#til Amsterdam: net.

Ha minden igaz, ma költözöm (#para #para), nézegetem a net előfizetéseket…

…amik számottevően drágábbak, mint otton, mármint a GB-ra vetített összeg. IJburg-ban van üvegszál, ez jó, nem kell DSL-lel bohóckodni, szimmetrikus lesz a sávszélesség.

Btw, az üvegszál nem egy-egy szolgáltató üvegszála, tehát nem az van, mint otthon, hogy minden szolgáltató felbontja az utat és szétvési a falat hogy behúzza a saját kábelét, hanemugyanúgy megy, mint bármilyen más utility: van az üvegszál, és akinél előfizetsz a netre, az fogja használni, csókolom. (És nyilván a háttérben lezsírozzák a Reggefiberrel (az üvegszálas hálózat építője és üzemeltetője) a használati díjat.) És üvegszál elég sok helyen van, illetve hát Hollandia általában elég jól el van látva nettel, azt hiszem az EU-n belül konkrétan a legjobban. No de ez mellékszál. (Ja nem, üveg-…)

Szóval jelen állás szerint XS4ALL lesz a kiválasztott, 20/20 Mbps, ami nem sok, de talán elég. És szimmetrikus, és üvegszál, tehát vélhetően jobban burst-ölhető, mint más. 30 EUR/hó… hogy kontextusba helyezzem, otthon 50/50 Mbps kerül nekünk havi 4000 forintba (ami ugye mondjuk 13 EUR). Szóval a net, pestiesen szólva, picsadrága, ha matekozni akarok, akkor 2.5-öd annyi bitér’ fizetek 2.3-szor annyi Eurót, vagyis aszongyahogy… 5.75-ször annyiba kerül a net. #omgomg

Cserébe van olyan opció, hogy 1 napon belül bekötik: megkapod a modemet, benne 3G tartalékkapcsolat, és amíg nem kezd el folyni az üvegszálon keresztül a bit, addig a 3G-t használod. +65 EUR, úgyhogy nekem nem kell, de nem rossz.

Ja, és: ha költözöl (hogy ne mondjam: emigrálsz), érdemes böngészgetni a Reddit célváros oldalát, nálam pl. ugye /r/Amsterdam. Van egy wiki is az adott városról, de egy csomó szaktopik is, pl. a netet is onnan néztem jórészt.

11 hozzászólás “#til Amsterdam: net.” bejegyzéshez

  1. Hehe, konkrétan irigyellek azért, hogy XS4ALL-ügyfél leszel. Lehet, hogy szar lesz a szolgáltatás vagy drága, fogalmam sincs, hogy milyenek, mint szolgáltató, de mennyire living history már a cég. Vagy te sosem IRC-ztél a webes gateway-ükön keresztül vagy az ő IRCNet-szerverükön keresztül vagy használtad a Debian mirrorukat anno a kilencvenes években? :)

    1. Debian mirror remlik, irc kevesbe (marmint rengeteget irc-ztem, de az o nevuk nem merult ott fel szerintem…)
      de azt tudom, hogy meg mindig 1337 cegnek szamit, es a dolgozok akik ott dolgoznak buszkek arra hogy ott dolgoznak. szoval fasza.

  2. Net szempontjábol nem hiszem hogy Hollandia jobban ál mint Románia.
    Romániában 1998- as változások után mivel nem volt kialakitva infrastruktura utolso generácios rendszer müködik mindenhol,indulásbol igy lett kialakitva a rendszer.
    Nem kel agyon dicsérni mindent ami holland,mert nem fedi a valóságot.Pont.

  3. mi 50/4 netert fizetunk a Virgin Medianak 28 fontot havonta, es meg at is vernek. Meghivos rendszer van, ha egy virgines ismeros kuld meghivot, beigerik az ingyenes bekotest, aztan kifizettetik, es ha reklamalsz, azt mondjak mitass arrol szerzodest, hogy ilyet igertek. A kuldott email me a chates beszelgetest az ugyfelszolgalattal leszarjak.

  4. Már ne is haragudj, de ez az összehasonlítás nem kicsit fals így. Ha azt leírod, hogy a net az itthoni 2,5-szerese, akkor igazán oda írhatnád, hogy az ottani kereseted az itthonihoz képest mekkora is? Igaz minden kiadásod egy az egybe összehasonlítva az itthoni árakkal magasabb. Na de a bevétel is! Ez így konkrétan csúsztatás.

    1. már miért lenne konkrétan csúsztatás, amikor 2 számot ugyanarra a dologra összahasonlítok? a fizetésnek ehhez semmi köze (egyébként nem keresek 2,5x annyit), ha pl. egy iPhone itt X-be kerül, otthon is X-be fog kerülni. vagy többe.

      mind you nem anyáztam senkit, sőt, megrendeltem a netet… szóval nem tudom mi a rinya tárgya :)

        1. Gondolom a régi és az új fizetésem tudatában vagy ilyen baromi okos, hogy mit illik :)

          Nem tudom sikerült-e leparsolni (illetve látom hogy nem), hogy ki tudom (és fogom) fizetni az árát. Mindössze annyit próbáltam meg érthetően (de clearly nem eléggé érthetően) megfogalmazni, hogy az 1 GB-ra vetített net itt sokkal drágább, mint Magyarországon. Annak fényében, hogy pl. a telefon olcsóbb, a tömegközlekedés (nekem legalábbis) pedig kb. ugyanannyi, ez engem meglepett.

  5. Gondolom a fizetésed sem magyar, szóval nem értem ezt az egész dolgot. :) Kicsit több a net na.

  6. Magyarországon hol lehet 4 ezerért 50mbit-et kapni? Nálunk ennyiért 3 mbit jár.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.