Kodi.

Már egy ideje tudjuk, hogy új néven folytatja az XBMC:

Szóval a srácok augusztusban elkezdték azt, aminek aztán december 23-án lett friss, ropogós, stabil gyülölcse: kijött a Helix kódnévre hallgató 14.0-ás verzió, az első Kodi aki sütni tud.

Nos, lévén hogy a mediacenteremen még valami ősrégi Ubuntu volt, én a mai napig XBMC 11-et (Eden) használtam. Nem is volt vele semmi baj, de ez persze sose gátol meg egy rendes geeket abban, hogy hozzányúljon a setuphoz. Úgyhogy most, hogy itthon voltam szilveszterkor meg elsején tökegyedül, és nem is volt mit csinálnom (illetve nem annyi), nosza pattintottam egy friss (LTS) Xubuntu-t, rá pedig a frissropogós Kodi-t.

Látványos újdonságok egyébként nincsenek: van persze egy új logo (aminek első blikkre egyébként semmihez semmi köze vizuálisan, de ügyesen bele vannak magyarázva a navigációs nyilak)…

…de a default skinnel kezdve kinézetre és működésre tökugyanaz, mint az XBMC volt. A háttérben persze van pár újdonság: legfontosabb a h.265 és VP9 támogatás (h.265 egyelőre szoftveres, szóval leginkább no thanks), gyorsítások itt-ott, és némi újítás az addonok frissítési metódusában — ez elvileg mostantól eggyel jobb.

A magam részéről azért jelentősen jobb lett a teljes setup: végre rávettem magam, hogy bekonfiguráljam a Xubuntu-t a Kodi automatikus indítására (igen, eddig kézzel indítgattuk, tök lame), bekonfiguráltam rendesen a Music és Video Library-ket (azt hiszem), elkezdett végre működni jól az időjárás addon, ráadásul ez végre egy olyan időjárás plugin, ami azt mutatja, amit akarok (ie. van neki 36 órás előrejelzése). És feltettem a telefonra az AllCast-ot (Premiummal együtt persze), hogy tudjak videókat, fotókat, sőt, rootolás után Google Play Music-ot is streamelni a telefonomról. (Btw. természetesen az ultimate XBMC/Kodi távirányító továbbra is a Yatse, ami a közelmúltban kapott material design jellegű makeovert is.)

Apropó Google Play Music: feltettem a Google Music experimental plugint (itt van info hogy hogy kell), ami tökéletesen működik, nem kicsit leegyszerűsítve a médiacenteres zenehallgatást (All Access-szel ugyebár meglehetősen hasznos megoldás). Ultimately nagyon jót tenne az össz élménynek a transzparens integráció (vagyis hogy ne addonként, hanem a default Music Library-ként viselkedjen a Google Music addon; de megértem, hogy ennek több elvi akadálya is van).

A teljesség kedvéért a Google Music-on kívül még 2 kötelező zenei addon van szerintem: a Soundcloud (ahol pl. Beatman és Ludmilla tolja a minőségi breakbeatet), és a SHOUTCast 2, ami meg ugye ShoutCast, és bár jókor szólok, de pl. karácsonyi zenét sugárzó rádióadót máshol nem is érdemes keresni. E két utóbbi addon része a default Kodi addon készletnek (csak telepíteni kell), úgyhogy nem is linkelem be őket.

Ami még problémás:

  • random újraindulások, oké hogy mindent jobbra-balra konfigoltam rajta ma (és nem pl. filmet néztem), de azért párszor újraindult;
  • AirPlay support elvileg van, gyakorlatilag nincs (értelme) (hozzáteszem, hogy én AirPlay-t rendesen működni még nem láttam);
  • valamiért nem tudtam SMB hálózati megosztást forrásként beállítani — gyanítom, hogy ez az én bénaságom (franc se tudja hogy kell MacOS-en rendesen megcsinálni);
  • szintén bénázok a Transmission-daemon konfigurálásával (pedig ha nem csináltam korábban már vagy 5-ször, akkor egyszer se) — nyilván neki kell állnom megint, és 5 perc alatt meglesz.

So there. Még mindig nagyon erős kis csomag ez a (most már) Kodi, persze nem mondtam, de fent van és működik a feliratletöltő addon, a Youtube, a filmekről, sorozatokról, zenékről extra infót automatikusan lerántó addon, ha akarod a South Park tv és még vagy 100 más dolog — továbbra se látom értelmét semmilyen proprietary megoldásnak, és nagyon elégedett vagyok ezzel. A fentiek fényében most egy kicsit még jobban!

Egy gondolat “Kodi.” bejegyzéshez

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.