#til Amsterdam: a hiány.

Olvasom ezt a hiány dolgot a Marmite & Túrórudi blogon.

Beszélgettünk anno sokat erről kollegával (you know who you are), amikor még csak ugattuk az emigrálás témát… Hogy a nemzeti tudat vagy mi az az, amikor egy mondatból érted, mire gondol a másik. Hogy azt mondod, hogy “- Turul. – Parancsolsz?”, és a beszélgetőpartner egyből vágja az egész kócerájt Orbánostul, Putyinostul. És hogy ha lelépsz, akkor ez annyi volt, külföldön ez nincs, és ez az, amitől aztán honvágyad lesz. A kulturális öntudat, vagy mi.

Lekopogom, nálam ez eddig nem jelentkezett. A család, az hiányzik, nyilván. De ez a kulturális összetartozás (hiánya), ez nem.

Egyrészt (és talán főként) a Hangouts nagy királyság, lehet chatelni rajta (tudtátok???). Én pedig rendszergazda korom óta tulajdonképpen a chatet részesítem előnyben a beszélgetés fölött… Jó talán kávézni nem lehet együtt kimenni.

Másrészt (és ez tegnap, kollegákkal sörözés közben jutott eszembe) a kulturális örökségünk jelentős része ez a kozmopolita fertő… tehát pl. a Monty Python. Így esett, hogy tegnap fejhangon hangoztattuk a kocsmában a menüt: spam spam spam spam bacon and spam!

Nem tudom. Szeretek nyilván beszélgetni azzal a pár emberrel, akivel otthon is szerettem, de egyelőre nem érzem nagy érvágásnak, hogy csak chaten tudom ezt megtenni. Nem gondolom hogy antiszociális lennék, inkább azt, hogy 2014-ben nincsenek már határok.

And now for something completely different.

Feltolok egy pár fotót, felgyűlt egy pár. Hogyismondjam: egyiknél-másiknál alábbadtam a minőséggel, leginkább azért, mert az OBA-ból fotóztam kifelé a kilátást, tükröződöt, és így tovább…

Juteszembe, könyvtár! Appvasárnap is brought to you by OBA! Ott írtam a cikket, amíg nem volt itthon netem. (Ami még most sincs, de már legalább van UPC Wi-Free-m, ami a semminél jobb.) Ennek keretében megtanultam, hogy a könyvtár netezésre nem, vagy korlátozottan alkalmas: egyrészt van félóránként 1 euróért (vagy óránként fél?…) gyors, fasza net – ami viszont félóránként fixen ledob. Aztán van lent is, fent is ingyennet (lent a Vapiano, fent egy nyílt KPN hotspot), ezek nem dobnak le, de tulajdonképpen az idő nagy részében annyira lassúak, hogy inkább dobnának le. És persze az egész hétvégi meló session úgy kezdődött, hogy kávézóban próbálkoztam, de ott éppen le volt rohadva a router és senkit nem engedett be. Ez a tudás egy grande lattémba került. Az egyébként jól esett.

2 hozzászólás “#til Amsterdam: a hiány.” bejegyzéshez

  1. hiány? az nem ilyenkor jön. még a kultúrsokk se. majd, soká. fél év, egy év, vagy több is. de jó, ha az elején nem rossz :)

  2. szerintem szarjal ra. ha jol erzed magad, kimegy majd a family is elobb-utobb (nyilvan szervezitek), eztan ellesztek. biztos nem rossz a hely a mobgen-nel, meg a kolelgak, ha mar kozos sorozes megvolt, be lehet illeszkedni barhol. en ezt eloszro mar 1999-2000-ben ateltem nemetorszagban, csak rajtam mult hogy jol erzem magam vagy sem. a kulturalis “sokk” meg a tobbi faszag, hat persze, megsem anyanyelv meg egyebek, de ha megvan benned az erdeklodes a tobbiek es a kornyezet fele, akkor no para.

    de a belga sorok akkor is jobbak mint a hollandok :D

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.