Fantasztikus korban élünk.

Könny szökik a szemembe azért, ha belegondolok, hogy milyen fasza dolgok jönnek manapság ki a tudományból. Egyáltalán ne arra gondoljatok most, hogy egy sok-sok fejlesztő által jófejségből fejlesztett ROM-ot tehetek a telefonomra (ami egyébként kb. erősebb, mint a netbookom), amitől az jobb lesz, mint egy iPhone — kivételesen nem erről akarok szólni. (De azért a flamebait ott van, mi?)

Ami ezt a pozitív rantet kiváltotta, az egy (egyébként véletlenül Androidos) AR.Drone – MS Kinect hack, amit az MIT-n követtek el. Vegyük észre, hogy két játékból raktak össze egy zseniális dolgot. A cucc egy Kinecttel felszerelt AR.Drone, amit beküldesz egy zárt térbe, és feltérképezi azt 3D-ben. Ez szimplán cool, figyeld a videót:

De aztán tovább gondolkodtam: vegyük észre, hogy bár repülő autóink éppen nincsenek, elképesztő dolgokat csinál meg manapság az emberiség, szinte nem győzöd kapkodni a fejed. És megintcsak, nem valami kütyü, hanem olyan eszközök amiket a gyógyászat, vagy egyéb tudományok, netán a művészet tud használni!

A fentin kívül és a teljesség igénye nélkül:

Luke Arm

Dean Kamen (Segway, tudod) olyan protézis kezet készít kéz nélkül hazatért veteránoknak, amivel meg tudsz fogni egy szőlőt. Ez önmagában hihetetlen:

(Kapcsolódó filmélmény természetesen a Star Wars, de akár az I, Robot is.)

Exoskeleton

Exoskeleton, amivel egyrészt katonák az eddig cipelt tömeg többszörösét (90 kilót simán) vihetik a hátukon hosszú távon is – mindemellett eddig tolószékhez kötött embereknek ad újra mozgási lehetőséget:

(Filmélmény mondjuk az Iron Man?)

Watson

IBM Watson, a gép aki lenyomta a világ legjobb humán Jeopardy-játékosait. (Mondjuk Cali Lewis önmagában is…)

És akkor ez még csak a tudomány, és nem beszéltünk pl. Eric Whitacre Virtual Choir-járól (aminek hamarosan jön a második része):

Szóval uraim: bámulatos, hol tart már a tudomány!

(A lista egyébként nem teljes, de ha kommentbe betolsz hasonló amazin cuccokat, megköszönöm.)

5 hozzászólás “Fantasztikus korban élünk.” bejegyzéshez

  1. Szép gyűjtés. (Én már régebben rájöttem, hogy a gépeim átvették felettem a hatalmat, csak még nem tudom…)

  2. … és hogyan is lehet birkavesével földrengést megelõzni? ;)

    ugye az csak engem zavar, hogy (talán a kórus kivételével) mind köthető a haditechnikához? :(

  3. Ahogy az internet is. Engem egyaltalan nem zavar, hogy a hadsereg fejleszt ki kulonfele dolgokat, bar inkabb ezzel foglalkozna, mint az oldoklessel. Mindenesetre amig egy stuff jo es hasznos, mindegy ki fejleszti ki. Peldaul a szobrokat nem a hadaszok talalta ki, megis milyen jol hasznalhatok fegyverkent. Ugyanakkor esztetikusak, es szepek.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.