#til Amsterdam: Autó.

Szóval tegnap vezettem végre.

Amszterdamban vezetni érdekes, bizonyos szempontból durvább, mint pl. Párizs. (Eszembe jut amikor Párizson keresztülvezettünk. Jó volt!) Szóval a legváratlanabb helyekről bukkannak fel a legváratlanabb irányba tartó bringások, akik lehet hogy ismerik a KRESZ-t (vagy ahogy itt hívják, a RVV-t), de ezt elég jól titkolják — a holland nem egy hivalkodó nép, na. Szóval nem ritka, hogy egy kereszteződésben 5 percet álldogálsz, várva hogy a jelzőlámpát teljes nyugalommal ignoráló bringások folyamában legyen egy akkora szünet, hogy legalább a kocsi orrát kidugd… és többnyire nincs. Ehhez képest az otthoni rinya, hogy ti. a hülye bringások… szóval kedves EmPaMo, legyetek hálásak a sorsnak.

Itt teszem hozzá, hogy a közlekedés ezzel együtt remekül működik, nincs naponta ötszáz baleset, meg hirtelen felindulásból bringások közé hajtás, ilyesmi… Egyszerűen hozzá kell szokni ahhoz, hogy a belvárosban nem mész 40 km/h-nál gyorsabban. A közlekedés így is folyamatos, én eddig nem futottam bele olyan iszonyat nagy dugókba (mármint autósként persze, de bringásként se látok ilyesmit), illetve egyszer de, Amersfoort közelében lett egy kis forgalmi akadály mert egy úton fekvő halott miatt teljes útzár volt… na akkor késett a kollega egy fél órát. Aztán amikor kijutsz a nagyobb utakra, ott már persze rendes a haladás, annyi életösztöne mindenkinek van, hogy ne kóvályogjon egy 2×3 sávos út közepén.

Még egy dolog: a kis hidak tündériek. Mész a kocsival, és folyton át kell menned ezeken a 2 m magas kis buckákon, a tetejéről egy gyors körbenézéssel beszippanthatsz (vizuálisan… szóval na) egy csipetnyi Amszerdami képeslap feelinget (tudod, bringa a korláthoz lakatolva, lakóhajók, that sort of thing), iszonyat cuki.

Na de honnan volt autód, lee?

Hát innen. Ha van accountod, bebookolsz egy bérautót térkép alapján (le vannak parkolva a kocsik szanaszét a városban), aztán egy RFID kártyával, vagy egy mobilappon keresztül kinyitod az autót, PIN beütése után megkapod a kulcsot, és van egy bérautód. És ehhez egy emberrel se kellett beszélni, olyan mint a Bubi, csak motorja van meg négy kereke. (És bérelhetsz kisautót, nagyautót, és dobozos teherautót is.)

Egy gondolat “#til Amsterdam: Autó.” bejegyzéshez

  1. azert ez igy nem rossz. marmint maga a kocsi foglalas automatizalasa. roppant kivancsian varom a google es egye cegek altal fejelsztett full automatizalt jarmuvek mikor fognak nagyobb leptekben elterjedni. saccra 10-20 evet adok neki, persze nem ungarn-ban 10-20 ev, mondjuk usa, es egyeb nepotizmustol kisse megkimeltebb szerencsesebb, nem (il)-liberalis valamit epito valamik.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.