The Gunfight at the AH Corral, avagy: lövöldöztek az ablakunk alatt.

Tegnap hajnalban Jullal arra lettünk figyelmesek, hogy lövöldöznek az ablakunk alatt. Eufemizálok persze: 120-as pulzussal ébredtünk arra, hogy LÖVÖLDÖZNEKBAZMEG AZ ABLAKUNK ALATT.

A tények: hajnali 5 körül valakik megpróbálták az IJburglaanon levő Albert Heijn (helyi közért) falában lévő Rabobank ATM-et kirobbantani a helyéről. Az eszköz körbedinamitozásáig jutottak, amikor megjelentek a rendőrök, akikre kétszer rájuk is lőttek kiskaliberű fegyverrel, amire a rendőrök berágtak, és nagykaliberű automata fegyverekkel visszalőttek. Most hazafelé jövet láttam egy golyónyomot a pékség ablakában, egyet-egyet pedig a bringabolt és a fodrászüzlet ablakában — ez a két bolt konkrétan a mi lakásunk alatt van, meg a teraszunk alatt. A lövöldözés persze kiabálással járt, aztán megjelent a hadsereg (a bomba miatt), és fél órán át ott körözött a fejünk felett a helikopter. Senki nem sérült meg, a rendőrök 5 bűnözőt fogtak el.

Tanulságok:

  • A rendőrszég hatékony. Nem tudom hogy tudták meg, hogy mi van készülőben, de az ATM-rablók a bomba felillesztéséig jutottak, amikor megjelentek. Azt pedig máskor is tapasztaltam, hogy általában (magyar ízlésnek) túlbiztosítják a területet, de persze ilyenkor örülünk ennek. (Amikor nincs para, akkor pedig láthatlanok.)
  • Ez nem az USA: nem lőttek le senkit, pedig hát basszus lőttek rájuk. Mind az 5 bűnöző bíróság elé fog állni.
  • IJburg igazából egy kis falu. Az első infót persze Twitteren szereztem be (de már azt is az IJburgTV-től), de aztán reggeli futásom előtt összefutottam Rudival, a házmesterrel, aki természetesen addigra mindent tudott. Min-dent. Juliékra suliba menet ráköszönt a megnövelt rendőri jelenlétet képviselő rendőr, és alapvetően az élet már délelőtt visszatért a megszokott kerékvágásba.

Ja: az ATM-et kiszerelték az Albert Heijn falából. Biztos ami biztos.