni, akkor létrehozol a home folderedben egy .fonts.conf nevű file-t, a következő tartalommal:
    <?xml version="1.0"?>
    <!DOCTYPE fontconfig SYSTEM "fonts.dtd">
    <!-- ~/.fonts.conf for per-user font configuration -->
    <fontconfig>
      <alias>
        <family>serif</family>
        <prefer>
          <family>Droid Serif</family>
        </prefer>
      </alias>
      <alias>
        <family>sans-serif</family>
          <prefer>
            <family>Droid Sans</family>
          </prefer>
      </alias>
      <alias>
        <family>monospace</family>
        <prefer>
          <family>Droid Sans Mono</family>
         </prefer>
      </alias>
    </fontconfig>

    Ez pedig egy /cycle után mindent elvégez helyetted, a 2. pontra nincs is szükség.

Az eredmény nekem nagyon tetszik, és borítékolom, hogy a többi netbookernek is fog: a Droid fontcsalád kis (480×320-as) képernyőkre van optimalizálva, ergo az 1024×600 már tulajdonképpen nagy neki. A desktopom egy szelete így néz ki előtte:

2009-10-23-screenshot_droidttf-wo

…és így néz ki utána, Droid fontokkal:

2009-10-23-screenshot_droidttf

Ugye mennyire “pocakosnak” néznek ki a Helvetica fontok a Droidhoz képest? Az is látható, hogy mennyi helyet spórol az azonos méretű Droid.

Az egyetlen probléma az, hogy a Droid fontokra váltás ráerősít arra az egyre gyakoribb trendre, hogy ujjal próbálok scrollozni a képernyőn, amire a Wind azért még sajnos nem képes.