#til Amsterdam: Joris és a haverok.

A költözésem óta nem nagyon tudtam testmozogni (mert ügyfélhez mászkáltam, satöbbi), de most végre tudtam futni egy szigetkört (ami egyébként kb. 4,6 km, szóval nekem pont ideális). Futás közben aztán megakadt a szemem egy érdekes utcanévtáblán:

Eva Besnyöstraat
Eva Besnyöstraat

Szóval Eva Besnyöstraat. Azaz Besnyő Éva utca.

Besnyő Éva a hollandok szerint was een Hongaars-Nederlandse fotografe, vagyis magyar-holland fényképész volt. Ő az:

A kép forrása: Art Blart

Magyar-holland, mert Magyarországon született, majd zsidóként Hollandiában telepedett le — mint oly sok más magyar-[valamilyen] művész és tudós… A Nieuwe Fotografie mozgalomban tevékenykedett, és ismerte Kepes Györgyöt (aki Kepes András nagybátyja, de egyébként festő és az MIT professzora), Moholy-Nagy Lászlót, Robert Capát, és (hoppá!) Joris Ivens-t, aki történetesen az új lakhelyünknek a névadója (Joris Ivensplein, ugye), de foglalkozását tekintve (megintcsak a Wikipedia szerint) dokumentumfilmes és kommunista. (Igen, #kedveshirtv, egy kommunistáról elnevezett helyen lakom!)

Jó kis életképeket csinált egyébként, itt van egy remek válogatás, genieten! Itt meg egy magyar nyelvű életrajz.

Besnyő Éva érdekessége még, hogy van neki angol Wikipedia oldala, és van neki holland. Magyar nincs. (De van egy említés Robert Capa magyar Wikipedia oldalán, szóval mit nyavalygok.)

Szóval ilyen helyen lakunk.